Thumbnail
Τα όσα γνωρίζει σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της από την δεκαετία του 1980 έως σήμερα κατέθεσε στη δίκη της Χ.Α. στο Εφετείο Αθηνών ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς  

Ο κ. Ψαράς ασχολείται με τη ναζιστική οργάνωση εδώ και 27 χρόνια και έχει γράψει δύο βιβλία σχετικά με το θέμα.

«Δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή χωρίς τον Μιχαλολιάκο. Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή. Η οργάνωση διέπεται από την αρχή του αρχηγού. Το Δεκέμβριο του 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα του πρώτου προέδρου της νεολαίας ΕΠΕΝ. Δίνει μια πιο μαχητική -λέει αυτός- ακραία, λέω εγώ [μορφή]. Οι ναζιστές δεν πιστεύουν στα της δικτατορίας. (…) Ο Μιχαλολιάκος είναι ακραίος αντισημίτης. Αντέγραψε πιστά, θέλησε να γίνει μια μικρογραφία, των ομάδων κρούσης, των ταγμάτων εφόδου που είχε φτιάξει ο Χίτλερ, πριν τη άνοδο του στην εξουσία το 1936. Κάνει άνοιγμα να «βγούμε από τα γραφεία. Δεν θα μελετάμε μόνο το Μein Κampf (σ.σ. Ο Αγών μου) θα αλλά θα βγούμε να κυνηγήσουμε τους εχθρούς μας». Ως πολιτικοί εχθροί έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς, οι αριστεροί, οι αναρχικοί, οι ξένοι, οι άλλου χρώματος, όλο το πολιτικό σύστημα. Αντίθετα με άλλες οργανώσεις πολιτικής βίας, η Χρυσή Αυγή δεν στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στοχεύει σε ιδιότητες. Για παράδειγμα, ένας που μας μοιάζει αναρχικός, ένας που μας μοιάζει Πακιστανός και δεν έχει δουλειά στη πατρίδα μας. Δεν είναι ότι θα χτυπήσει κάποιον επιφανή. Το συμβολικό μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι είναι δυνατή», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Ψαράς περιγράφοντας την

Σχετικά με την «Αρχή του Αρχηγού», ο κ. Ψαράς σημείωσε πως είναι μετάφραση της γερμανικής έκφρασης «Φύρερ πριντσιπ». Ο δημοσιογράφος ανέφερε πως η «Αρχή του Αρχηγού», αναφέρεται ξεκάθαρα στο πρώτο καταστατικό της οργάνωσης – το οποίο και έχει καταθέσει στη διάθεση του δικαστηρίου – που χρονολογείται γύρω στο 1987 και βρέθηκε στα χέρια του από την ίδια την οργάνωση που του το έστειλε επισήμως εκείνη την περίοδο.

«Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε άλλο καταστατικό το 2012 στον Άρειο Πάγο και είπε ότι δεν υπάρχει άλλο. Πριν λειτουργούσαν με αυτό που έχω καταθέσει εγώ».

Πρόεδρος: Ποιος ο λόγος να λένε ότι δεν υπάρχει άλλο;

Μάρτυρας: Θέλουν να καλυφθούν, γιατί το πρώτο καταστατικό αναφέρεται και στο χαρακτήρα και στη δομή της οργάνωσης και έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την «Aρχή του Αρχηγού». Και είναι ενοχοποιητικό για τον αρχηγό.

«Ο Αρχηγός δεν μετέχει στις βίαιες και νυχτερινές επιθέσεις της οργάνωσης. Πρέπει να παραμείνει αλώβητος, είναι υπεράνω των άλλων, είναι η ενσάρκωση του Λαού, δεν είναι όπως ο αρχηγός του κόμματος. Τον έχει βάλει εκεί ο Λαός, όπως είχε βάλει τον Χίτλερ. Τα βιβλία που έχει βγάλει εξηγούν ότι ο αρχηγός είναι περίπου ο Μεσσίας. (…) Οι υπαρχηγοί είναι αναλώσιμοι, μόνο το πρόσωπο του αρχηγού δεν είναι αναλώσιμο. Όλοι φύγαν κακήν κακώς, όταν πλησίαζαν το θώκο του αρχηγού», σημείωσε ο κ. Ψαράς.

Σχετικά με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ο μάρτυρας κατέθεσε πως κατά τη δική του άποψη η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ενώ χαρακτήρισε τα μέλη της «φανατικούς χιτλερικούς».

«Εκτιμώ ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Δεν είναι ένα κόμμα, που εξελίχθηκε σε εγκληματική οργάνωση, ούτε υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση μέσα στο κόμμα. Ακολουθούν τα του ναζιστικού κόμματος. Είναι φανατικοί χιτλερικοί».

Πρόεδρος: Ποιοι θεωρείτε ότι είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης;

Μάρτυρας: Ο αρχηγός και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου. Και οι περιφερειάρχες. Και κάποια μέλη. Ο Ρουπακιάς, ας πούμε δεν ήταν ηγετικό στέλεχος αλλά είναι μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόεδρος: Οι βουλευτές;

Μάρτυρας: Οι βουλευτές είναι επιλογές του αρχηγού και γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Αναφορικά με το ιδεολογικό υπόβαθρο της οργάνωσης ο κ. Ψαράς σημείωσε πως «η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική. Δεν ακολουθούν τον Μουσολίνι, αλλά τον Χίτλερ. Ο Μουσολίνι ήθελε να βασίζεται στις συντεχνίες, ενώ ο ναζισμός βασιζόταν στη φυλή. Το Γ’ Ράιχ ήταν ένα φυλετικό κράτος. Γιαυτό ο Μιχαλολιάκος έλεγε βασιζόμαστε στην κοινότητα της φυλής, το ελληνικό αίμα». 

Σχετικά με την κλιμάκωση της βίας που άσκησε η Χρυσή Αυγή το 2013 ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν ήταν τυχαία:

«Τα όπλα της ΧΑ δεν είναι τα τανκς και τα μπαζούκας. Είναι τα στιλέτα, τα μαχαίρια, τα ρόπαλα του μπέιζμπολ, τα καδρόνια και τα αυτοσχέδια ρόπαλα. Έχει και οπλοπολυβόλα όμως αυτά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμα. Προορίζονται για την επόμενη φάση.

Η Χρυσή Αυγή αντιγράφει τις ομάδες των Ιταλών φασιστών της δεκαετίας του 70, όπως ξέρει ο κ. Μιχαλόλιας (σ.σ. ο αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκου και συνήγορος υπεράσπισης) που ήταν τότε στην Ιταλία. Η στρατηγική της έντασης που σκοπό έχει να προκληθεί ο εμφύλιος που είχε πει ο Παναγιώταρος σε συνέντευξή του στο BBC. Δεν ήταν τυχαία η ένταση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013 με την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, σε δεξιούς στον Μελιγαλά και το αποκορύφωμα η δολοφονία Φύσσα».

Εισαγγελέας: Ο Φύσσας ήταν στοχοποημένος;

Μάρτυρας: Ήταν γνωστός για την αντιφασιστική του δράση αλλά στοχοποιήθηκε εκείνη την ώρα, επειδή δεν υποχώρησε.

Εισαγγελέας: Ο Μιχαλολιάκος, κατά την άποψή σας γνώριζε για τη δολοφονία;

Μάρτυρας: Δεν γίνεται τίποτα χωρίς την εντολή του Μιχαλολιάκου.

Η κατάθεση του Δημήτρη Ψαρά θα συνεχιστεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας