Thumbnail
Ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη

Ιστορικός περίπατος με θέμα «Αντίσταση και Δωσιλογισμός στην κατεχόμενη Αθήνα» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί, με αφετηρία τα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και οδηγό τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

Στην αφετηρία θα γίνει αναφορά στην προπολεμική δράση των πρακτόρων των ναζί στην Ελλάδα, ενώ οι διαδοχικές στάσεις του περιπάτου θα είναι οι εξής:

-Πανεπιστημίου και Ομήρου γωνία (κτίριο Τράπεζας της Ελλάδος), όπου θα γίνει αναφορά στη μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση της Κατοχής στις 22 Ιουλίου 1943, ενάντια στην πιθανή επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής και στην Κεντρική Μακεδονία.
-Σταδίου 15 (κτίριο ΟΤΕ). Εκεί θα υπάρξει θα παρουσιαστούν στοιχεία για την πρώτη μεγάλη απεργία στις 12 Απριλίου 1942 και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων.
-Παπαρηγοπούλου 3-5, πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα σχολιαστεί η δράση των ονομαζόμενων Ελληνικών Ες-Ες
-Στον αριθμό 3 της οδού Σανταρόζα θα παρουσιαστούν ιστορικές πληροφορίες για τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κατασκοπίας και τους Έλληνες πράκτορές τους.
-Στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος θα μιλήσουμε για τη δράση της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ και την ανατίναξη των γραφείων της από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.
-Στην τελευταία στάση του περιπάτου, στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, θα γίνει αναφορά στον αγώνα ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και την κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας, που οδήγησε στην απόσυρση του μέτρου από τις αρχές κατοχής.

Ο περίπατος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων "Η Αθήνα Ελεύθερη" που, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνδιοργανώνουν και υποστηρίζουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο