Thumbnail
Τα ζητήματα με το νομικό καθεστώς των αμβλώσεων

Η εγκυμοσύνη ενός κοριτσιού δέκα ετών, που βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρας της και φέρεται να θέλει να κρατήσει το παιδί, προκαλεί πολεμική στην Αργεντινή, εν μέσω του διαλόγου στο Κογκρέσο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Σε ακραίες περιπτώσεις όπως αυτή, το κοριτσάκι θα μπορούσε θεωρητικά να υποβληθεί σε επέμβαση για να τερματιστεί η κύηση, καθώς ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις εάν η εγκυμοσύνη προέκυψε από βιασμό ή εάν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας και οι δύο προϋποθέσεις συντρέχουν σε αυτή την υπόθεση.

Αλλά στην εξαιρετικά συντηρητική επαρχία Σάλτα, όπου ζει το παιδί, οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμού είναι νόμιμες μόνο τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Και στην περίπτωση της δεκάχρονης η εγκυμοσύνη δεν διαπιστώθηκε παρά μόλις έπειτα από 21 εβδομάδες, όταν το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διότι διαμαρτυρόταν για πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας, η μητέρα και το κοριτσάκι εξέφρασαν σε επιστολή τους τη βούλησή τους το παιδί να μην κάνει άμβλωση.

Εκδοχή την οποία αμφισβητεί έντονα η Μαριάνα Καρβαχάλ, ιδρύτρια του φεμινιστικού κινήματος NiUnaMenos (Ούτε μία λιγότερη).

«Η οικογένεια είναι τρομοκρατημένη. Είπαν στη μητέρα ότι η άμβλωση θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τι θέλει το κορίτσι. Η άμβλωση είναι ακόμη δυνατή», είπε η ακτιβίστρια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το παιδί «αρχικά είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Φεβρουάριο, βρισκόταν στη 12η εβδομάδα τότε, αλλά διαγνώστηκε πως είχε δυσκοιλιότητα», συμπλήρωσε.

Για την Καρβαχάλ, το παιδί «βιάστηκε από τον πατριό του και το Κράτος γελοιοποιεί τα δικαιώματά του».

Ήταν στη δεύτερη εξέτασή της στο νοσοκομείο που η δεκάχρονη αποκάλυψε στους γιατρούς ότι τη βίαζε συστηματικά ο σύντροφος της μητέρας της.

Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, τουλάχιστον 2.700 κορίτσια 10 ως 14 ετών γεννούν κάθε χρόνο στην Αργεντινή, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,36% των γεννήσεων.

Τη 13η Ιουνίου, το κοινοβούλιο της Αργεντινής αναμένεται να ψηφίσει υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης της άμβλωσης. Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία κινητοποιείται εναντίον του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει η πλειοψηφία των Αργεντινών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού