Thumbnail
Ρόδος

Έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής της Δωδεκανήσου από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.

Η έρευνα που θεωρείται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αφού τα τελευταία χρόνια έχουν «εισβάλει» στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου πολλά ξενικά είδη ψαριών κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ υλοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Υποτροφιών «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου».

Η θάλασσα της Ρόδου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί είναι σταυροδρόμι για τα ξενικά είδη ψαριών που έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο προερχόμενα κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και η αιτία είναι ότι έχει αρκετά ζεστή θάλασσα και αποτελεί ένα hot spot για τα ψάρια αυτά. Οι διαδικασίες ενσωμάτωσης των ξένων ειδών στις κοινότητες των ψαριών και στο τροφικό πλέγμα δεν γίνεται χωρίς κινδύνους. Επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα και τα τοπικά αποθέματα σημαντικών, από οικονομική άποψη ειδών, με εμφανείς αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις.

Έχουν εμφανιστεί ξενικά είδη χωρο-κατακτητικά και άλλα εξαιρετικά τοξικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η παρακολούθηση της εγκατάστασης και της εξάπλωσης (χωρικής και χρονικής) των ξενικών ειδών ψαριών έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτίμηση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής της Ρόδου.

Επειδή κανένας μη ειδικός δεν μπορεί να «αγγίξει» θέματα λεπτά και κυρίως ισορροπίας ενός οικοσυστήματος τόσο ζωντανού όσο η θάλασσα αλλά και ευτυχώς, αρκετά ανθεκτικού σε διαταράξεις, που μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά, το Ίδρυμα Σταματίου αποφάσισε να δεχθεί σχετική εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που λειτουργεί στους κόλπους του και να εμπιστευθεί τους ειδικούς επιστήμονες που εργάζονται στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου (ΥΣΡ) γνωστό ως Ενυδρείο - ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)- και να αναλάβει τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος με τον τίτλο: «Επίδραση των ξενικών ιχθύων στην παράκτια αλιεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου», για ένα χρόνο, από το καλοκαίρι του 2018 έως το καλοκαίρι του 2019.

Η προτεινόμενη έρευνα όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα Σταματίου εστιάζει το ενδιαφέρον της στη σύσταση της ιχθυοπανίδας, αυτόχθονης και ξενικής, που εμφανίζεται στις αλιευτικές δραστηριότητες στις ακτές της Ρόδου.

Το όλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πειραματική αλιεία με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν με βιντζότρατα και με δίκτυα στην περιοχή της Ρόδου, στον κόλπο των Τριαντών και στον λόλπο Φαληρακίου, την ταξινόμηση των ψαριών πάνω στο αλιευτικό σκάφος, και μεταφορά τους στα εργαστήρια του Υδροβιολογικού Σταθμού για περαιτέρω αναγνώριση και μελέτη από τους ειδικούς επιστήμονες του Σταθμού.

Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η συμμετοχή και της μαθητικής κοινότητας της Ρόδου (των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου) σε όλες τις φάσεις του, γεγονός που θα εμβαθύνει και θα εμπλουτίσει ποσοτικά και ποιοτικά το πρόγραμμα που θα υιοθετηθεί από το Ίδρυμα. Με τη συμμετοχή σε όλες τις φάσεις του προγράμματος των μαθητών Γυμνασίων της Ρόδου, θα αποκτήσει σημαντικό ειδικό βάρος η χορηγία του Ιδρύματος, γιατί θα εισχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο και στην Εκπαίδευση. Θα δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς μαθητές παράλληλα με την ουσιαστική ενημέρωση που θα έχουν, να αναπτύξουν και την ευαισθησία τους στα θέματα περιβάλλοντος και θα ανακαλύψουν τον μυστικό κόσμο της θάλασσας και των ψαριών, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τράτες, τη δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο από τους ειδικούς επιστήμονες που θα τους ενημερώνουν για ό, τι συμβαίνει και ό,τι αντιμετωπίζουν στο ερευνητικό τους έργο. Παράλληλα, θα δοθεί ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν και τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες και ενδιαφέροντα παίρνοντας φωτογραφίες σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, σχεδιάζοντας ό,τι τους κινεί το ενδιαφέρον και ίσως τους δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους σε επιστημονικούς τομείς που δεν θα γνώριζαν διαφορετικά.

Το Ίδρυμα Σταματίου από της συστάσεώς του, έχει εμφανίσει αξιόλογη δραστηριότητα στην κοινωνία της Ρόδου, με περιεχόμενο δράσεων σε διάφορους τομείς. Στον τομέα της Εκπαίδευσης, χορηγεί υποτροφίες για όλη τη διάρκεια των σπουδών σε οικονομικά αδύναμους Ροδίτες φοιτητές που σπουδάζουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στον τομέα του Αθλητισμού, έχει προσφέρει πάρα πολλά με την κατασκευή σημαντικών για την πόλη αθλητικών εγκαταστάσεων και διοργανώνοντας αθλητικούς αγώνες για τη νεολαία. Στον τομέα των Καλών Τεχνών, λειτουργεί και χρηματοδοτεί διάφορα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας