Thumbnail
Η επιβολή προστίμων της επιθεώρησης εργασίας στον ΕΟΠΠΕΠ και η ανακοίνωση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω κάθε ενδιαφερόμενο για τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ότι η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή της διοικητικής μου πρακτικής, έστω και αν αυτή η πρακτική ενοχλεί ή χαρακτηρίζεται, ως  «εργασιακός αυταρχισμός και τρομοκράτηση των υπαλλήλων», από τους κυρίους Μ. Κουρουτό, Γ. Χριστόπουλο και Οδ.Ντριβαλά, οι οποίοι εκπροσωπούν αντίστοιχα την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ.

Από τις θέσεις τους αυτές, γνωρίζουν πολύ καλά οι εν λόγω κύριοι, ότι ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Δ/ουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ στις  22 Μαΐου 2017 και τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας και αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση τους αφορούν παραβιάσεις του έτους 2016.

Οι κύριοι Κουρουτός, Χριστόπουλος και Ντριβαλάς παραποιούν και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, αφού στα έγγραφα της Επιθεώρησης Εργασίας που είχαν στη διάθεση τους (πως;) πριν αυτά συζητηθούν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ, δηλώνεται σαφώς ότι έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 28/9/2017 επιβλήθηκε στον ΕΟΠΠΕΠ ένα πρόστιμο επειδή, διαπιστώθηκε ότι «οφείλονται ημέρες άδειας έτους 2016 σε πέντε (5) εργαζόμενους» και ένα άλλο πρόστιμο διότι κατά τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι «δεν είχε υποβληθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας το έντυπο Ε11 - Γνωστοποίησης στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2016».     

Οι εν λόγω κύριοι, παρότι συνδικαλιστές δεκαετιών, φαίνεται ότι αγνοούν τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας, οι παραβιάσεις των οποίων αναγράφονται αναλυτικά στις πράξεις επιβολής προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας που «διάβασαν» και έσπευσαν να προβούν σε ανακοίνωση που αναρτήσατε στην ιστοσελίδα σας με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος μου.

Οφείλω, επομένως, να γνωστοποιήσω τα ακόλουθα, τα οποία εξέθεσα και στην χθεσινή (30/11) συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ.

Οι παραβιάσεις που αναγράφονται στα έγγραφα της Επιθεώρησης Εργασίας τεκμηριώνονται σε δύο γεγονότα.

Πρώτη παραβίαση αποτελεί το γεγονός ότι πέντε υπάλληλοι του ΕΟΠΠΕΠ δεν είχαν εξαντλήσει τον αριθμό των ημερών της κανονικής άδειας που δικαιούνταν το έτος 2016, πριν από τη λήξη του έτους 2016, έστω και χωρίς αίτηση τους (παραβίαση του άρθρου 3 παρ. 15 του Ν. 4504/1966, το οποίο επιβάλει να χορηγούνται οι άδειες των υπαλλήλων προ της λήξεως του ημερολογιακού έτους και μάλιστα να παρέχονται από τον εργοδότη έστω και εάν δεν ζητήθηκαν από τους υπαλλήλους με αίτηση τους).

Η δεύτερη παραβίαση βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είχαν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία των υπαλλήλων του ΕΟΠΠΕΠ που έλαβαν την ετήσια κανονική τους άδεια το έτος 2016 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπ. Εργασίας μέχρι τις 28/2/2017, όπως ορίζει μια σειρά Υπουργικών Αποφάσεων.

Επομένως, οι ευθύνες για τις παραβιάσεις αυτές της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν στις κανονικές άδειες των υπαλλήλων που έπρεπε να χορηγηθούν, έστω και υποχρεωτικά, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 και στη μη έγκαιρη γνωστοποίηση των σχετικών στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν αφορούν ούτε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ, ούτε το Δ.Σ., ούτε εμένα  ως Δ/νουσα Σύμβουλο.

Τα γεγονότα αυτά, παραχαράζονται από τους κυρίους Μ. Κουρουτό, Γ. Χριστόπουλο και Οδ. Ντριβαλά, ως «η Επιθεώρηση Εργασίας μετά από καταγγελία εργαζόμενων επιδίκασε στον ΕΟΠΠΕΠ πρόστιμο 9.000 ευρώ, επειδή αρνήθηκε (!) να χορηγήσει τη νόμιμη καλοκαιρινή άδεια σε υπαλλήλους του!», όπως ισχυρίζονται σε ανακοίνωση τους.

Με την ευκαιρία, όμως τους ενημερώνω ότι δεν υφίσταται «καλοκαιρινή άδεια», αλλά «κανονική άδεια» η οποία χορηγείται οποιαδήποτε εποχή του έτους με βάση τις επιθυμίες των των υπαλλήλων και τις ανάγκες της υπηρεσίας τους.. 

Τέλος, θα πρότεινα στους κυρίους αυτούς, οι οποίοι κατέχουν υψηλές θέσεις στα συνδικαλιστικά τους όργανα και πολύχρονη παρουσία στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ να μελετήσουν την εγκύκλιο 3631/87/27-1-2015 του Υπ. Εργασίας με θέμα «Παροχή πληροφοριών για θέματα που αφορούν χορήγηση κανονικής άδειας, βιβλίο αδειών και έντυπο Ε11» για να μην εκτίθενται δημόσια με παρόμοιου τύπου ανακοινώσεις.

1/12/2017

Δρ. Ελένη Γιαννακοπούλου

Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα