Thumbnail
ΕΣΠΑ

Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν τα 47.000 βρέφη και νήπια που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, να πάρουν τελικά την κρατική επιδότηση. Την ίδια στιγμή, έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το ότι φέτος θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 35.000 παιδιά.

Μέχρι στιγμής έχουν πάρει το Voucher 94.000 δικαιούχοι και είναι στη διαδικασία εγγραφής. Σε ότι αφορά τις 47.000 παιδιών τα οποία έμειναν εκτός προγράμματος και πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να πάρουν Voucher εφόσον έχουν εξασφαλίσει οι γονείς θέση σε δομή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑ, εξηγεί τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μητέρες προκειμένου να πάρουν το Voucher στη δεύτερη κατανομή.

Tο πρόβλημα είναι ότι η ανισοκατανομή των σταθμών σε ορισμένους δήμους υπάρχουν κενές θέσεις που δεν έχουν δηλωθεί και σε άλλες περιοχές δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου, έχουν εξασφαλιστεί 15 εκατ. ευρώ επιπλέον από την εξοικονόμηση δαπανών για να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία νέων δομών στους δήμους οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 50.000 ή 75.000 ευρώ . «Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί παράταση, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι φέτος θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 35.000 παιδιά.

Αυτή η παραδοχή προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη έκανε λόγο για ψεύτικες υποσχέσεις ενώ η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας καλώντας τους να απαντήσουν με στοιχεία για το πόσα παιδιά μένουν εκτός, πότε σκοπεύει να φτιάξει τους 2.000 νέους παιδικούς σταθμούς που υπόσχεται η κυβέρνηση, και πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα.

«Κατά την προσφιλή της τακτική, η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Αυτήν τη φορά, σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που τοποθετούνται σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς», απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας. «Η ΝΔ δεν θέλει να θυμάται ότι το 2014 ως κυβέρνηση κάλυπτε την πρόσβαση μόλις 80.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ τονίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση μέσα σε τρία χρόνια αύξησε κατά 50% τον αριθμό των παιδιών που καλύπτονται δωρεάν. «Έτσι, το 2017, 120.000 παιδιά εισήλθαν δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΝΔ για την κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Πολύ περισσότερο, όταν επί των ημερών της έδινε voucher μόνο στις εργαζόμενες μητέρες, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε για πρώτη φορά voucher στις άνεργες και φτωχές μητέρες από το 2016 και από φέτος εφαρμόζει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 184 δήμους για τα παιδιά 4 χρονών.

Η ΝΔ αποκρύπτει ότι η διαδικασία χορήγησης voucher είναι ενιαία και διακρίνεται σε δύο φάσεις, μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο. Έτσι, πριν καν υλοποιηθεί η δεύτερη φάση, έσπευσε να μιλήσει για «ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης» και για χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

«Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι «κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού» αποκαλύφθηκαν. Πάνω από 67.000 βρέφη και παιδιά, και όχι 35.000 όπως κοροϊδεύουν τα κυβερνητικά στελέχη, αποκλείονται, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ από τις 161.360 αιτήσεις, το πολυπόθητο Voucher πήραν μόλις 93.611, εκ των οποίων οι 23.988 είναι θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προσθέσει κανείς και τις οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, «για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς».

«Πριν από δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν για νέα νηπιαγωγεία και κάλυψη όλων των αναγκών που προκύπτουν στην ελληνική κοινωνία. Έκτοτε το πρόβλημα μεγεθύνθηκε και σήμερα μιλάμε για 35 χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός σχολικών μονάδων» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Απλά ένα ακόμη ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» προσθέτει.

Ο Δημήτρης Στρατούλης συναντήθηκε σήμερα με επιτροπή γονέων, των οποίων απορρίφτηκαν οι αιτήσεις για ένταξη των παιδιών τους στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και αμέσως μετά έκανε την εξής δήλωση:

«Ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας τους σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για το σχολικό έτος 2018-1019, παρότι οι γονείς τους έχουν όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις και έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις, προσθέτει νέα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη σε οικογένειες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ανέργων και είναι ένα ακόμα δείγμα κοινωνικής αναλγησίας.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

via
Ενημερωτική εκδήλωση στις 23/4 - «Βία μεταξύ των ανηλίκων και αναρτημένη στο διαδίκτυο»
Ενημερωτική εκδήλωση για τη βία ανηλίκων συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού & Φιλοθέης – Ψυχικού
Ενημερωτική εκδήλωση στις 23/4 - «Βία μεταξύ των ανηλίκων και αναρτημένη στο διαδίκτυο»
gerasimos_siasos
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην 105η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων
Δείτε τα πορίσματα της Συνόδου Αντιπρυτάνεων
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην 105η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων