Thumbnail
Η βραδινή βόλτα στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα τον Ιούλιο του 2009 παρά λίγο να στοιχίσει τη ζωή της μικρής

Αναβίωσαν μέσα στη δικαστική αίθουσα του Αρείου Πάγου οι τραγικές εκείνες στιγμές που έζησαν οι γονείς της 9χρόνης όταν την έβλεπαν να γλιστρά σιγά-σιγά από το κάθισμα με τις μπάρες του παιχνιδιού της «ταλάντωσης» του Λούνα Παρκ και να πέφτει από το ύψος των 10 μέτρων στο έδαφος.

Η βραδινή βόλτα στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα τον Ιούλιο του 2009 παρά λίγο να στοιχίσει τη ζωή της μικρής, τότε, 9χρόνης η οποία είχε ανέβει μαζί με την μητέρα της στο παιχνίδι ταλάντωσης του περιοδεύοντος Λούνα Πάρκ.

Το παιχνίδι της «ταλάντωσης» είναι ένα extreme παιχνίδι για γερά νεύρα με μέγιστο ύψος ανόδου τα 16 μέτρα, επιτάχυνση που αγγίζει τα 2G με παράλληλες δονήσεις, ενώ η μουσική είναι σε ένταση, το στομάχι κολλάει στο κάθισμα και από το ύψος των 16 μέτρων, βλέπεις μια ουρανό και μια έδαφος.

Όπως περιέγραψε ο πατέρας της ανήλικης «το μηχάνημα τη στιγμή άρχισε να γυρίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μετά από 20 δευτερόλεπτα άρχισα να βλέπω τα πόδια του παιδιού, να αρχίζουν να σηκώνονται από το πάτωμα».

Η μικρή καθόταν στη μέση του μηχανήματος και η μητέρα της ακριβώς δίπλα. Οι μπάρες ασφαλείας των μπάκετ καθισμάτων φάνηκε πως τελικά δεν ήταν αρκετές για να κρατήσουν το κοριτσάκι το οποίο άρχισε να γλιστράει σιγά σιγά. Η μητέρα της προσπάθησε να τη συγκρατήσει αλλά δεν μπορούσε λόγω της ταχύτητας που είχε αναπτύξει το μηχάνημα.

Ο πατέρας της βλέποντας την μικροκαμωμένη και αδύνατη κόρη του- όπως την περιγράφει η αρεοπαγιτική απόφαση- να κρέμεται από τις μπάρες ασφαλείας του μηχανήματος, έτρεξε στον χειριστή του μηχανήματος και ζήτησε να σταματήσει τη λειτουργία του.

Ήταν όμως ήδη αργά. Η άτυχη μικρή είχε ήδη πέσει στο έδαφος από ύψος 10 μέτρων. Αμέσως, στο λούνα παρκ επικράτησε πανικός.

Το κοριτσάκι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδος όπου μπήκε αμέσως στο χειρουργείο και έγινε αφαίρεση σπλήνας και στην συνέχεια διακομίσθηκε στην εντατική του νοσοκομείου «Παίδων» των Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση αποτέλεσμα της πτώσης ήταν η ανήλικη να υποστεί βαρεία σωματική βλάβη και ειδικότερα «ρήξη σπληνός, θλάση νεφρού αριστερά, κάταγμα δεξιού ηβικού κλάδου, πνευμοθώρακος άμφω, υγρό στη σπληνονεφρική αύλακα, μικρή μετωπιαία θλάση αριστερά, εκτεταμένο μετωπιαίο αιμάτωμα αριστερά πολλαπλά κατάγματα σπλαχνικού κρανίου, κατάγματα ρινικού, ηθμοειδούς, οφθαλμικών κόγχων άμφω, πολλαπλά κατάγματα αριστερού μετωπιαίου οστού με μικρή παρεκτόπιση, νεφρική συλλογή στο άνω πόλο (ΔΕ) νεφρού θλάση άνω πόλου αριστερού νεφρού, ρωγμώδες κάταγμα (ΔΕ) ηβικού κλάδου πρόπτωση βολβού αριστερού οφθαλμού με μικρή παρεκτόπιση κροταφικά».

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδος το 2014 επέβαλε σε κάθε ένα από τους τρεις υπεύθυνους, δηλαδή στην ιδιοκτήτρια, την υπεύθυνη του Λούνα Παρκ και τον χειριστή, φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για σωματική βλάβη από αμέλεια.

Οι τρεις καταδικασθέντες προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο και ζήτησαν να αναιρεθεί η καταδικαστική γι΄ αυτούς απόφαση του δικαστηρίου της Χαλκίδας, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτησή τους και επικύρωσαν την ποινή που τους επιβλήθηκε.

Οι αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος επισημαίνουν ότι το μηχάνημα του συγκεκριμένου παιχνιδιού, έχει κατασκευαστεί για «να λειτουργεί από δύο τουλάχιστον άτομα (χειριστές)» οι οποίοι είναι υπεύθυνοι «να ελέγχουν την κίνηση του οχήματος μέσω του πίνακα ελέγχου και να ελέγχουν ότι όλοι οι επιβάτες έχουν κουμπώσει σφικτά την κύρια μπάρα επικάλυψης».

Ακόμη, αναφέρει η απόφαση ότι ο χειριστής του μηχανικού παιχνιδιού θα πρέπει να ελέγξει με το χέρι (χειροκίνητα) ότι όλες οι ασφαλιστικές μπάρες επικάλυψης έχουν κλείσει κατά τον κατάλληλο και σωστό τρόπο, ενώ δεν θα πρέπει να αφήσει η διαδρομή ανόδου να φθάσει σε υψηλή ταχύτητα περιστροφής.

Αντίθετα, συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες, επέτρεψαν στην μικρή «η οποία ήταν μόλις 9 ετών, μικροκαμωμένη και αδύνατη, να επιβιβασθεί στο μηχάνημα, παρόλο που οι θέσεις με βάση τον τρόπο προσδεσίματος των επιβατών σ’ αυτές, ήταν προορισμένες για ενήλικες, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας (όπως π.χ. ζώνες ασφαλείας) ή έστω να την ενημερώσουν για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη λειτουργία του μηχανήματος-παιχνιδιού για ορισμένες κατηγορίες επιβατών, όπως μικρότεροι από 1,2μ. σε ύψος, ανάπηρα άτομα, καρδιοπαθείς, κ.λπ.».

Παρά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας, ο τρίτος των κατηγορουμένων, ως χειριστής του μηχανήματος-παιχνιδιού το έθεσε σε λειτουργία «χωρίς προηγουμένως να ελέγξει με το χέρι αν είχαν ασφαλίσει οι μπάρες ασφαλείας» και λόγω της υπερβολικής ταχύτητας και των δονήσεων, γλίστρησε η 9χρόνη από τη θέση της και έπεσε από μεγάλο ύψος στο έδαφος.

Πηγή: evia365

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού