Thumbnail
Με αφορμή τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Αποτροπιασμό και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος του Ζακ Κωστόπολου, στο περιστατικό που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, μια μεγάλη συζήτηση έχει "ανοίξει" αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον τρόπο που ενεργούν πολλοί πολίτες όταν έχουν απέναντί τους τοξικοεξαρτημένα άτομα ή άτομα που βρίσκονται στα "όρια" της κοινωνίας.

Διαβάστε παρακάτω την ανάρτηση που πραγματοποίησε ο Δημήτρης Τσιρκας, με αφορμή το τραγικό συμβάν:

Οι τοξικομανείς γύρω από την Ομόνοια προσεγγίζουν αυτούς που ο Αγκάμπεν περιγράφει ως Homines sacri, άνθρωποι που έχουν εξορισθεί από την κοινωνία εξαιτίας κάποιου εγκλήματος, και τα δικαιώματά τους ως πολίτες έχουν ανακληθεί. Έχουν, δηλαδή, μετατραπεί σε «γυμνές ζωές», αποστερημένες από τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τη ζωή άξια να βιωθεί, να γίνει βίος σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Μπορούν, ως εκ τούτου, να σκοτωθούν από τον οποιονδήποτε χωρίς συνέπειες.

Η αφαίρεση της ζωής τους δεν λογίζεται, ουσιαστικά, ως ανθρωποκτονία. Η ανθρωπινότητά τους έχει ήδη ακυρωθεί στα μάτια του πλήθους λόγω της τοξικομανίας τους. Οι τοξικομανείς λαθροβιούν σαν νεκροζώντανες σκιές στο περιθώριο της κοινωνίας εξαιτίας του στίγματος που κουβαλά η ιδιότητά τους και ο (αναγκαστικά) παραβατικός χαρακτήρας της ύπαρξής τους.

Αυτοί που λίντσαραν τον επίδοξο ληστή του κοσμηματοπωλείου αντέδρασαν περισσότερο σαν να έχουν απέναντί τους ένα παράσιτο, μια αρρώστια που απειλεί την κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά, παρά έναν άνθρωπο που έχει δικαιώματα, έστω και όταν παρανομεί. Η εικόνα του ληστή γονατισμένου μπροστά στη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου να δέχεται ανήμπορος τα χτυπήματα των διωκτών του φέρνει στο μυαλό εκείνη των «μουσουλμάνων» του Άουσβιτς. Των κρατούμενων που σωματικά αποκαμωμένοι και ψυχικά παραιτημένοι, αναμένουν αδιαμαρτύρητα τον θάνατό τους.

Πέρα, όμως, από τους δύο εμφανείς δράστες, αυτούς που κλωτσούσαν στο κεφάλι τον ναρκομανή, υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος απρόσωπων σχέσεων εξουσίας και πρακτικών που δημιουργούν τόσο τα θύματα όσο και τους θύτες, ενώ τα όρια μεταξύ τους δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Η κοινωνία μας παράγει συστηματικά πληθυσμούς ταυτόχρονα εντός και εκτός των ορίων της. Τοξικομανείς, πρόσφυγες, Ρομά κ.α., ομάδες που τυπικά είναι μέρος του κοινωνικού σώματος, αλλά μόνο με τη μορφή του αποκλεισμού τους. Με ελάχιστους πόρους και δικαιώματα, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν ακόμη και να εξοντωθούν. Μια κατάσταση από την οποία, όπως έδειξε η ιστορία, κανείς δεν είναι πλήρως προστατευμένος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
zorbas
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
Η τοποθέτηση του Αχ. Ζορμπά για τη σύλληψη εκπαιδευτικών στη Ρόδο
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»