Thumbnail
Δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί του Δεκεμβρίου

Συντάκτης: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Συνεχίζεται η αγωνία για τους περίπου 11.000 εργαζομένους στον «Μαρινόπουλο», με τη μισθοδοσία για τον μήνα Δεκέμβριο να μην καταβάλλεται, τα 80 εκατομμύρια ευρώ από την ενδιάμεση χρηματοδότηση της διάσωσης να έχουν εξαντληθεί και όλους να βρίσκονται εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, μέσα στον Ιανουάριο, που θα επιτρέψει στο σχέδιο εξυγίανσης να προχωρήσει ή όχι.

Την Τρίτη το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ-Μαρινόπουλος-Dia» είχε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς προχωρά το σχέδιο της διάσωσης και για τις τελευταίες εξελίξεις.

Εκεί, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, η εργοδοσία τούς ενημέρωσε ότι οι πόροι από την ενδιάμεση χρηματοδότηση έχουν εξαντληθεί και όλα πλέον εξαρτώνται από το πότε θα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη δικαστική απόφαση, πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο, και ποιο θα είναι το περιεχόμενό της.

Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις ανησυχίες τους και την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους όπως αυτά προκύπτουν από τη συμφωνία της 1ης Ιουλίου 2016 που έθεσε τις βάσεις για τη διάσωση και τη διατήρηση των 11.000 θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η διοίκηση του πανελλαδικού σωματείου χαρακτηρίζει απαράδεκτο, προκλητικό και επικίνδυνο τον τρόπο που οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο», αναφέροντας ένα τεράστιο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί στην προσπάθεια να εξυπηρετηθούν διάφορα μεγάλα συμφέροντα.

«Απαιτήσαμε τη μισθοδοσία του Δεκέμβρη. Δεν πληρώθηκε 31 του μήνα, που ήταν η τελευταία προθεσμία για την καταβολή. Μας είπαν από πλευράς εργοδοσίας ότι αυτό αποτελεί συνάρτηση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Το μεσοπρόθεσμο

»Από δω και πέρα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση εάν δεν βγει η δικαστική απόφαση. Υπήρχε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο έχει λήξει. Για να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα εξυγίανσης, πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο.

»Από αυτό θα κριθεί τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας μας. Εάν δεν υπάρχει από δω και πέρα χρηματοδότηση, είναι όλα στον αέρα.

»Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε για την περαιτέρω στάση μας», μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Καρφούρ-Μαρινόπουλος-Dia», Ματθαίος Μαυράκης.

Εκτός από το πανελλαδικής εμβέλειας σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ-Μαρινόπουλος-Dia», που βάσει του νόμου, όπως τονίζει ο κ. Μαυράκης, εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων, υπάρχουν κι άλλα τοπικά ή κλαδικά σωματεία, κυρίως υπό το ΠΑΜΕ.

Οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων Μαρινόπουλου, που συγκροτήθηκαν σε καταστήματα της Αττικής μαζί με το σωματείο «Μαρινόπουλου» στη Θεσσαλονίκη και τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι μισθοί μας, τα δεδουλευμένα μας, η ζωή μας δεν μπορεί να δεσμεύονται και να εξαρτώνται από δικαστικές αποφάσεις, από τα επιχειρηματικά παιχνίδια», και καλούν τους εργαζομένους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Αυτή τη στιγμή, τα περίπου 500 καταστήματα του «Μαρινόπουλου» πανελλαδικά παραμένουν ανοιχτά, αλλά αρκετά υπολειτουργούν.

Σε περίπου 100 η τροφοδοσία γίνεται κανονικά και η πελατεία άρχισε σιγά σιγά να επανέρχεται. Στα υπόλοιπα η τροφοδοσία γίνεται σε βασικά προϊόντα και συνεχίζουν να σημειώνονται ελλείψεις.

«Αρκετοί πελάτες δεν γνωρίζουν εάν λειτουργούν τα μαγαζιά ή όχι», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυράκης.

Διάσωση-θρίλερ

Από τη δικαστική απόφαση, που έχει μετατρέψει την πολυσυζητημένη διάσωση σε θρίλερ, θα εξαρτηθεί εάν θα απελευθερωθεί η νέα χρηματοδότηση ύψους 487 εκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει να λειτουργήσει κανονικά η αλυσίδα υπό τον όμιλο Σκλαβενίτη και να γίνει η αποπληρωμή των προμηθευτών.

Πριν από λίγες μέρες, πηγές του υπουργείου Επικρατείας είχαν τονίσει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν πρέπει να υφίσταται λόγος ανησυχίας για τους εργαζομένους, αυτό που απομένει είναι η καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Πάντως, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των εργαζομένων στη «Μαρινόπουλος» καθώς η δικαστική προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ απώτατο όριο ολοκλήρωσης της συμφωνίας που έχει τεθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρα είναι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης