Thumbnail
Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων

Για μια ακόμη χρονιά (30ή συνεχή χρονιά) πραγματοποιούνται φέτος στον Δήμο Ζωγράφου οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων με παραστάσεις, σεμινάρια αλλά και έκθεση σκηνογραφίας.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες δημιουργοί και καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα συναντιούνται και αλληλεπιδρούν για είκοσι βράδια από την από την 1η έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο καθώς και σε άλλους χώρους πολιτισμού του δήμου.

Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις της διοργάνωσης:

◼ Θεατρικές παραστάσεις (εντός και εκτός διαγωνισμού), μουσικά δρώμενα

◼ Δωρεάν σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια

◼ Εκθεση σκηνογραφίας σε συνεργασία με τη Σχολή Βακαλό με τίτλο «Δεκαεπτά νέοι σκηνογράφοι: Η παράδοση της Βακαλό».

Την αυλαία των θεατρικών παραστάσεων θα ανοίξει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Ζωγράφου, με το έργο «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού.

Στη συνέχεια η μουσική ομάδα Κρουστών του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ θα παρουσιάσει μια δική της βιωματική παράσταση, που ορίζει το στίγμα ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν.

Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων

Στον διαγωνισμό ερασιτεχνικοί θίασοι από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν κλασικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου αλλά και έργα Ελλήνων δημιουργών όπως: «Η Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου, «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη, ο «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά, «Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» του Ματέι Βισνιέκ, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Νύφη-Μαρίτσα η πρόσφυγγα» του Αντώνη Παπαδόπουλου, «Στη φυλακή του χρόνου» του Μιχάλη Μαυρή, «Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ» συλλογή κειμένων του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η κόμισσα της φάμπρικας» των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, «Το όνειρο της πέτρας» του Κωσταντή Μουζάκη, «Ο μαξιλαρένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα.

Το δύσκολο έργο της επιλογής των ομάδων του διαγωνιστικού μέρους ανέλαβαν τα μέλη της προκριματικής επιτροπής: ο ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς, η σκηνοθέτις Κυριακή Σπανού, η διδ. Θεατρικών Σπουδών- κριτικός θεάτρου Εύη Προύσαλη και ο ηθοποιός Δημήτρης Ντάσκας.

Την κριτική επιτροπή πλαισιώνουν επιφανείς δάσκαλοι και καλλιτέχνες όπως: η ομότιμη καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Μπακονικόλα, η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα, η σοπράνο και καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου Σόνια Θεοδωρίδου, ο επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών-κριτικός θεάτρου Γρηγόρης Ιωαννίδης, η ηθοποιός-σεναριογράφος Σάρα Γανωτή και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Ενκε Φεζολλάρι.

Η τελετή λήξης των αγώνων θα γίνει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια μέρα θα ακολουθήσει η παράσταση «Μια φορά και έναν καιρό… δυο πόδια!» με τη διεθνούς φήμης Αργεντίνα κουκλοπαίκτρια Veronica Gonzalez και ιδρύτρια του Il Teatrino dei Pie.

Δωρεάν σεμινάρια

Στο πλαίσιο των θεατρικών αγώνων θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες και νέους δημιουργούς, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τεχνικές, θεωρίες και μέσα έκφρασης από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, να εκφραστούν και να συν-δημιουργήσουν.

Αναλυτικά τα σεμινάρια περιλαμβάνουν:

⚫  «Η περιπέτεια ανάμεσα στην κίνηση και το κείμενο» με τον σκηνοθέτη, μουσικό Κώστα Γάκη και την «ΟΜΑΔΑ ΙΔΕΑ».

⚫  «Σκηνογραφώντας μια θεατρική παράσταση στον χώρο του σχολείου» με τον σκηνογράφο και καθηγητή της Σχολής Βακαλό, κ. Ανδρέα Σαραντόπουλο -ειδικά για εκπαιδευτικούς.

⚫  «Η ελευθερία των περιορισμών» με τη χορεύτρια και χορογράφο Σεσίλ Μικρούτσικου.

⚫  «Με ένα πουκάμισο λευκό» με τον εικαστικό, σκηνογράφο, ενδυματολόγο Γιώργο Λυντζέρη.

⚫  «Οταν αφηγείσαι αντιστέκεσαι» με την ηθοποιό, σκηνοθέτη, δασκάλα υποκριτικής, Μάνια Παπαδημητρίου.

⚫  «Το φως στις παραστατικές τέχνες» με τη σχεδιάστρια φωτισμού θεάτρου και κινηματογράφου Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

⚫  «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε!» με τον ηθοποιό Δημήτρη Ντάσκα.

⚫  «William Shakespeare Super Star» με τη θεατρολόγο Ξένια Γεωργοπούλου, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

⚫  «Ο ηθοποιός και ο ρόλος» με τον σκηνοθέτη και καθηγητή υποκριτικής Θεόδωρο Εσπίριτου.

⚫  «Η βία χορογραφείται» με τον καθηγητή και χορογράφο stage fighting Θάνο Δερμάτη.

⚫  «Σχεδιασμός, κατασκευή και εμψύχωση κούκλας» με την Αργεντίνα Veronica Gonzalez ιδρύτρια του Il Teatrino dei Pie.

Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση των σεμιναρίων πρέπει να υποβάλουν εγκαίρως αίτηση συμμετοχής η οποία βρίσκεται στο blog του ΝΠΔΔ

Εκθεση της Βακαλό

Στη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθεί η έκθεση με τίτλο «Δεκαεπτά νέοι σκηνογράφοι: Η παράδοση της Βακαλό» στη Βίλα «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Η έκθεση είναι σε επιμέλεια και σχεδιασμό του σκηνογράφου και καθηγητή της Σχολής Βακαλό Ανδρέα Σαραντόπουλου και παρουσιάζει με σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση σκηνογραφικές και ενδυματολογικές μελέτες σπουδαστών της.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2016 σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο φουαγιέ του Θεάτρου, στο ιστορικό «Υπόγειο».

Τα εγκαίνιά της θα γίνουν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 19.00 ενώ υπάρχει δυνατότητα ομαδικών ξεναγήσεων κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές.

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει αναλάβει η δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου και μέλος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Βασιλική Στρακαντούνα, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του σκηνοθέτη Θεόδωρου Εσπίριτου.

 Δωρεάν η είσοδος και συγκέντρωση τροφίμων

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, συγκεντρώνονται τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση, επισκεφτείτε το blog του ΝΠΔΔ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα