Thumbnail
Θέμις Σκορδέλη

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης

Την καταδίκη της Θέμιδος Σκορδέλη, επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Αγ. Παντελεήμονα, αποφάσισε χθες το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την επίθεση σε βάρος των εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» και του επικεφαλής της Αλέκου Αλαβάνου, τον Οκτώβριο του 2010.

Η επίθεση αυτή είχε τότε πραγματοποιηθεί με πέτρες, αυγά, γιαούρτια, ντομάτες κ.λπ. από μέλη της περιβόητης επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, η οποία αποτέλεσε όχημα για τη διείσδυση της ναζιστικής οργάνωσης στην περιοχή. Μάλιστα, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, είχε πραγματοποιηθεί παρουσία του Ηλ. Παναγιώταρου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει συσχετιστεί στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής και η οποία λίμναζε επί χρόνια στα συρτάρια των αρμόδιων αρχών. Από τα συρτάρια βγήκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Χρειάστηκαν λοιπόν 7 χρόνια προκειμένου να φτάσουμε στη δικαστική απόφαση, η οποία καταδικάζει τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους και παραπέμπει τον πέμπτο, ο οποίος το 2010 ήταν ανήλικος, στο δικαστήριο ανηλίκων.

Ειδικότερα, από τους τέσσερις καταδικασθέντες, στους Θέμιδα Σκορδέλη, Αλίκη Παπαδάκη και Ανδρέα Σοφιά επιβλήθηκε ποινή 14 μηνών με αναστολή, με την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης (το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης παραγράφηκε υφ’ όρον), ενώ ο γνωστός «αγανακτισμένος» Σπύρος Γιαννάτος καταδικάστηκε σε 10 μήνες με αναστολή. Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν μόνο οι δύο από τους κατηγορουμένους (Γιαννάτος, Παπαδάκη) και οι υπόλοιποι έστειλαν απλώς τον δικηγόρο τους.

«Μια δυναμική απόφαση-απάντηση στη ρατσιστική ρητορική, τη βία και το μίσος που επί χρόνια κυριάρχησαν στον πολύπαθο Αγιο Παντελεήμονα, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία, που τα ενίσχυε, και σπέρνοντας παντού τον τρόμο. Αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη δικαίωσε τον ρόλο της», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Μία δικαίωση για το αντιφασιστικό κίνημα ακόμα και παρά την παραγραφή κατηγοριών και το ελαφρύ κατηγορητήριο. Η απόφαση αυτή συμπληρώνει το παζλ της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης, όπου η Σκορδέλη είναι επίσης κατηγορούμενη. Συνεχίζουμε διεκδικώντας την περιθωριοποίηση της ναζιστικής οργάνωσης», αναφέρει ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και από τα μέλη της συνοδείας του Αλ. Αλαβάνου που δέχτηκαν τότε την επίθεση.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χανιά φωτιά
Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας στα Χανιά: Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σούδα Χανίων - Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Ναύσταθμο
Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας στα Χανιά: Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός
taskendi
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
Σήμερα παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Αθηναίων στις 7μ.μ. ένα βιβλίο που αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.jpg
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετέιχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση
Καθορισμός αποζημίωσης των απασχολούμενων στις εξετάσεις της 14ης Απριλίου 2024 για την απόκτηση του «Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για...
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετέιχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση