Thumbnail
Ασφαλιστικό

Οι «κρυφές» ανατροπές του νέου Ασφαλιστικού, που κρύβονται στις «λεπτομέρειες» των εγκυκλίων που θα εξειδικεύσουν τον νόμο - λαιμητόμο 4387/2016, που έτσι και αλλιώς οδηγεί σε πολύ μικρότερες συντάξεις σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορά στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων. Βασικός στόχος της εγκυκλίου είναι να καθορίσει ποιες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων θα συνταξιοδοτηθούν με τον νέο νόμο, με ορόσημο τις 12/5/2016.

Όπως σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν στις 31/12/2014 για όσους η υπαλληλική σχέση λύθηκε μέχρι και τις 12/5/2016. Από αυτό το γενικό κανόνα εξαιρούνται: Οσοι, αν και αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν απ' αυτή την ημερομηνία, εντούτοις είχαν συμπληρώσει μόνο 15 έτη ασφάλισης και μέχρι τότε δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Οσοι παρέμειναν στην υπηρεσία τους αμειβόμενοι παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν αυτοδικαίως απολυθεί από την υπηρεσία τους, δηλαδή η διακοπή της υπαλληλικής τους σχέσης επήλθε ή θα επέλθει μετά τις 13 Μάη του 2016. Οσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου των οποίων η σύνταξη έχει υπολογιστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τις 31/12/2014, επανήλθαν στην υπηρεσία τους εκ νέου και αποχωρήσουν μετά τις 13/5/2016. Επίσης, οι συντάξεις που είχαν κανονιστεί έως 12/5/2016 με μελλοντική καταβολή, θα υπολογιστούν με το νέο Ασφαλιστικό. Με τις παλαιότερες διατάξεις θα μπορεί να υπολογιστεί η σύνταξη μόνο εάν ο δημόσιος υπάλληλος ζητήσει καταβολή μειωμένης σύνταξης.

Σύμφωνα με τον νόμο και την εγκύκλιο, θα προκύψουν και νέες μειώσεις στις αποδιδόμενες συντάξεις στις περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, οι οποίοι με την άθροιση των κύριων συντάξεών τους εμπίπτουν στα όρια επιβολής της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης». Αυτό θα γίνει γιατί μετά την ένταξη στον ΕΦΚΑ θα υπάρχουν συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις και ο νέος φορέας θα χορηγεί το άθροισμά τους, σε μία σύνταξη. Ετσι, αν οι συντάξεις αυτές προέρχονται από ίδια αιτία, δηλαδή εξ ιδίου δικαιώματος (από το Δημόσιο και π.χ. από το ΙΚΑ) θα αθροίζονται και ως εκ τούτου σε πολλούς θα επιβάλλεται το χαράτσι. Δεν θα αθροίζονται οι κύριες συντάξεις αν η σύνταξη προέρχεται από διαφορετική αιτία, δηλαδή από μεταβίβαση. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει χωριστά τις συντάξεις. Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση των ενστόλων (συνταξιοδότηση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος), με τη διαφορά ότι η ημερομηνία - «ορόσημο» έχει οριστεί η 30ή Ιούνη 2016.

Ο ν. 4387/2016 και κατ' επέκταση η εγκύκλιος που εκδόθηκε επιβάλλει περικοπές και στις προσαυξήσεις σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων λόγω τέκνων, καθώς σε όσες συντάξεις εκδίδονται με τον νέο τρόπο τα επιδόματα τέκνων περικόπτονται σε μεγάλο βαθμό, αφού υπάγονται σε εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, οι νέοι συνταξιούχοι, στο μεγαλύτερο μέρος τους και σίγουρα αυτοί που οι συντάξεις τους υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για το «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων» και το ειδικό επίδομα τριτέκνων, πολυτέκνων δεν θα λαμβάνουν τα επιδόματα.

Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα δίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους με τους ίδιους όρους που ίσχυαν, ανεξάρτητα αν η λύση της εργασιακής τους σχέσης επήλθε πριν ή μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, όμως όπως διευκρινίζεται δεν θα δίνεται προσωρινή στην περίπτωση που ο υπάλληλος λαμβάνει άλλη σύνταξη ή στην περίπτωση που για να θεμελιώσει δικαίωμα απαιτείται η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ενοτητα
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: «Στις εκλογές στηρίζουμε την γραμμή της αντίσταση και του αγώνα»
«Στον δρόμο μπορούμε να νικήσουμε τις αντιδραστικές πολιτικές και να σπάσει ο κυβερνητικό αυταρχισμός»
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: «Στις εκλογές στηρίζουμε την γραμμή της αντίσταση και του αγώνα»
kairos-skoni.jpg
Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση - δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους
Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση
σχολική τάξη, σχολείο, θρανία, καρέκλες, πίνακας, μαυροπίνακας
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου
«Όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά και αυτοί που το έγραψαν κρύβονται πίσω από μια ανώνυμη καταγγελία»
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου