Thumbnail
Θεσσαλονίκη

Συμβολική συγκέντρωση με ένα λουλούδι στο χέρι πραγματοποίησαν πολίτες και φορείς της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο βεβηλώθηκε από ακροδεξιούς πριν λίγες ημέρες.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν για να δείξουν ότι "δεν σιωπούν και δεν μένουν ουδέτεροι απέναντι στη βαρβαρότητα".

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, αντιδήμαρχοι και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς και εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Ο Γερμανός πρόξενος καταδίκασε το περαστικό, ενώ ο δήμαρχος κ.Μπουτάρης σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως τέτοιες ενέργειες "δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από μια κοινωνία που θέλει να είναι ευπρεπής" και εξέφρασε τη λύπη του για τον πρόσφατο βανδαλισμό του μνημείου.

Με τη σημερινή συμβολική κινητοποίηση και τα λουλούδια που τοποθετήθηκαν οι πολίτες και φορείς της πόλης θέλησαν να προστατέψουν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το κάλεσμα ανέφερε:

«Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, μία από τις εύκολες διεξόδους στις οποίες οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί οδηγούν τους λαούς είναι ο αντισημιτισμός, ο οποίος αλλάζει μόνο το περίβλημά του και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, αλλά παραμένει η παλαιότερη, η πιο διαχρονική και πιο ανθεκτική μορφή ρατσισμού στον χρόνο. Ας μην ξεχνούμε ότι και πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία στις κατηγορίες και στις ενέργειες των ναζιστών κατά των Εβραίων, μέχρις ότου η καταστροφή έφτασε στην πόρτα του κάθε Ευρωπαίου.

Πριν να είναι και πάλι πολύ αργά όλες και όλοι οφείλουμε να απομονώσουμε και να καταδικάσουμε έμπρακτα τους νοσταλγούς του Χίτλερ. Οφείλουμε όμως πάνω απ’ όλα να προστατέψουμε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων συμπολιτών μας, που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Η συνεχής βεβήλωσή του δεν αποτελεί μονάχα ντροπή για τη μνήμη τους, αλλά ντροπή για εμάς και για την πόλη που ζούμε.

Συμβολικά, εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, στεκόμαστε μπροστά στο μνημείο με ένα λουλούδι στο χέρι, σαν αυτά που κατέστρεψαν οι βάνδαλοι βεβηλωτές του. Για να δηλώσουμε ότι δεν σιωπούμε και δεν μένουμε ουδέτεροι απέναντι στη βαρβαρότητα».

Με Εικόνα και Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα