Thumbnail
Επικουρικές συντάξεις

Οι επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι οι πρώτες που θα μπουν στο στόχαστρο των περικοπών, καθώς η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν αντιμετώπισε «τεχνικές» δυσκολίες κατά τη διαδικασία επαναϋπολογισμού τους.

Σε δύο φάσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να γίνουν οι περικοπές (5-40%) στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΤΕΑ, αρχικά εκτιμάται ότι οι περικοπές θα γίνουν σε περίπου 210.000 συντάξεις, καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία που είναι προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη περικοπή επικουρικών συντάξεων, ο επανυπολογισμός του 80% των συντάξεων, για συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ το μήνα.

Το υπόλοιπο 20%, δηλαδή περίπου 50.000 συντάξεις πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει το δεύτερο «κύμα» περικοπών. Αφορά κυρίως ταμεία με προβλήματα στα μηχανογραφικά τους συστήματα, που τώρα καλούνται να επανυπολογίσουν τις συντάξεις με τα νέα, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Το άθροισμα των συντάξεων που θα περικοπούν θα καλύπτει περίπου το 10% των συνταξιούχων.
Οι μειώσεις εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν από επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ (καθαρό ποσό). Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων επικουρικών θα γίνει με αναπλήρωση των συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ’ έτος (18% στην 40ετία). Στον υπολογισμού του ορίου προστασίας (1.300 ευρώ μεικτά) δεν συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα.
 
 Ποιοι και πόσοι χάνουν χρήματα τον Αύγουστο
Δημόσιοι υπάλληλοι (ΤΑΕΔΥ) 200.000
Εργαζόμενοι Ασφαλιστικών Ταμείων (ΤΕΑΠΟΚΑ) 29.000
Δημοτικοί Υπάλληλοι (ΤΑΔΚΥ)) 30.000 Χημικοί, χημικοί μηχανικοί κλπ (ΤΕΑΧ) 2.700
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ΤΕΑΕΙΓΕ 1.600
ΤΕΑΠ ΟΤΕ 27.000
ΤΕΑΠ ΕΛΤΑ 9.600
ΤΕΑΠ ΕΡΤΤ 4.800
ΤΕΑΠ ΕΤΒΑ 730
Εργαζόμενοι Αγροτικής Τράπεζας 5.900
Πυροσβέστες 670
 
Ποιοι και πόσοι χάνουν χρήματα τον Σεπτέμβριο
ΙΚΑ 730.000
Εμποροϋπάλληλοι 31.000
ΤΕΑΠΟΖΟ 4.500 Υπάλληλοι ναυτικών – τουριστικών πρακτορείων 5.500
Υπάλληλοι ΔΕΗ 33.000
Πρώην Εργαζόμενοι τράπεζας Πίστεως και Alpha 1.700
Αρτοποιοί, υπάλληλοι βενζινάδικων 5.000
Μηχανικοί, εργολήπτες δημοσιων εργων, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι 13.000
ΕΤΑΠ ΜΜΕ 1.700
ΚΕΑΝ 41.000
Αστυνομικοί 190.000
Πρώην υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας 4.000
 
Οι επικουρικές συντάξεις θα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο, καθώς το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης δεν μπορεί να καλύπτεται πια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το νέο νόμο η επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται με βάση:
α) Τα δημογραφικά δεδομένα.
β) Το πλασματικό ποσοστό επιστροφής από τις συνολικά καταβαλλόμενες εισφορές των ασφαλισμένων.
 
Σε περίπτωση όπου θα διαπιστώνεται ελλείμματα θα λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος ωστόσο αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Επιτρέπεται όμως να γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του ταμείου.
Μιλώντας στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι μειώσεις αφορούν το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων και τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα επανυπολογιστούν στις περιπτώσεις όπου μαζί με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων.
Όσον αφορά το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε ότι η μείωση οφείλεται στην κατάργηση του κοινωνικού πόρου το 2014, ο οποίος αντιστοιχούσε σε 20 εκατ. ευρώ ανά μήνα.
Για την κατάργηση του ΕΚΑΣ ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι ήταν από τα αρνητικά «που δε μπορέσαμε να αποτρέψουμε γιατί ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου που αποφασίστηκε και με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού» και χαρακτήρισε «εξόχως δημαγωγική» την κριτική που ασκείται για το εν λόγω θέμα.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ
«Χωρίς να ξεχνάμε όσα έχουν προηγηθεί, τις 14 φορές που έσυραν στα δικαστήρια τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, τις διώξεις και τις απειλές από...
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ