Thumbnail
«Πάμε Δυτικά-Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα»

Άγνωστα σημεία και κρυμμένες γωνιές, ιστορικά ίχνη, άλση και πάρκα, βουνά και υγροτόπους, αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό της δυτικής Αθήνας θα φωτίσει το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» που υλοποιεί το πρόγραμμα «Πάμε Δυτικά-Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Δικτύου, Κώστας Φωτεινάκης «όταν αναφερόμαστε στη δυτική Αττική μιλάμε για τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Ιεράς Οδού, δηλαδή Κεραμεικός, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, χωρίς όμως να αφήνουμε εκτός και άλλα ενδιαφέροντα σημεία γύρω από τους συγκεκριμένους δήμους. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στη δημαρχείο Χαϊδαρίου. Εκεί θα προβληθούν τα τέσσερα βασικά στοιχεία του προγράμματος: α)ξεναγήσεις σε ιστορικούς, αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς χώρους της δυτικής Αττικής β)ημερίδα με θέμα βιώσιμη ανάπτυξη- ιστορία, περιβάλλον - πολιτισμός στην δυτική Αττική γ)την έκδοση ενός πολιτιστικού-τουριστικού οδηγού για την περιοχή με πληροφορίες για γνωστά κι άγνωστα σημεία της περιοχής και δ)δημιουργία ιστοσελίδας».

Το πρόγραμμα ξεκινά με τρεις ξεναγήσεις στα δυτικά της πρωτεύουσας. «Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν ιστορικούς κι αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και περιβαλλοντικούς χώρους, αστικά πάρκα» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ο κ. Φωτεινάκης.

Το κουβάρι της ιστορίας δυτικά της Αθήνας ξετυλίγεται με τις δύο αρχαίες πόλεις, την Ελευσίνα και τα Μέγαρα, την αρχαία Λίμνη των Ρειτών και την Ιερά Οδό με τα ιστορικά ίχνη ορατά μέχρι τις ημέρες μας, την Μονή Δαφνίου (Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco), τον Κηφισό και τον Ελαιώνα της Αθήνας (το «κάλλιστον Προάστειον» σύμφωνα με τον Πλάτωνα), το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο.

«Πρώτα θα επισκεφθούμε το μετρό του Αιγάλεω για να δούμε τις 18 προθήκες όπου εκτίθενται τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά την διάνοιξη σήραγγας. Θεωρούμε ότι είναι ένα μικρό μουσείο της Ιεράς Οδού και την ξενάγηση θα κάνει αρχαιολόγος. Παράλληλα, θα επισκεφθούμε περιβαλλοντικούς χώρους, αστικά πάρκα, όπως το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, τον Βοτανικό Κήπο και άλλα, ενώ θα προγραμματίσουμε και περιπάτους στο όρος Αιγάλεω. Στόχος μας είναι να μάθουν οι κάτοικοι της Αττικής αλλά και της δυτικής Αθήνας άγνωστα σημεία που προσπερνούν και δεν γνωρίζουν, σημαντικά στοιχεία την κληρονομιά της περιοχή την οποία αγνοούμε» υπογραμμίζει ο κ. Φωτεινάκης.

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων

Συγκεκριμένα οι ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι: Πρώτον, την Κυριακή 2 3 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στον σταθμό ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω με θέματα

α) Παρουσίαση της Ιστορίας της αρχαίας Ιεράς Οδού μέσα από τις προθήκες του σταθμού οι οποίες θεωρούνται ότι αποτελούν το «Μικρό Μουσείο της Ιεράς Οδού»

β) Παρουσίαση του ιστορικού ίχνους της Ιεράς Οδού - το σωζόμενο και συντηρημένο τμήμα της πάνω από το ΜΕΤΡΟ και επί της σημερινής Οδού.

Δεύτερον, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου από τις 09.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει επιβίβαση και μεταφορά με πούλμαν «Κατά μήκος της Αρχαίας Ιεράς Οδού» με στάσεις σε σημαντικούς τόπους από τον Κεραμεικό έως την Ελευσίνα. [Προβλεπόμενες στάσεις: Ελαιώνας - Ποταμός Κηφισός, Μονή Δαφνίου, Λίμνες αρχαίων Ρειτών - Κουμουνδούρου, Ελευσινιακός Κηφισός, Βιομηχανικά κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην Παραλία της Ελευσίνας - Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (όχι ξενάγηση - απλά επίσκεψη και πρώτη γνωριμία)].

Τρίτον, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί. Η ξενάγηση περιλαμβάνει επίσκεψη - ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.

Σε όλες τις ξεναγήσεις η είσοδος είναι ελεύθερη «ωστόσο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] και στο τηλέφωνο 2155257408 καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συγκεκριμένος. Στις δυο πρώτες ξεναγήσεις θα είναι μέχρι 50 άτομα, ενώ στην τρίτη ξενάγηση μπορούν να φτάσουν τα 150» διευκρινίζει ο κ. Φωτεινάκης.

Κάτια Παπαδοπούλου

 

 ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.jpg
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα
«Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν να σε συναντήσω, εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα».
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα