Thumbnail
Κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότατα ενός κλάδου παίζει το κόστος παραγωγής, καθώς είναι αυτό, που μεταξύ άλλων, επηρεάζει την τιμή στην οποία θα αγοράσει ο τελικός καταναλωτής το προϊόν από το ράφι των σούπερ μάρκετ. Αυτός ο «ρόλος» είναι ιδιαίτερα σημαντικός στον αγροτικό κλάδο ο οποίος επηρεάζεται όχι μόνο από τις τιμές των εφοδίων, των ενοικίων και του κόστους πετρελαίου αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι τα καιρικά φαινόμενα, οι ασθένειες, τα παράσιτα κ.α.

Στη φυτική παραγωγή το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού κόστους παρατηρείται στη δαπανούμενη ενέργεια ενώ στη ζωική παραγωγή το αντίστοιχο μέρος του κεφαλαίου καταναλώνεται σε ζωοτροφές.

Μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και διαχείρισης των υδάτων στον αγροτικό χώρο και τον κανόνων κοστολόγησης.

Στη φυτική παραγωγή, το ενεργειακό κόστος μπορεί να αγγίξει ακόμη και το «τρομακτικό» 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια μείωσης αυτού του κόστους είναι το πρόγραμμα Net Metering. Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προβλέπεται η ένταξη σχεδίων βελτίωσης μέσα από συμπράξεις προκειμένου να καταστεί οικονομικά δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων (φ/μ). Μέσω αυτού του προγράμματος, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν, μέσω εγκατάστασης φ/μ και συμψηφισμού της ενέργειας που παράγουν, με αυτή που καταναλώνουν.

Η αγορά των ζωοτροφών μπορεί να φτάσει μέχρι και το 75% του κόστους παραγωγής στη ζωική παραγωγή. Λύση σε αυτό μπορεί να αποτελέσει η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, η αντικατάσταση τμήματος των ζωοτροφών με άλλες «ισοδύναμες» ζωοτροφές μικρότερου κόστους, η διατροφή ακριβείας, κλπ.

Παράλληλα, μεγάλη βοήθεια στη μείωση αυτού του σημαντικού κόστους είναι και η εφαρμογή κατάλληλων διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθολογική αξιοποίηση μεγάλου μέρους των βοσκησίμων εκτάσεων της χώρας.

Επίσης, σημαντική βήμα προκειμένου να μειωθούν τα κόστη παραγωγής είναι η δημιουργία συνεργατικού και συνεταιριστικού κλίματος στον αγροτικό χώρο, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομίας μικρής κλίμακας, ισχυρή κατά τέτοιο τρόπου ώστε να μπορεί να ασκεί και να διαμορφώνει τις τιμολογιακές πολιτικές των ομάδων που εκπροσωπούν.

Σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι οι οργανώσεις παραγωγών μέσω του νέου πλαισίου λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερα βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να πετύχουν καλύτερες τιμές, τόσο για τα προϊόντα τους όσο και στα εφόδιά τους.

Θετική ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα βρήκε το μέτρο «Κάρτα του Αγρότη». Μέσω αυτής, ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να λάβει μέχρι και το 80% της βασικής ενίσχυσης που δικαιούται τη συγκεκριμένη χρονιά, με χαμηλότοκη χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντάς έτσι στους δικαιούχους επιπλέον ρευστότητα.

Ένα μέτρο το οποίο αναμένεται, έμμεσα να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής είναι το μέτρο των αγροτικών συμβούλων. Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα, στις οποίες θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 γεωτεχνικοί. Έτσι, μέσω αυτών των δομών, τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν συμβουλές, που μέχρι σήμερα γίνονται από προμηθευτές των εφοδίων τους, κτηνιάτρους, μελετητές κλπ.

Θ. Παπακώστας

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας