Thumbnail

Τρέχουν οι εξελίξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την οριοθέτηση των κριτηρίων για το πως θα διανεμηθούν τα 720 εκατομμύρια ευρώ. 

Πριν λίγο η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, κατέθεσε τα κριτήρια βάση στα οποία θα πραγματοποιηθεί η διανομή

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατομμυρίων ευρώ κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

Διαβάστε αναλυτικά:
Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα άτομο. Το ποσό των 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη. 

Το ποσό των 15.570 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και ένα ενήλικο και ούτω καθεξής με «ταβάνι» τα 27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις τα κριτήρια για τους ανέργους θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια το επίδομα θα λαμβάνεται σε όσους η συνολική ακίνητη περιουσια όλων των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 18.000 ευρώ.


Αναφορικά με τις καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το πλαφόν για κάθε προστιθέμενο μέλος.


Η προέλευση του πλεονάσματος

Αναφορικά με την προέλευση του πλεονάσματος, η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι μπορεί κανείς εύκολα να δει από που προήλθε η υπεραπόδοση, αφού όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Βουλής που «είναι δημόσιο έγγραφο».

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο μέρος προκύπτει από τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα από την αύξηση εσόδων από τις εισφορές. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, και όχι στην αύξηση των ποσοστών εισφορών που παραμένουν όπως ήταν πάντα, τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων και από την ρύθμιση των οφειλών.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για 320 εκατομμύρια θετική απόκλιση από την αύξηση εσόδων από τους μισθωτούς λόγω της μείωσης της ανεργίας και 200 εκατομμύρια από τη ρύθμιση οφειλών.

Η δεύτερη «πηγή» της υπεραπόδοσης είναι σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία αποτελεί «αποτέλεσμα εντατικής δουλειά εκκαθάρισης του μητρώου των εκκρεμών συνταξιοδοτικών παροχών» και δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε μη πληρωμή συντάξεων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή το 0,5 για το 2016 και το 1,75 για το 2017. «Χωρίς την αλλαγή των στόχων που πέτυχε η κυβέρνηση δεν θα συζητούσαμε καν για υπεραπόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Υπουργείο Παιδείας: Παράταση απόσπασης διοικητικών υπαλλήλων σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης στο εξωτερικό
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται: από 19-03-2024 μέχρι 22-03-2024 και ώρα Ελλάδας 23:59
Υπουργείο Παιδείας: Παράταση απόσπασης διοικητικών υπαλλήλων σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης στο εξωτερικό
opsyd
Αναπληρωτές που προσελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα: Σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ
Δείτε το Εγχειρίδιο για Αίτηση-Δήλωση προτίμησης τοποθέτησης προσληφθέντων
Αναπληρωτές που προσελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα: Σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ