Thumbnail
Ανεργία

Με αφορμή τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανεργία, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρήκαν δουλειά 300.000 άνεργοι. Δεν λέει όμως ότι αυτή η δουλειά είναι κατά κανόνα με συμβάσεις υποαπασχόλησης, ο μισθός δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω και από το όριο της φτώχειας, ενώ παρά τη σχετική μείωση της ανεργίας οι άνεργοι ξεπερνούν σταθερά το 1 εκατομμύριο.

Ενδεικτικά μόνο, από τις νέες προσλήψεις το 2017, το 54,87% είναι με συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και το 45,13 με πλήρη απασχόληση, στην οποία όμως περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σε ό,τι αφορά επίσης το εισόδημα των μισθωτών, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι στηρίζει τάχα με την πολιτική της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 1.230,5 ευρώ μεικτά που ήταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνη του 2011, τον ίδιο μήνα του 2017 διαμορφώθηκε στα 905 ευρώ μεικτά.

Εννοείται βέβαια ότι η συντριπτική πλειοψηφία αμείβεται με πολύ λιγότερα κι απ' αυτά. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ότι ο ...κόσμος της εργασίας παραμένει στο επίκεντρο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης, δουλεύοντας με πολύ χειρότερους όρους κι απ' αυτούς που δούλευε πριν από την κρίση. Ολα τα άλλα είναι προπαγανδιστικές πομφόλυγες, με στόχο να αποκρύψουν τον ταξικό χαρακτήρα που έχει και η δική τους πολιτική σε βάρος των εργαζομένων.
   
Για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια:     
Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση υποχωρούν σταθερά, αφού μειώνεται η ποσοστιαία αναλογία τους από 79% το 2009 σε 45% το 2017, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των νέων προσλήψεων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης υπερδιπλασιάζεται. Ενώ το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου των προσλήψεων, το 2017 αντιστοιχούν στο 54,9%.

Η εξέλιξη των μισθών κατά το 2017 εμφανίζει σταθεροποίηση στα χαμηλά επίπεδα τα οποία έχουν διαμορφωθεί. Στον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 37,4% το 2017 (από 13,1% το 2009), ενώ μειώνεται κατά 4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό για αποδοχές μεταξύ 700-899 ευρώ (23,5% το 2017 από 27,3% το 2009). Παράλληλα, έχει μειωθεί δραστικά, κατά το ήμισυ περίπου, το ποσοστό των εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 900-1.300 ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 16,8% το 2017 (από 35,7% το 2009).    

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...