Thumbnail

 

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί έγκλημα με το οποίο συντελείται η εκμετάλλευση γυναικών, παιδιών και ανδρών για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας και του φύλου. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει επίσης τα θύματα εμπορίας ανθρώπων για εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση. 

Κάθε χώρα του κόσμου επηρεάζεται από την εμπορία ανθρώπων, είτε ως χώρα προέλευσης, διαμετακόμισης είτε προορισμού θυμάτων. Τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Επιπλέον, γυναίκες και κορίτσια αποτελούν το 71% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, αναφέρει η έκθεση. Αναλυτικά, παγκοσμίως, τα θύματα εμπορίας είναι σε ποσοστό 51% γυναίκες, 21 άνδρες, 20% κορίτσια και 8% αγόρια.

Το 2010, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, καλώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν συντονισμένα και συνεπή μέτρα για να νικήσουν αυτή τη μάστιγα. Το σχέδιο απαιτεί την ενσωμάτωση της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων στα ευρύτερα προγράμματα του ΟΗΕ, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η ασφάλεια παγκοσμίως. 

Φέτος, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) επέλεξε ως επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας «την αντιμετώπιση της εμπορίας παιδιών και νέων». Η φετινή εκστρατεία υπογραμμίζει το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι παιδιά. Το θέμα εφιστά την προσοχή στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα θύματα εμπορίας παιδιών και στις πιθανές πρωτοβουλίες δράσης που συνδέονται με τη διασφάλιση και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τα παιδιά- θύματα.

Ροές εμπορίας

Τα θύματα διακινούνται κατά μήκος πολλών ροών εμπορίας. εντός των χωρών, μεταξύ γειτονικών χωρών ή ακόμη και σε διαφορετικές ηπείρους. Πάνω από 500 διαφορετικές ροές διακίνησης εντοπίστηκαν μεταξύ 2012 και 2014.

Οι χώρες της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης εντοπίζουν θύματα από 137 διαφορετικές υπηκοότητες. Οι εύπορες περιοχές - όπως η Δυτική και Νότια Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Μέση Ανατολή - ανιχνεύουν θύματα από μεγάλο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο. Τα θύματα εμπορίας από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και της Ανατολικής Ασίας διακινούνται σε ένα ευρύ φάσμα προορισμών. Συνολικά 69 χώρες ανέφεραν ότι έχουν εντοπίσει θύματα από την υποσαχάρια Αφρική μεταξύ 2012 και 2014.

Τα θύματα από την υποσαχάρια Αφρική εντοπίστηκαν κυρίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική και Νότια Ευρώπη. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για τη ροή της εμπορίας ανθρώπων από την Αφρική προς τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αμερική.

Κατά τα τελευταία χρόνια, το προφίλ των ατόμων που πέφτουν θύματα εμπορίας έχει αλλάξει. Αν και τα περισσότερα ανιχνευθέντα θύματα εξακολουθούν να είναι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες καταλαμβάνουν πλέον μεγαλύτερα μερίδια του συνολικού αριθμού των θυμάτων από ό, τι πριν από μια δεκαετία.

Το 2014, τα παιδιά αποτελούσαν το 28% των ανιχνευθέντων θυμάτων και οι άνδρες το 21%.

Παράλληλα με τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των ανδρών μεταξύ των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων που διαπιστώθηκαν, αυξήθηκε επίσης το μερίδιο των θυμάτων που διακινούνται για καταναγκαστική εργασία. Περίπου τέσσερα από τα 10 θύματα που εντοπίστηκαν μεταξύ 2012 και 2014 διακινήθηκαν για καταναγκαστική εργασία και από αυτά τα θύματα το 63% ήταν άνδρες.

Το μερίδιο των εντοπισμένων περιπτώσεων διακίνησης που είναι εγχώριες - δηλαδή πραγματοποιούνται εντός των συνόρων μιας χώρας - έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και περίπου 42% των ανιχνευθέντων θυμάτων μεταξύ 2012 και 2014 διακινήθηκαν στην εγχώρια αγορά.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοδοτήθηκαν άμεσα 321 έργα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, σε συνολικό ποσό 158,5 εκατ. ευρώ, κατά την περίοδο 2004- 2015. Επίσης, 221 διαφορετικοί κύριοι κάτοχοι επιδοτήσεων έλαβαν χρηματοδότηση και διεξήγαγαν δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του ΟΗΕ για το trafficking, τις ροές διακίνησης και τα μερίδια των φύλων στο παράνομο εμπόριο ανθρώπων/ ΑΠΕ- ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά