Thumbnail
Επιδεινώνεται ο καιρός

Για επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο και ψυχρή εισβολή από τη Δευτέρα κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σε αναρτησή του στο Facebook αναφέρει τα εξής:

 

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Οι άνεμοι που σε τοπικό επίπεδο άγγιξαν και τα 12 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις περισσότερες θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας, φαίνεται ότι σταδιακά θα εξασθενήσουν. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα σημειωθούν χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμα και στους -6 ℃ στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδος. Πέρα από αυτό, η Παρασκευή θα είναι μία σχετικά ήπια μέρα με τις τοπικές βροχοπτώσεις να επηρεάζουν μόνο τμήματα του Ιονίου και της δυτικής ηπειρωτικής χώρας κατά διαστήματα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αναπτυχθούν λίγες αραιές νεφώσεις και έτσι η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σάββατο (βλ. χάρτη 1):

Το Σάββατο ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι άστατος στα Επτάνησα, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα αλλά και σε περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι και το ύψος των Δωδεκανήσων με βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης αλλά και πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Θράκης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 16 βαθμούς στα βόρεια και τους 17 με 18 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ στην Κρήτη τοπικά θα αγγίξει και τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια παράλια. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν παντού από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Επισημαίνεται ότι οι οποίες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά τμήματα θα περιοριστούν στις πολύ ορεινές περιοχές.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Κυριακή (βλ. χάρτη 2):

Την Κυριακή σταδιακά ο καιρός θα επιδεινωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και έτσι τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχοπτώσεις που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν και έντονο χαρακτήρα διότι ιδιαιτέρως στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της επικράτειας θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Αρκετά πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλες σχεδόν τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα, ενώ στις βορειοδυτικές περιοχές θα χιονίσει κατά περιόδους ακόμα και πάνω από τα 700 μέτρα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση έως και 5 με 6 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο νοτιάδες έως και 6 με 7 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο βορειανατολικοί με ένταση έως και 6 μποφόρ τοπικά.

ΠΙΘΑΝΗ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες στην βόρεια Ευρώπη, θα έχουν την τάση να κατηφορίσουν νοτιότερα (βλ. χάρτη 3) και έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσει το κρύο να επηρεάζει και τη χώρα μας.

Με τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται μεγάλη πτώση του υδράργυρου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, απλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ή "κλειδώσει" όπως λέμε στην πρόγνωση του καιρού η κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα σαφές, πού, εάν, και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ή ακόμη και αν η κίνηση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών θα συνοδεύονται από νεφώσεις εμπλουτισμένες με αρκετά μεγάλα ποσά υγρασίας ή αν τελικά το κρύο θα είναι ξηρό.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέχρι και το προσεχές Σάββατο με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν από εμένα αναλυτικές ανακοινώσεις ούτως ώστε να είστε πλήρως ενήμεροι για την εξέλιξη του καιρού.

Όπως και να χει όμως, αυτό που δείχνει η τάση του καιρού, είναι ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεχάσουμε πιθανότατα τον ήπιο χειμώνα που βιώνουμε διότι ο υδράργυρος θα υποχωρήσει αρκετά και θα εναρμονιστούμε πια με την εποχή.

Τώρα, αν χιονίσει χαμηλά και που ή αν θα επικρατήσει μονάχα ξεροβόρι και παγωνιά, είναι κάτι που θα το μάθετε στις επόμενες 2 ημέρες. Πάντως, με τα έως τώρα στοιχεία, οι χιονοπτώσεις φαίνεται ότι θα είναι κυρίως επιλεκτικές και θα επηρεάσουν ιδιαιτέρως τα ανατολικά και νότια τμήματα της επικράτειας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα