Thumbnail
Η ελληνική πλευρά καθιστά σαφές πως δεν θα δεχθεί την ανταλλαγή με τους Τούρκους αξιωματικούς

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο, θα βρίσκεται αύριο, Τετάρτη, και μεθαύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Στη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, λέγοντας ότι είναι "απαράδεκτο" για δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας και είχε ζητήσει από τον Γ.Γ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με άλλους ηγέτες.

Δ. Παπαδημούλης: Το ΝΑΤΟ οφείλει να εγκαταλείψει τη στάση του Πόντιου Πιλάτου

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του φιλοξενεί η κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στις φυλακές της Αδριανούπολης, επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ οφείλει να εγκαταλείψει τη στάση του Πόντιου Πιλάτου και να κάνει περισσότερα στο ζήτημα αυτό, συμβάλλοντας ενεργά και αποτελεσματικά στην απελευθέρωσή τους, βάσει και του άρθρου 1 της Συμμαχίας, όπου προβλέπεται ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να λύνουν διμερείς διαφορές με ειρηνικό τρόπο και όχι εις βάρος της δικαιοσύνης, της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας».

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την πίεση και διευρύνει τα διπλωματικά και πολιτικά της ερείσματα, ανακινώντας διαρκώς το ζήτημα της απελευθέρωσής τους, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κινούμαστε συντεταγμένα και πιέζουμε τους εταίρους μας για να λυθεί το ζήτημα» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Ακόμα, δήλωσε ότι «η τροπολογία που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα λαμβάνουν επίδομα αλλοδαπής, αναμένεται να ενισχύσει την πίεση προς την τουρκική πλευρά και να άρει τις δήθεν δικαιολογίες της τουρκικής δικαιοσύνης για την παράνομη κράτησή τους».

Συνάντηση Παπαδημούλη - Ταγιάνι την Τετάρτη

«Η ΕΕ οφείλει να εντείνει τις πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Περιπολούσαν φυλάσσοντας ευρωπαϊκά σύνορα. Το ανατολίτικο παζάρι που ζητά η Άγκυρα, είναι πρόκληση και απαράδεκτο». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και προσθέτει ότι για το ζήτημα αυτό θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο Ταγιάνι.

Αύριο, Τετάρτη, στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας ο αντιπρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, θα έχει συνάντηση για αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ALPHA, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας το έγγραφο που έχει εδώ και ένα μήνα στα χέρια του ο κ. Ταγιάνι και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, με βάση το οποίο η τουρκική πλευρά ζητά ευθέως την ανταλλαγή των 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, μίλησε για «ανατολίτικο παζάρι» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προκλητική την αξίωση της Τουρκίας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική βία
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
Η ΟΛΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, όπως πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, αντισταθμιστικά μέτρα, υποστηρικτικές δομές για...
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
άνεργοι
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση...
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή