Thumbnail
Από το διάστημα 1987-2017

Περί τους 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα Erasmus μεταξύ 1987 και 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί τη ευκαιρία της φετινής, 30ης επετείου του πιο δημοφιλούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus/Erasmus+ η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο του προγράμματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, τα 30 τελευταία χρόνια έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus περί τους 75.000 Έλληνες σπουδαστές από την ανώτατη εκπαίδευση, 40.000 νέοι προγραμμάτων ανταλλαγών, 13.000 μαθητευόμενοι τεχνίτες, 39.000 εκπαιδευτικοί, 3.000 εθελοντές και 1.600 φοιτητές και προσωπικό του προγράμματος Erasmus Mundus.

Σε ό,τι αφορά δε τη χρηματοδότηση του προγράμματος στην Ελλάδα, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα στοιχεία για το 2015, σύμφωνα με τα οποία, τη συγκεκριμένη χρονιά η ΕΕ ξόδεψε 24,33 εκατ. ευρώ για 10.951 συμμετέχοντες και 310 προγράμματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής για το 2014, οι ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν τους περισσότερους φοιτητές στην Ελλάδα, είναι κατά σειρά η Γαλλία, η Γερμανία και η Τσεχία, ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια που δέχθηκαν τους περισσότερους φοιτητές ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, το πρόγραμμα Erasmus+ (το οποίο αφορά την περίοδο 2014-2020) και οι προκάτοχοί του, έχουν στηρίξει περισσότερους από 5 εκατ. σπουδαστές, μαθητευόμενους και εθελοντές, αλλά επιπλέον και προσωπικό και ανταλλαγές νέων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στα 9 εκατ. άτομα. Το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στο πρόγραμμα Erasmus (περισσότεροι από 678.000 Ευρωπαίοι). Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 το πρόγραμμα Erasmus+ διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, δίνοντας τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να δεχτούν περισσότερους από 28.000 σπουδαστές και προσωπικό από και προς χώρες εκτός Ευρώπης.

Γενικά, το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνθηκε από τις 11 χώρες, που κάλυπτε το 1987, σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν). Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δέχονται τους περισσότερους συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή σε σημερινή της ανακοίνωση, τα σχόλια από τους συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ είναι χρόνος που αξιοποιείται σωστά: το 94 % δηλώνει ότι οι δεξιότητές τους βελτιώθηκαν, ενώ το 80 % πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες τους για σταδιοδρομία. Ένας στους τρεις σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ , δέχεται προσφορά θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική βία
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
Η ΟΛΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, όπως πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, αντισταθμιστικά μέτρα, υποστηρικτικές δομές για...
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
άνεργοι
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση...
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα