Thumbnail
Θεσσαλονίκη

Το μετρό Θεσαλονίκης ξαναμπήκε στις ράγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον σταθμό του υπό κατασκευή μετρό, στη Νέα Ελβετία της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα έργο πνοής για τους Θεσσαλονικείς, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία ότι το έργο αυτό, που αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη χώρα θα ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα ένα έργο που έχει γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, αλλά για τη Θεσσαλονίκη. Εδώ και πέντε χρόνια σταματημένο, με μια πόλη να ταλαιπωρείται, χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική. Ένα έργο που ξεκίνησε το '06 και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και αρκετό καιρό. Κι όμως το έργο αυτό ξεκόλλησε, δεν χρειάστηκε να βάλουμε στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Χρειάστηκε όμως να κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, που ωφέλησαν το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

»Βρέθηκε λύση για τα αρχαία της Εγνατίας, λύση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο έργο καθώς θα έχουμε έναν σταθμό που θα είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος αλλά και ένας εξαιρετικά σύγχρονος σταθμός μετρό. Από τον Μάρτιο που μας πέρασε, 28 Μαρτίου που ξεκίνησαν τα έργα, έχουν φτιαχτεί περίπου 750 μέτρα. Απομένουν περίπου 1.100-1.200 μέτρα σήραγγας, που μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν διανοιχτεί. Το οποίο σημαίνει ότι ένα έργο πνοής για του πολίτες της Θεσσαλονίκης, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους έχει ξαναμπεί σε ράγες κι αυτό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα, που το έχουμε πολύ ανάγκη μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής κρίσης. θέλω να πω ότι μετά απ' αυτή την επίσκεψη, που είχα την ευκαιρία να δω ιδίοις όμασι τις εργασίες και να αισθανθώ κι εγώ λίγο ως μηχανικός -που το είχα ξεχάσει- φεύγω εξαιρετικά αισιόδοξος».

Στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο στις 9:40 και τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό", Γιάννης Μυλόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και οι βουλευτές του κόμματος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και με ειδικό βαγονάκι προχώρησε σε βάθος 650 μέτρων για να συναντήσει τον μετροπόντικα και να δει πώς δουλεύει.  

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πολιτικές των Μνημονίων, αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 8μ.μ. θα μιλήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει και απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Στις 9.30 το πρωί θα επιθεωρήσει το έργο του Μετρό. Στις 11 θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και το σωματείο των εργαζομένων. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί Περίπτερα της ΔΕΘ και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του Περιπτέρου της Ρωσίας που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Στις 2.30μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα γευματίσει με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Αύριο, Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

Την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης θα διαδηλώσουν τα συνδικάτα που έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ) και στην Καμάρα (σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

Η επετειακή 81η ΔΕΘ, που συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εκθεσιακού φορέα της χώρας, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

Η 81η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών (1.015) και εκθεσιακού χώρου (έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι), ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες.

Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από αύριο σε ανώτατο επίπεδο το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

«Με 13 θεματικά αφιερώματα και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που καλύπτει κάθε επιθυμία και ηλικία, η 81η ΔΕΘ έχει θέσει ως προτεραιότητες την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, αλλά και την διασκέδαση» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση τής διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE.

To πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

 Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου

9:30: Επιθεώρηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης

11:00: Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς

11:45: Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας (Τιμώμενη Χώρα στην 81η ΔΕΘ)

14:30: Γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

20:00: Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου

13:00: Συνέντευξη Τύπου, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο