Thumbnail
Διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης

Πίστωση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «δεν έκανε πίσω σε σχέση με την απόπειρα της τουρκικής πλευράς να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ως εργαλείο πίεσης», έδωσε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως είπε, η Τουρκία επιχείρησε «μία να θέσει το ζήτημα των οχτώ πραξικοπηματιών, κατ' αυτήν ως πιθανό αντάλλαγμα, την άλλη να θέσει το ζήτημα των εννέα, οι οποίοι συνελήφθησαν μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και κατηγορήθηκαν, μάλιστα, και για σχέδια δολοφονίας του».

«Προσπαθούσε να βάλει σε ένα πακέτο, μια σειρά από ζητήματα και η ελληνική κυβέρνηση έμεινε σταθερή και συνεπής στη θέση της. Η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών, ως εργαλείο πίεσης», σημείωσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη στη θετική έκβαση της υπόθεσης συντέλεσε και «η διεθνοποίηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας της».

«Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό ως προς την οικονομία και καλείται να διαχειριστεί μια '’φούσκα'’, η οποία μεγάλωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε περίπτωση που σκάσει στα χέρια του, ο πάταγος θα είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου», εξήγησε ο κ. Φίλης

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει κινήσεις που στέλνουν ένα σήμα στις αγορές και δεν είναι τυχαίο ότι τις δυο προηγούμενες ημέρες, η λίρα, μετά από μια κατακρήμνισή της και συνεχείς υποτιμήσεις, ανατιμήθηκε».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «δημιουργούνται συνθήκες ενός καλύτερου περιβάλλοντος μεταξύ των δύο χωρών», όμως -όπως είπε- αυτό δεν πρέπει «να θολώσει τα νερά, διότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τις διεκδικήσεις και τις αξιώσεις που έχει στο Αιγαίο και θα φανεί τους επόμενους μήνες».

«Εάν ο Ερντογάν, στο πλαίσιο γεφύρωσης των διαφορών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γίνει συμβιβαστικός ή εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι αδύναμοι κρίκοι σε αυτή τη σχέση με την Ευρώπη και θα επιχειρήσει, μέσα από αυτές τις χώρες, να στέλνει μηνύματα προς την Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό», ανέφερε καταληκτικά ο διευθυντής ερευνών του ΙΔΙΣ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φλωρεντία
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
Η ομορφιά της Τοσκάνης στο «πιάτο» - Δείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη Φλωρεντία, τη Σαν Τζιμινιάνιο, το Μοντεριτζιόνι και το Κολόντι
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»