Thumbnail
 «Δρ.» Κων/νος Μουρούτης είναι γνωστός σε πολλούς συμπολίτες μας ανά την επικράτεια, για τους χειμαρρώδεις λόγους του σε αμφιθέατρα (όχι πανεπιστημιακά), αίθουσες εκδηλώσεων, τηλεοπτικά πάνελ (μέχρι και στην ΕΡΤ) ακόμη και σχολεία, όπου καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, με θέματα υγείας, βασιζόμενος στα «πτυχία» που ισχυρίζεται ότι διαθέτει.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

Πόσο αληθινά είναι όμως αυτά τα πτυχία;

Η παρούσα έρευνα έγινε με σκοπό να θίξει τα κακώς κείμενα στο θέμα της προάσπισης της δημόσιας υγείας και δεν αποσκοπεί στη στοχοποίηση ανθρώπων.

Ας δούμε το βιογραφικό του, όπως αυτό εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του:

http://archive.is/1RV9U

Το ανωτέρω βιογραφικό, έχει «ψαλιδιστεί» από τον ίδιο το κ. Μουρούτη. Σε παλαιότερο αποθηκευμένο λινκ, πάλι από την ιστοσελίδα του, είναι πιο επεξηγηματικός:

Και στις δύο περιπτώσεις όμως, είναι εξαιρετικά φειδωλός αναφορικά με τα πανεπιστήμια κτήσης των τίτλων του, κάτι που δε συνηθίζεται από επιστήμονες ανάλογου κύρους.

Αναζητώντας πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα πτυχία του κ. Μουρούτη, παρακολουθήσαμε αρκετές ομιλίες του στο Youtube και αλιεύσαμε τα 2 παρακάτω αποσπάσματα, όπου απαριθμεί τα πανεπιστήμια από τα οποία τα απέκτησε:

 

Πέρα από τις ασυνέχειες των ισχυρισμών (αναφέρονται διαφορετικά πανεπιστήμια σε κάθε βίντεο), ο απολογισμός έχει ως εξής:

α) Βιολογία (4 χρόνια),

β) ιατρική (5 χρόνια – Φρανκφούρτη),

γ) κατόπιν ειδικότητα ως φυσίατρος με διδακτορικό τίτλο,

δ) μάστερ με δεύτερο διδακτορικό στις ΗΠΑ (συμπεριφορικές νευροεπιστήμες – Ross University),

ε) τρίτη διδακτορική διατριβή στο Ηνωμένο Βασίλειο (Robert Gordon University), παράλληλα εργαζόταν για δέκα χρόνια στο μεγαλύτερο κέντρο για την ασφάλεια της ακτινοβολίας (Νταμσταντ – Γερμανία).

στ) ακόμη ένα πτυχίο στη θεολογία το 2008 και ένα master στο MIT (!), ή στο Μαξ Πλανκ (ανάλογα το βίντεο), στην αστροβιολογία.

Στο πρώτο βίντεο, τη θέση του διδακτορικού από το Ross University, παίρνει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Graz.

Ας πάρουμε τα πτυχία με τη σειρά:

Διδακτορικό από το Robert Gordon University

Ο κος Μουρούτης ισχυρίζεται πως κατέχει διδακτορικό τίτλο από το αγγλικό πανεπιστήμιο Robert Gordon University, ένα από τα γνωστότερα του Ηνωμένου Βασιλείου. Επικοινωνήσαμε με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, μέσω email, ρωτώντας εάν ο κος Μουρούτης κατέχει οποιοδήποτε τίτλο από αυτούς.

Η απάντηση μας ήρθε σε λίγες ώρες από τη κα Anna Duthie, υπεύθυνη επικοινωνίας του Robert Gordon University και ήταν σύντομη και περιεκτική: «Δεν υπάρχει στο σύστημά μας οποιοδήποτε αρχείο για τον Δρ. Κων/νο Μουρούτη«.

Διδακτορικό από το Ross University

Απευθυνθήκαμε και στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, ρωτώντας αν ο κος Μουρούτης κατέχει διδακτορικό ή οποιοδήποτε άλλο τίτλο από αυτούς.

Το Ross University μας επιβεβαιώσε, αρχικά μέσω facebook και στη συνέχεια με email, πως «… ο Κωνσταντίνος Μουρούτης δεν έχει φοιτήσει στην ιατρική σχολή μας και επιπλέον, δεν απονέμουμε διδακτορικούς τίτλους, αλλά μόνο MD (Bachelor). Ενημερώσαμε σχετικά το νομικό μας τμήμα – ευχαριστούμε για την ενημέρωση«.

Η ίδια απάντηση μέσω email:

Πτυχίο από West Clayton University

Το West Clayton University είναι ένα ακόμη πανεπιστήμιο, από το οποίο ο ίδιος ο κος Μουρούτης ισχυρίζεται (στο δεύτερο βίντεο) πως έχει πτυχίο. Σύμφωνα με την έρευνα μας και όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας από μια πρόχειρη έρευνα στη Google, πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο «μαϊμού» που έδρασε στις ΗΠΑ μέχρι το 2012, με τους εγκεφάλους της κομπίνας να έχουν έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Πακιστάν. Ήταν αλλιώς γνωστό και ως Belford University και σύμφωνα με το Texas Higher Education Coordinating Board (πολιτειακή υπηρεσία που επιβλέπει τη 3βάθμια εκπαίδευση στο Τέξας), πρόκειται για ανύπαρκτο «πανεπιστήμιο», όπως φαίνεται στη παρακάτω εικόνα, το οποίο, πληρώνοντας το κατάλληλο αντίτιμο, χορηγεί πλαστά πτυχία στον οποιονδήποτε.

Διδακτορικά από Πανεπιστήμιο του Graz (Αυστρία) και Ινστιτούτο Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανία)

Στο πρώτο βίντεο που παραθέσαμε στην αρχή, ο κος Μουρούτης παρουσιάζει μέσω προβολικού δύο διδακτορικούς τίτλους που ισχυρίζεται πως κατέχει, ένα από Αυστρία και ένα από Γερμανία (προσέξτε τις υπογραφές).

Αμέσως παρατηρούμε πως οι υπογραφές των καθηγητών στο κάτω μέρος των τίτλων είναι ίδιες, αν και μιλάμε για διαφορετικά πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες. Πως είναι αυτό δυνατό;

Στην έρευνα μας, ανακαλύψαμε πως οι «υπογραφές» ανήκουν στους Dr. Sebastian Grundner και Dr. Johann Loner.

 

Η αλήθεια είναι πως βρήκαμε τις υπογραφές στην ιστοσελίδα berufszertifikate-und-diplome.teleclip.net, που κατασκευάζει και πουλάει πλαστά πτυχία προς 9,99 το κομμάτι.

http://archive.is/kGvGd
https://berufszertifikate-und-diplome.teleclip.net/doktortitel-kaufen/

Έτσι φτιάξαμε και εμείς ένα διδακτορικό ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Graz, σαν αυτό του κου Μουρούτη και το αφιερώνουμε… στη μνήμη του Άλμπερτ Αϊνστάιν που δεν υπήρξε ποτέ γιατρός. Προσέξτε τις υπογραφές:

Το υδατογράφημα «MUSTER» μπορεί να αφαιρεθεί έναντι 9,99 ευρώ και έτσι έχουμε έναν ωραιότατο τίτλο (PhD), από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο επιθυμούμε με οποιοδήποτε τίτλο διατριβής θέλουμε. Στη προκειμένη περίπτωση, χρησιμοποιήσαμε τον ίδιο τίτλο με αυτό της διατριβής του κου Μουρούτη.

Απευθύναμε ερώτημα στο Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main και λάβαμε απάντηση από τη Dr. Anke Sauter, πως μετά από μια αρχική έρευνα, η ιατρική σχολή τους, δε μπορεί να επιβεβαιώσει το διδακτορικό του κ. Μουρούτη. Η ίδια μας παράπεμψε σε μελλοντική επικοινωνία μετά από ενδελεχέστερη έρευνα πάνω στο ίδιο το πτυχίο του.

Τα άτομα που υπογράφουν

Όπως αναφέραμε, το πρώτο διδακτορικό του κου Μουρούτη από τη Γερμανία, το δεύτερο από την Αυστρία και το κατασκευασμένο δικό μας, επίσης (υποτίθεται) από Αυστρία, φέρουν τις υπογραφές των «καθηγητών» Sebastian Grundner και Johann Loner. Το επόμενο λογικό βήμα ήταν η αναζήτησή τους μέσω Google, δεδομένου πως τέτοια ονόματα θα πρέπει να είναι πασίγνωστα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Sebastian Grundner είναι χημικός του πανεπιστημίου του Μονάχου και δεν έχει καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο του Graz και την ιατρική. Επομένως είναι αδύνατον να έχει υπογράψει τις διδακτορικές διατριβές του κου Μουρούτη.

https://www.researchgate.net/profile/Sebastian_Grundner
https://de.linkedin.com/in/sebastian-grundner-47904a88

 Όσον αφορά τον Dr. Johann Loner, πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο, τουλάχιστον ως καθηγητής πανεπιστημίου ή ακαδημαϊκός.

Σύνοψη

Από την έρευνά μας, προέκυψαν τα κάτωθι:

α) Ο κ. Μουρούτης λέει πως διαθέτει διδακτορικό από το Robert Gordon University. Το Πανεπιστήμιο τον διαψεύδει.

β) Ο κ. Μουρούτης λέει πως έχει διδακτορικό από το Ross University. Το Πανεπιστήμιο τον διαψεύδει.

γ) Ο κ. Μουρούτης αναφέρει πτυχίο θεολογίας από το West Clayton University (diploma mill). Το West Clayton, είναι ένα ανύπαρκτο πανεπιστήμιο.

δ) Ο κ. Μουρούτης αναφέρει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία. Αν και δε λάβαμε ποτέ απάντηση από το συγκεκριμένο ίδρυμα, οι υπογραφές στο «πτυχίο» του είναι πλαστές, άρα και ο ισχυρισμός ανεπιβεβαίωτος.

ε) Ο κ. Μουρούτης μιλάει για διδακτορικό από το Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main, στη Γερμανία. Οι υπογραφές για το τίτλο που παρουσίασε σε ομιλία του είναι παραδόξως οι ίδιες με αυτές του Γκρατς και είναι ανύπαρκτες και με βάση αρχική έρευνα από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, το όνομά του είναι ανύπαρκτο.

στ) Ο κ. Μουρούτης αναφέρει διαφορετικούς τίτλους, σε διαφορετικές ομιλίες. Παράδειγμα, αλλού αναφέρει διδακτορικά από Γκρατς (Αυστρία), Wolfgang Goethe (Γερμανία) και Robert Gordon (Ηνωμένο Βασίλειο) και σε άλλη ομιλία, αναφέρει τα Wolfgang Goethe (Γερμανία), Robert Gordon (Ηνωμένο Βασίλειο) και Ross University (ΗΠΑ). Επομένως, ή έχει τέσσερα διδακτορικά, ή κακή μνήμη, ή τίποτα από όλα τα ανωτέρω.

Ποιος είναι ο κ. Μουρούτης (γνωστός αντιεμβολιαστής) και γιατί όλα τα ανωτέρω έχουν σημασία 

Αντιεμβολιαστική παραφιλολογία

Ο «Δρ» Μουρούτης είναι γνωστός αντιεμβολιαστής όπως παραδέχεται ο ίδιος σε σχετικές του ομιλίες αλλά (κυριως) στο βιβλίου που έχει γράψει με τίτλο «Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια».  Η αντιεπιστημονικότητα των ισχυρισμών του έχει καταρριφθεί επανειλημμένως από δεκάδες έρευνες και μεταναλύσεις, ωστόσο, ο «Δρ» Μουρούτης με τους 3 «διδακτορικούς τίτλους», επιμένει να διαδίδει ισχυρισμούς που εκτός από ψευδοεπιστημονικοί είναι και επικίνδυνοι. Ενημερωτικά η φετινή επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη που αποδίδεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λόγω εμβολιοφοβίας που προωθούν εντελώς ανεύθυνα διάφοροι στο διαδίκτυο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 παιδιά τους τελευταίους μήνες, ενώ για το 2015, σε παγκόσμιο επίπεδο, 134.000 άνθρωποι πέθαναν από ιλαρά, μια εύκολα αντιμετωπίσιμη μέσω εμβολιασμού ασθένεια. Περισσότερα εδώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα