Thumbnail
Ικαρία

Το «1ο Βιωματικό Συνέδριο Μακροζωίας» στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί 28-29 Αυγούστου στην Ικαρία  από την «Ikaria Longevity Retreat» και στόχο έχει να αναδείξει την Ελληνική πρόταση Μακροζωίας με εστίαση στον τρόπο ζωής της Ικαρίας με την παράλληλη ήπια άσκηση. Η Ικαρία είναι ένα από τα 5 μέρη του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους. Τα 5 Βήματα προς τη Μακροζωία είναι η ελληνική πρόταση ευεξίας, χαλάρωσης και μακροβιότητας  που στηρίζεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και στον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Tο συνέδριο έχει στόχο να μυήσει το κοινό της Αμερικής και της Ευρώπης στα μυστικά της Μακροζωίας, να προσελκύσει ξένους τουρίστες στο νησί και να ανοίξει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για τους ανθρώπους του νησιού. Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει τον ποιοτικό τουρισμό. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ του Συλλόγου Ραχιωτών Αθήνας «Οι Ράχες», Της Pan-Icarian Brotherhood of America και της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας.

Τα 5 ΒΗΜΑΤΑ προς τη Μακροζωία σύμφωνα με την πρόταση των διοργανωτών του συνεδρίου είναι: Διαλογισμός στη φύση, Μακροβιοτική Διατροφή της Ικαρίας, Ήπια κίνηση στο νερό, (ενεργειακή άσκηση και αναπνοές), Μεσημεριανή ανάπαυση, Σχετίζομαι με τους άλλους (η θεραπευτική δύναμη του Θεάτρου).

Το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ θα διαρκέσει δύο μέρες και θα περιλαμβάνει το βιωματικό πρόγραμμα των 5 βημάτων προς τη Μακροζωία, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς, Ικαριώτικο Πανηγύρι και δύο Στρογγυλά Τραπέζια με εισηγήσεις πάνω στο θέμα. Επίσης το πάνελ των εισηγητών θα παρακολουθήσουν τοπικοί παράγοντες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων και κάποιοι κάτοικοι του νησιού που θα μοιραστούν με τους συνέδρους τα δικά τους μυστικά Μακροζωίας.  

Οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει για να παρακολουθήσουν το συνέδριο και αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, όπως η Gisela Wlliams που αρθρογραφεί στα περιοδικά, Travel & Leisure, Food and Wine, new York Times, Vogue, Elle κ.α., την δημοσιογράφο και συγγραφέας Maud Vidal-Naquet που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Le Figaro και στο GEO, αλλά και από την χώρα μας την κ Μάγια Τσόκλη. Επίσης θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της περιφερειακής Ενότητας Σάμου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), η οποία παρακολουθεί αδιάκοπα και διακριτικά την προετοιμασία του συνεδρίου, διότι αναδεικνύει και προβάλει την ιδιαιτερότητα του νησιού της Ικαρίας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και έχει να κάνει με την πράταση για τα 5 Βήματα προς τη Μακροζωία, είναι η ήπια άσκηση στο νερό και τη θεραπευτική δύναμη του θεάτρου. Απαντήσεις στα ερωτήματά μας δίνουν δύο από τις διοργανώτριες του Συνεδρίου αλλά και εισηγήτριες, η Αγγελική Δούκα και η  Κυριακή Σπανού η οποία καταγεται από την Ικαρία.

«Διδάσκω κολύμβηση στον Τομέα Υγρού Στίβου στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω πτυχίο Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση. Έκανα ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία της Κινητικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ του Καναδά και διδακτορικό στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», λέει κάνοντας την αυτοπαρουσίασή της η Αγγελική Δούκα.
Και προσθέτει: «Αγαπώ τη διδασκαλία των κινητικών δεξιοτήτων και των εναλλακτικών τρόπων άσκησης και ενεργειακής τοποθέτησης στο νερό, όπως Aqua Αi Chi, Aqua Yoga, Watsu (Water siatsu). Ενθαρρύνω την ήπια κίνηση στο νερό γιατί πιστεύω στην αναγεννητική δύναμή του, που ανακουφίζει από την ένταση, καθαρίζει το σώμα και το μυαλό και βελτιώνει τη διάθεση. Η επαφή μου με τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών υπήρξε η έμπνευση για να εντάξω στο έργο μου την προοπτική της μακροζωίας».

Η Κυριακή Σπανού είναι σκηνοθέτις και συγγραφέας, κατάγεται από την Ικαρία και υποστηρίζει ένθερμα τον Ικαριώτικο τρόπο ζωής. «Μέσα από την επιτυχημένη μου πορεία στη θεατρική σκηνοθεσία και την θεατρική εκπαίδευση ενθαρρύνω την αλληλεπίδραση τέχνης και ευζωίας. Στα μαθήματά μου δίνω προτεραιότητα στο χτίσιμο μιας ομάδας μέσα από την εμπιστοσύνη, το άνοιγμα, το γέλιο  και την παιγνιώδη γιορτή της ζωής και όσων μας περιβάλλουν».
Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και τη Δραματική σχολή «Βεάκη», πήρε Master?s σκηνοθεσίας  από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει σκηνοθετήσει για το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Κοζάνης, και για τη δική της Θεατρική Ομάδα Τέσσερα. Δίδαξε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ για 17 χρόνια καθώς και σε δραματικές σχολές και σε εργαστήρια ερασιτεχνών. «Πάντα στη δουλειά μου συνδυάζω το θέατρο με την τέχνη της ζωής», αναφέρει η Κυριακή Σπανού.

Και οι δύο πάντως δουλεύουν αδιάκοπα για την προετοιμασία του συνεδρίου και τονίζουν: «Είμαστε σίγουρες γι την επιτυχία του συνεδρίου και ανυπομονούμε να έρθει το τέλος Αυγούστου για να το ζήσουμε!»

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ του συνεδρίου είναι οι εξής:
ΝΙΚΟΣ ΑΦΙΑΝΕΣ (Οινοπαραγωγός): «Πώς η σύσταση του εδάφους της Ικαρίας επιδρά στο περιβάλλον και κατ? επέκταση στην μακροβιότητα των κατοίκων, με σημείο αναφοράς το αμπέλι».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΟΥΚΑ (PhD, Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ): «Η Μακροβιοτική διατροφή στις Μπλε Ζώνες του πλανήτη»
ΝΤΑΙΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ (Συγγραφέας, Μαγείρισσα, Amerikarian): «Η διατροφή στην Ικαρία»
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ  (Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Εκπαιδεύτρια):  «Ικαρία, ο τρόπος ζωής και ο χρόνος»
ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΠΑΝΟΥ (Φιλόλογος): «Το αρχαιοελληνικό Συμπόσιο»
ΙΩΣΗΦ ΣΤΕΝΟΣ (Φιλόλογος): «Η μορφοποίηση του τρόπου ζωής των Ικαριωτών στη διάρκεια της ιστορίας τους»
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ  (Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής)

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα