Thumbnail
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 

Αναστάτωση προκλήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν προβολέας χειρουργείου άρπαξε φωτιά, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε εξέλιξη χειρουργική επέμβαση, ορθοπαιδικής φύσεως.

Ο ασθενής απομακρύνθηκε άμεσα, ενώ άμεση ήταν και η κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι ο προβολέας βραχυκύκλωσε, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρής έκτασης φωτιά. Για προληπτικούς λόγους ακυρώθηκαν όλα τα χειρουργεία σε όλες τις αίθουσες του ΠΑΓΝΗ που ήταν προγραμματισμένα για την Παρασκευή, ενώ η αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η αίθουσα του χειρουργείου θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Στους «κόφτες» και η συντήρηση - ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, το επικίνδυνο περιστατικό, ενδεικτικό των σοβαρών συνεπειών της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, σημειώθηκε λίγες μόλις μέρες μετά από συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, σε τοπικό κανάλι της Κρήτης, όπου επιδόθηκε για πολλοστή φορά στην κυβερνητική προσπάθεια προβολής μιας εικονικής πραγματικότητας για την κατάσταση στην Υγεία.

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός είχε ισχυριστεί ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών και το «χτύπημα της διαφθοράς». Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το 2018 πετσοκόπηκε κατά 363 εκατ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί η μείωση της χρηματοδότησης κατά 22,5% το 2016. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ ο φετινός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 11 εκατ. σε σχέση με το '17, πέφτοντας στα 32,95 εκατ. ευρώ και ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Ιούλη, έχουν αποδοθεί μόλις τα 14,74 εκατ. ευρώ!

Είναι ξεκάθαρο ότι στον «κόφτη» των πετσοκομμένων προϋπολογισμών, στο ΠΑΓΝΗ και συνολικότερα, έχει μπει και η συντήρηση / ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού (λόγω παλαιότητας, έντονης χρήσης, κ.ά.), διαμορφώνοντας επισφαλείς συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους. Οι σοβαρές, ζωτικής σημασίας, ελλείψεις που προκαλούνται αξιοποιούνται μάλιστα από την κυβέρνηση - όπως και τις προηγούμενες - για να ανοίξει παραπέρα ο δρόμος για την εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων που έρχονται με τη μορφή «ευεργετών» και ΜΚΟ για να «καλύψουν» δήθεν τα κενά.

«Το περιστατικό με το βραχυκύκλωμα χειρουργικής λάμπας και την ανάφλεξή της αποδεικνύει ότι όχι μόνο πρέπει να υπάρχει αυξημένη συστηματική συντήρηση του εξοπλισμού του νοσοκομείου αλλά και ανανέωση, παίρνοντας υπόψη ότι το νοσοκομείο λειτουργεί από το 1989 κι από τότε έχουν προστεθεί δεκάδες μηχανήματα. Καλούμε τη διοίκηση να προχωρήσει στην εξαγωγή του πορίσματος και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διοικήσης του ΠΑΓΝΗ:

«Σήμερα Παρασκευή, 20-07-2018 και ώρα 13:30 εκδηλώθηκε βραχυκύκλωμα σε πλακέτα προβολέα, στο χώρο των χειρουργείων.

Από το συμβάν δεν κινδύνευσε άμεσα ασθενής ή προσωπικό του νοσοκομείου και αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Οι συντηρήσεις στο πλαίσιο του περιοδικού και τακτικού ελέγχου γίνονται συνεχώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας.

Η τεχνική υπηρεσία έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ασφαλή λειτουργία του χώρου.

Άμεσα συγκλήθηκε η ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων του ΠαΓΝΗ, παρουσία της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κας Ελένης Ε. Μαυρομμάτη και ενημερώθηκε το ΓΝ “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ” να βρίσκεται σε ετοιμότητα εάν απαιτούνταν να συνδράμει.

Με την συντονισμένη συνεργασία όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου, το χειρουργείο έχει ήδη αποδοθεί σε λειτουργία.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου ευχαριστεί το προσωπικό για την άμεση και συντονισμένη αντιμετώπιση του περιστατικού.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα