Thumbnail
Τράπεζες

«Προσπάθειες ξένων κέντρων και ομά­δων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπαρκτές. Υπάρχουν περιπτώσεις που κά­ποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών».

Αυτά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με αφορμή την επικείμενη αλλαγή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών η οποία απορρέει από το τρίτο μνημόνιο.

Μάλιστα ο Γ. Δραγασάκης αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες και ότι σαφώς και αναλογεί στους δανειστές ρόλος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά όχι αυτός που διεκδικούν!

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ φιγουράριζε η περιβόητη εθνικοποίηση των τραπεζών, σπέρνοντας αυταπάτες στον ελληνικό λαό για τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα η κυβέρνηση πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, με την εφαρμογή του άρθρου του τρίτου μνημονίου για τις τράπεζες, κάνει γαργάρα τις «εθνικοποιήσεις» και τον «δημόσιο έλεγχο» και παραδίδει ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Με την εφαρμογή αυτού του άρθρου η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα ρόλο στη διαχείριση, τη λήψη αποφάσεων και τις εμπορικές πράξεις των τραπεζών αφού ο έλεγχος περνάει στα χέρια των «θεσμών». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), με ενισχυμένο πλέον ρόλο στο ΤΧΣ και την επιτροπή επιλογής, θα καθορίζουν όλες τις παραπάνω ενέργειες καθώς και τους διορισμούς στελεχών στις διοικήσεις των τραπεζών. Οι αναμενόμενες αλλαγές, το ξήλωμα διευθυντικών στελεχών και η αντικατάστασή τους από νέα στελέχη κατ΄επιλογήν, επί της ουσίας, των ξένων, έχει δημιουργήσει αναταραχή στους τραπεζικούς κύκλους. Βεβαίως καθόλου δεν απασχολεί (και καλά κάνει) τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους η αγωνία της Λ.Κατσέλη ή του Μ. Σάλλα για τις καρέκλες τους. Το θέμα δεν είναι το ξήλωμα των ντόπιων τραπεζικών στελεχών, αλλά το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν ακόμα πιο σφιχτό αλυσόδεμα της χώρας μας από τον ξένο ιμπεριαλισμό.

Σηματοδοτούν ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους, αφού πλέον θα καθορίζουν απόλυτα τις ροές κεφαλαίων, τις χρηματοδοτήσεις κλάδων και επιχειρήσεων με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετούνται πρωταρχικά τα συμφέροντα του ξένου κεφαλαίου και των ξένων πολυεθνικών και να διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η διείσδυσή τους στην ελληνική οικονομία.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών.

Όταν λοιπόν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μιλούν για την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση της «ανεξαρτησίας του» και της «ανάκαμψής του», ρίχνουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και αποκρύπτουν ότι το πέρασμα του ελέγχου των τραπεζών σε ξένα κέντρα σημαίνει βάθεμα της εξάρτησης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα όσων έχουν απομείνει από τον παραγωγικό ιστό και πλούτο της χώρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε απόλυτη συνέχεια των προηγούμενων, διαμορφώνει όρους νεοαποικιακού ελέγχου, με τους ξένους «επενδυτές» να επελαύνουν κανονικά ως «βάρβαροι», έχοντας στη διάθεσή τους μια τεράστια στρατιά ανέργων, εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα και πλέον τη δυνατότητα να ανοιγοκλείνουν την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων με τρόπο που να αναπτύσσεται η κερδοφορία τους, τσακίζοντας κλάδους και επιχειρήσεις ανταγωνιστικές προς αυτούς.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα»
Συζήτηση με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα» της δημοσιογράφου Χρύσας Λύκου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη...
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα»
ναυτικη φωτοβολιδα
Το δράμα της οικογένειας που χάνει δεύτερο παιδί - Ο 33χρονος ετοιμαζόταν να παντρευτεί αλλά δεν πρόλαβε
Άγιος Νικόλαος: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ - Είχε ακρωτηριαστεί από φωτοβολίδα ο Μανώλης
Το δράμα της οικογένειας που χάνει δεύτερο παιδί - Ο 33χρονος ετοιμαζόταν να παντρευτεί αλλά δεν πρόλαβε