Thumbnail
Τον δρόμο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών ανοίγει η κυβέρνηση

Τον δρόμο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών ανοίγει η κυβέρνηση, διαδικασία η οποία «πάγωσε» το 1982 και από τότε παραμένει στην … κατάψυξη, αφού κανέναν υπουργός δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να την επιβάλει.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", τώρα, ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, λέει στους εκπαιδευτικούς να μη φοβούνται τη λέξη «αξιολόγηση» και προαναγγέλλει ότι άμεσα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, θα ακολουθήσει η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στο τέλος (βάθος τριετίας) θα γίνει και αυτή των περίπου 125.000 μονίμως εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως είπε ο ίδιο χθες, το θέμα της αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων συμπεριλαμβάνεται στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, ενώ συμπλήρωσε ότι η «σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί ύστερα από διάλογε με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Άλλωστε στο ζήτημα επιμένουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών ενώ και η Κομισιόν, στη σχετική έκθεσή της, «κούνησε» το δάχτυλο στην Ελλάδα επειδή έχει αναστείλει τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Ο κ. Γαβρόγλου φρόντισε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα να μιλήσει για την αξιολόγηση, λέγοντας μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ως στόχο την τιμωρία, σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Τώρα βέβαια απομένει και να τους πείσει ότι οι προθέσεις είναι «αγνές» και στόχο έχουν μόνο τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, κάτι που μέχρι τώρα δεν κατάφερε κανείς προκάτοχός του.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί έβαζαν μπρος τις σχετικές διαδικασίες αλλά μόλις φτάναμε πριν από τις εκλογές «πάταγαν φρένο» για ευνόητους λόγους. Το 2013 εκδόθηκε και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (αρ. Φύλλου 240), το οποίο περιελάβανε όλες τις λεπτομέρειες αξιολόγησης. Το 204 (τέλος Αυγούστου) ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για τα στελέχη της εκπαίδευσης δηλαδή τους: περιφερειακούς διευθυντές, προϊσταμένους εκπαίδευσης, επιστημονικούς και παιδαγωγικούς καθοδηγητές, διευθυντές εκπαίδευσης και σχολικούς συμβούλους (σύνολο ατόμων 880).

Ακολούθησε η αξιολόγηση των διευθυντών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των προϊσταμένων νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών και προϊσταμένων τμημάτων διοίκησης (13.000 άτομα).

Στις αρχές του 2015 θα ξεκινούσε η αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς και θα προηγούνταν όσοι θα κατέθεταν αιτήσεις προτεραιότητας και αυτοί που ήθελαν να επιλεγούν σε θέσεις στελεχών. Μάλιστα ο τότε υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, το Οκτώβριο του 2014, τόνιζε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν η αξιολόγηση θα γινόταν από την επόμενη χρονιά.

Τότε το υπουργείο Παιδείας προσπαθούσε να καθησυχάσει τους φόβους των εκπαιδευτικών ότι η «αξιολόγηση είναι η πόρτα που θα τους οδηγήσει στην απόλυση». Βεβαιώνοντας ότι η αξιολόγηση έχει σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του διοικητικού και εκπαιδευτικού τους έργου μέσω της άμεσης σύνδεσής της με την επιμόρφωση, προς όφελος των ιδίων, των μαθητών και της κοινωνίας.

Φυσικά, όπως είναι γνωστό, τίποτα δεν προχώρησε ούτε μέσα στο 2015 και μετά τις εκλογές ο νέος υπουργός Παιδείας, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, εξήγγειλε την κατάργησή της. Όλα τα τελευταία χρόνια οι αντιδράσεις των δασκάλων και καθηγητών ενάντια στην αξιολόγηση ήταν σφόδρες, καθώς πίστευαν ότι ο τελικός στόχος είναι οι απολύσεις.

Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται επίσης ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα οδηγήσουν σε ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου διδασκόντων σε κάθε σχολεία και μαζί θα υπονομεύσουν την αναγκαία συλλογικότητα και θα μετατρέψουν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στο σχολεία σε «ζούγκλα». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας