Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Δημήτρης Μητροπάνος, σαν λουλούδι αθάνατο


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Απρίλιος, 2018 - 10:20 | Στην Κατηγορία:

Η πιο αυθεντική του ελληνικού τραγουδιού «σίγησε» σαν σήμερα, στις 17/4 του 2012

Γεννήθηκε στην Αγία Μονή Τρικάλων, το 1948. Έζησε χωρίς την παρουσία του πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια, καθώς βρισκόταν στην εξορία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ρουμανία, διωγμένος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και την δράση του στο ΚΚΕ. Ο γιός του, αν και δεν πολιτεύτηκε ή πολιτικολόγησε έντονα, ως νέος εντάχθηκε στη νεολαία Λαμπράκη και στη συνέχεια στήριζε το ΚΚΕ.

Το 1964 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και παράλληλα με το σχολείο, άρχισε τις πρώτες του εμφανίσεις ως τραγουδιστής.

Ακόμη ανήλικος, «μαθήτευσε» δίπλα στον Μπιθικώτση και το 1966 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί σε συναυλίες.

Δήμος Μούτσης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Τάκης Μουσαφίρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Απόστολος Καλδάρας και, φυσικά, Θάνος Μικρούτσικος είναι μερικά από τα ονόματα των συνεργατών του και ακολουθούν τραγούδια που έμειναν στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, συντρόφεύοντας στιγμές της ζωής των επόμενων γενιών που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του.

Ροκ, έντεχνος, λαϊκός αλλά πάνω από όλα αυθεντικός σε κάθε πτυχή, σε κάθε στίχο, σε κάθε «γύρισμα» της φωνής ο Δημήτρης Μητροπάνος «ήταν φωτιά, κεραυνός κι αστραπή. Άκου, έχει φωνή. Άκου, ακόμα ζει».


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

«Ρόζα»: Το τραγούδι που είχε «θάψει» ο Θάνος Μικρούτσικος για να το απογειώσει ο Μητροπάνος

Μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, στίχοι του Άλκη Αλκαίου και η αξεπέραστη ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου

Έξι χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο

Δημήτρης Μητροπάνος (2 Απριλίου 1948 – 17 Απριλίου 2012)

Το ζεϊμπέκικο του Δημήτρη Κουτσούμπα στο 43ο φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μια ιδιαίτερη στιγμή στο φεστιβάλ της ΚΝΕ