Thumbnail
Θύμα ρατσιστικής βίας

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Με τα τραύματά του ακόμη νωπά, ο Ζισάν Ελάχι υπήχθη τελικά στις προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα και τους μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων, που δικαιούνται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, έστω και μετά από έντονες αντιδράσεις

Πριν προλάβουν καλά καλά να επουλωθούν τα τραύματα από την άγρια ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στον Ασπρόπυργο ο Πακιστανός Ζισάν Ελάχι, πριν καν βγει από το Αττικό Νοσοκομείο την Παρασκευή, τον συνέλαβε η αστυνομία και τον οδήγησε στο κρατητήριο του Α.Τ. Χαϊδαρίου, με την πεταλούδα του ορού ξεχασμένη πάνω στο χέρι του.

Ακόμα και αστυνομικοί του τμήματος, μιλώντας σε εκπροσώπους της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας που επικοινώνησαν μαζί τους, εξέφρασαν την απορία τους για τη σύλληψή του σ’ αυτή την κατάσταση.

Είπαν όμως ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο, μόνο να τον κρατήσουν, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση απέλασης επειδή δεν είχε χαρτιά.

Τελικά, το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά τη δημοσιοποίηση της σύλληψης από την ΚΕΕΡΦΑ και την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα, κινητοποιήθηκε το γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και ο κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η απέλασή του αναστέλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής του στις προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα και τους μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων, που δικαιούνται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι υπάρχει νομικό κενό για το διάστημα που μεσολαβεί από την καταγγελία του ρατσιστικού εγκλήματος μέχρι την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας και την άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία ρατσιστικών εγκλημάτων και ισχυρίζονται ότι στο διάστημα αυτό είναι σύννομη η σύλληψη και κράτηση των θυμάτων.

Ωστόσο, το πραγματικό κενό φαίνεται να βρίσκεται στην ενημέρωση της αστυνομίας για τη νομοθεσία ή στον τρόπο που την ερμηνεύει και την εφαρμόζει.

Ο νόμος 4332/2015, ο νόμος Χριστοδουλοπούλου για την ιθαγένεια, προβλέπει ότι απαγορεύεται η απέλαση θύματος ή ουσιώδους μάρτυρα ρατσιστικών εγκληματικών πράξεων που «προσέρχεται προς υποβολή καταγγελίας ή αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης [...] πράξης του αρμόδιου εισαγγελέα».

Χωρίς αποθάρρυνση

Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στη σύνταξη του νόμου, διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ότι σκοπός της διάταξης είναι ακριβώς να δοθεί στους μετανάστες χωρίς χαρτιά η δυνατότητα να καταγγέλλουν ή να αναφέρουν στην αστυνομία τα ρατσιστικά εγκλήματα, χωρίς να αποθαρρύνονται από τον φόβο της απέλασης.

«Ποιος μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη του Ζισάν Ελάχι ενώ ήταν θύμα επίθεσης, για την οποία είχε ήδη επιληφθεί το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας; Πώς και ποιοι από το Αττικό Νοσοκομείο ειδοποίησαν το Α.Τ. Χαϊδαρίου ότι ολοκληρώθηκε η θεραπεία του Ζισάν Ελάχι και ότι πήρε εξιτήριο; Ο νόμος για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας φαίνεται ότι εφαρμόζεται… κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργούν περίεργοι παραμηχανισμοί ακύρωσής του» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
Εκπαιδευτικοί και γονείς δίνουν το «παρών» σήμερα στις 18:30 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών για την άμεση επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών...
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
epidoma_mitrotitas
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς και πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων με εκείνα των μονίμων
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
panelladikes 2023
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
«Όλα αυτά αποτελούν πολλαπλά χτυπήματα και αναδεικνύουν τις αδυναμίες, στο σημαντικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, θεσμό της Μαθητείας κλονίζοντας την...
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική