Thumbnail
Θετικό αν και ελλιπές το πρώτο βήμα για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

 Ως ένα «σημαντικό και θετικό, αν και ελλιπές, πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας για όλους τους ανθρώπους» χαρακτηρίζει τον πρόσφατο νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.

   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή διοργάνωση ημερίδας με θέμα "Tρανς άνθρωποι -Το πλαίσιο για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ισοτιμία", η κ.Κογκίδου τονίζει ότι «χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά στο μέλλον για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων έτσι ώστε να πάψουν να γίνονται θύματα τρανφοβικού μίσους και εγκλημάτων και βίας και να αντιμετωπισθούν ως ισότιμοι πολίτες, με πλήρη δικαιώματα».

   Παίρνοντας θέση στο ερώτημα για το αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχθεί πλήρως τρανς ανθρώπους, παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές προκαταλήψεις και αντιστάσεις, τις οποίες όμως δηλώνει ότι τις κατανοεί ως ένα βαθμό. «Είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούμε από το κυρίαρχο δίπολο των φύλων αγόρι-κορίτσι/άνδρας-γυναίκα με το οποίο μεγαλώσαμε. Ως κοινωνία δεν έχουμε ακόμα εξοικειωθεί με το γεγονός ότι η ταυτότητα και η έκφραση φύλου -δηλαδή η εσωτερική αίσθηση που έχει κάθε πρόσωπο για το φύλο του - υπάρχουν ως φάσμα πέρα από το κυρίαρχο δίπολο» εξηγεί. «Δεν έχουμε ακόμα εξοικειωθεί με το γεγονός» συνεχίζει «ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν νοιώθουν καλά με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση και ότι υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν το δυαδικό μοντέλο».

   «Αυτή τη δυσκολία την κατανοώ και η σημερινή ημερίδα θέλει να συμβάλει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Αυτό όμως που δεν αποδέχομαι είναι οι προκαταλήψεις και η προσκόλληση στο δυαδικό μοντέλο να μετατρέπονται σε ρητορική μίσους, να γίνονται τροχοπέδη στον αυτοπροσδιορισμό ορισμένων ανθρώπων και στο δικαίωμά τους να ζουν ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και με αξιοπρέπεια. Οι μη δυαδικές ταυτότητες είναι και αυτές ταυτότητες φύλου» τονίζει η κ.Κογκίδου. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι «το φύλο είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών, όπως τα χρωμοσώματα, η ανατομία (εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα και εξωτερικά γεννητικά όργανα), η αίσθηση της ταυτότητας του φύλου, δηλαδή πως αυτοπροσδιορίζεται ένας άνθρωπος (σε ψυχολογικό επίπεδο) και το κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο που καθορίζει πως θα εκφρασθούν τα φύλα, δηλαδή ποιο είναι το περιεχόμενο των κοινωνικών ρόλων τους».

   Αποψη της καθηγήτριας είναι ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ότι «η απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας γίνεται όχι μόνον χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (Άρθρο 5, παράγραφος 2 του Συντάγματος) αλλά και φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ή ταυτότητας και χαρακτηριστικών του φύλου».

   Η ημερίδα "Tρανς άνθρωποι -Το πλαίσιο για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ισοτιμία" διοργανώνεται από την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου.

   Νατάσα Καραθάνου

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα