Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

33,6 δισ. "μαύρη τρύπα" στα ασφαλιστικά ταμεία


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Οκτώβριος, 2016 - 08:45 | Στην Κατηγορία:

Το 90% των απλήρωτων εισφορών αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ (19,5 δισ.) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ.)

Του Στέλιου Παπαπέτρου - Ναυτεμπορική (έντυπη έκδοση)

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 33,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα των στοιχείων ανά ταμείο, που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Ναυτεμπορική», σχεδόν το 90% των οφειλών, δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ, αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ (19,5 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ. ευρώ).

Ακολουθούν ο ΟΓΑ με 1,4 δισ. ευρώ οφειλών, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με άλλα 836 εκατ. ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ με 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο αυτών των οφειλών μόνο τα μισά, δηλαδή τα 16,3 δισ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη από τα ασφαλιστικά ταμεία στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ.

Σε αυτές τις οφειλές συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των ιδιωτών - αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Να επισημάνουμε ότι από αυτό το σύνολο των 33,6 δισ. ευρώ οφειλών, υπολογίζεται ότι τα 21,6 δισ. ευρώ οφειλών είναι χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το 2009, δηλαδή στην περίοδο της κρίσης (2010-2015).

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το χρέος προς τα ταμεία κινείται σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα και είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι αρχικές προβλέψεις για την εκτίμηση των οφειλών στο τέλος του 2015 κυμαίνονταν στα 26-27 δισ. ευρώ, ενώ τα οριστικά δεδομένα δείχνουν αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ.

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι και οι οφειλές προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) με 316,3 εκατ. ευρώ, στο ΝΑΤ (ναυτικοί) με 120 εκατ. ευρώ, αλλά και στο ταμείο των εργαζομένων στον χώρο του τύπου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο οποίο οι οφειλές στο τέλος του 2015 (πριν από την έξαρση της κρίσης στον χώρο των media) ανέρχονται στο ποσό των 99,3 εκατ. ευρώ.

Η συνολική εικόνα των εκρηκτικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει αποκτήσει πλέον τη δική της δυναμική μετατρέποντας αυτό το δυσβάστακτο ποσό των 33,6 δισ. ευρώ σε μια «αρρύθμιστη ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Αναλυτές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, από το σύνολο των οφειλών ύψους 33,6 δισ. ευρώ, ένα ποσό ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ χαρακτηρίζεται ως «ανεπίδεκτο είσπραξης».

Αυτό το ποσό αφορά επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και για τη διεκδίκηση των οφειλών τους έχουν εκτελεστεί όλα τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπει ο νόμος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο από το οποίο θα μπορούσαν να αναζητηθούν έστω κάποια τμήματα των οφειλών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μαζικής φυγής από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εξόφληση των οφειλών αποτελεί ο ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός αυτών που έχουν κάνει διακοπή της ασφάλισης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματικών ανέρχεται σε 241.367 άτομα.

Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το σύνολο του ύψους των οφειλών τα οποία δεν είναι εισπράξιμα από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού». Σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία επεξεργάζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ο διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και σε οφειλές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης, αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία στην οποία συνυπολογίζονται διαφορετικές παράμετροι.

Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στις εκτιμήσεις του ΚΕΑΟ υπάρχει ο χαρακτηρισμός των «θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών», για τις οφειλές για τις οποίες θα πρέπει να επιδιωχθεί βάσει αντικειμενικών κριτηρίων η είσπραξή τους.

Στον αντίποδα βρίσκεται το σύνολο εκείνων των οφειλών που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα ταμεία όχι μόνο δεν μπορούν αντικειμενικά να εισπράξουν έσοδα, αλλά είναι και οικονομικά ασύμφορη η όλη διαδικασία αφού πολλές φορές το προς είσπραξη ποσό είναι μικρότερο από το κόστος της κινητοποίησης ενός ολόκληρου εισπρακτικού μηχανισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΕΑΟ υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με αποτέλεσμα να έχουμε 124.091 οφειλέτες (41% των οφειλετών) οι οποίοι έχουν χρέη από ασφαλιστικές εισφορές (μαζί με τις προσαυξήσεις) έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

5.500 Προσλήψεις έρχονται το επόμενο διάστημα σε ασφαλιστικά ταμεία και Υπουργεία

Νέο μεγάλο πακέτο προσλήψεων έρχεται το επόμενο διάστημα για ανέργους της χώρας

Γιορτές με δώρο... 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία

Τις πρώτες ημέρες του 2018 θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που αφορούν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξήγγειλε ο Τάσος Πετρόπουλος

Την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διευθέτηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.