Thumbnail
Οι περισσότερες γυναίκες από τον οικισμό Ρομά της Ξάνθης παντρεύονται πριν τα 15

Υπενθυμίζεται η ιστορικού χαρακτήρα επιτυχία της Αλή Ογλού Βιζδάν, της πρώτης γυναίκας από τον οικισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης που κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο και, συγκεκριμένα, στο Φιλολογικό του Ρεθύμνου.

Όπως παρουσιάζει και το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ίδια πήρε αυτή την απόφαση από μικρή, στην ανάγκη να ξεφύγει από τον «μονόδρομο» που επιβάλει η κοινότητα στα κορίτσα, τα περισσότερα από τα οποία αναγκάζονται να παντρευτούν μετά το Δημοτικό.

Ήθελε να ακολουθήσει, άλλωστε, τα βήματα του πατέρα της που είναι εκπαιδευτικός (νηπιαγωγός) για να βοηθήσει την κοινότητά της: «Επέμενα πολύ γιατί έβλεπα ποιο είναι τον μέλλον των παιδιών της γειτονιάς, ποιο ήταν το μέλλον των δύο αδερφών μου. Σταματούν το σχολείο μετά το Δημοτικό, στην καλύτερη περίπτωση, και παντρεύονται δημιουργώντας οικογένειες που δεν μπορούν οι ίδιες να στηρίξουν» δηλώνει ο Αλή Ογλού Γιουγκέρ, ο 38χρονος πατέρας τεσσάρων κοριτσιών.

«Της έλεγα να φύγει και να σπουδάσει όσο πιο μακριά γίνεται, να δει πως είναι ο κόσμος. Ας είναι μακριά και ας είναι ευτυχισμένη. Εδώ στην γειτονιά δεν είναι να ζει ένα κορίτσι» λέει η γιαγιά της που παντρεύτηκε στα 16 της χρόνια.

To παράδειγμα της Αλή θέλει να ακολουθήσει και η μικρότερη αδελφή και διαφαίνεται η ελπίδα το γενναίο βήμα της να γίνει έμπνευση για τα κορίτσια της κοινότητας και να διεκδικήσουν μόρφωση και καλύτερους όρους ζωής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα