Thumbnail
Γράφει ο Παναγιώτης Τσερόλας

Πολύς κόσμος έχει αρχίσει να βγαίνει από τα καταφύγια και τα κελάρια καθώς μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, αν εξαιρέσουμε τα αυτιά του Μπλουμπλεμπλάουμ, ο κόσμος είναι άθικτος. Η στήλη δεν μπορεί παρά να εμπνευστεί από την –εκ βυζαντίου- παράδοση των σφουγγοκωλάριων της νυν αντιπολίτευσης απέναντι στις Βρυξέλλες και ετοιμάζουμε ένα αφιέρωμα στους κινηματογραφικούς λακέδες που άφησαν εποχή. Πριν όμως αυτό, πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: Κινηματογραφικό, όπως πάντα, μόνο που αφορά στην …τηλεόραση! 

Ήδη μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, από τον Σπίλμπεργκ μέχρι τον Σκορσέζε, έχουν δηλώσει ότι το μέσο της τηλεόρασης προσφέρει ένα τεράστιο πεδίο δημιουργικής ελευθερίας, μια δυνατότητα να απλωθεί ένας μύθος και μια αισθητική χωρίς το κινηματογραφικό ‘’όριο’’ των δυο ωρών. Πράγματι, και ενώ ολοένα και περισσότερες ταινίες καταλήγουν σε θέαση μέσω laptop, εκατομμύρια θεατές απολαμβάνουν τα κάθε Game of thrones με σχεδόν κινηματογραφική ευλάβεια (φαγητό, σνακ, αναψυκτικό, καθισμένοι στην ώρα τους). Είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσει κάποιος την ‘’αρχή’’ αυτής της αισθητικής και καλλιτεχνικής εξέλιξης. Για την γενιά των 80s, η κινηματογραφική τηλεόραση (ή τηλεοπτικός κινηματογράφος) ξεκινάει ίσως από τα X-Files, ενώ ακόμα και τα οικονομικά μεγέθη (αμοιβές ηθοποιών κλπ) είχαν εκτιναχθεί από τις αρχές τις χιλιετίας με τα Friends (στον τελευταίο κύκλο κάθε φιλαράκι έπαιρνε κοντά στο εκατομύριο για κάθε επεισόδιο). Για τους νεότερους, ίσως η αρχή του εθισμού να ήταν σειρές τύπου ‘’24’’.  Υπάρχει όμως μια ‘’στιγμή’’ που κάπως διαχώρισε τα sitcoms και τις (καλές ή λιγότερο καλές) εβδομαδιαίες σειρές με δημιουργίες καθαρά κινηματογραφικής αισθητικής, που χαρακτηρίζουν την παραγωγή των τελευταίων ετών:

Όχι, δεν είναι το Breaking Bad. Η φανταστική εξέλιξη του Breaking Bad ήταν μάλλον ο προπομπός, μαζί με το (συγκλονιστικό) The Wire λίγα χρόνια πριν- θα λέγαμε (και εδώ είμαστε να διαφωνήσουμε), ότι το μελλοντικό σημείο αναφοράς για αυτά που θα μας προσφέρει η τηλεόραση στο μέλλον θα είναι το True Detective και η ‘’συνταγή’’ που ακολούθησε. Η συνταγή αυτή έχει 4 βασικά συστατικά: Κινηματογραφικοί ηθοποιοί, κινηματογραφική αισθητική και σκηνοθεσία (σαν μια πολύ μεγάλη ταινία κομμένη σε μερικά επεισόδια), κινηματογραφική δομή στο μύθο (αλλά με περισσότερο χώρο να αναπνεύσει) και μεγάλη δημιουργικότητα και καινοτομία σε σενάρια που πατάνε πάνω σε αγαπημένες και γνωστές φόρμες. Το True Detective για παράδειγμα, πατάτει πάνω στα πολυφορεμένα και δοκιμασμένα buddy detective whodunit δράματα, αλλά πολύ γρήγορα τα ξεπερνάει κατά πολύ, φτιάχοντας ένα νέο, υβριδικό είδος. 

Μια μόνο ματιά στην σημερινή μόνο παραγωγή θα δει ότι με αυτή τη συνταγή δημιουργούνται εθιστικές ταινίες διάρκειας 24ωρών, που ανά μια ώρα έχουν κάποια ανατροπή (το λεγόμενο cliffhanger). Παλιότερα, έλεγε κάποιος ‘’ας μη βάλω ταινία, ας βάλω ένα επεισόδιο από μια σειρά για να με πάρει ο ύπνος’’. Τώρα αυτό είναι μάλλον απαγορευτικό – αν βάλει κάποιος σειρά δεν ξεμπλέκει εύκολα. 

Φυσικά, δεν θα κάτσουμε να ‘’διαλέξουμε’’ σειρές εδώ, καθώς η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που όμως μπορούμε να επισημάνουμε, σαν μια ιδιαίτερη πτυχή αυτής της τάσης, είναι ότι μαζί με ποιοτικές σειρές αναδεικνύονται και τεράστιες, πραγματικά μοναδικές ερμηνείες. Ολοένα και περισσότεροι ηθοποιοί δοκιμάζουν την τύχη τους στην τηλεόραση, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουν ρόλους πολλές φορές ανώτερους των κινηματογραφικών. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια όλα τα ‘’μεγάλα’’ κινηματογραφικά ονόματα θα περάσουν από κάποια τηλεοπτική σειρά, το νέο πεδίο δημιουργικής ελευθερίας. Οπότε ‘’σταχυολογούμε’’ μερικές καταπληκτικές ερμηνείες (ανεξαρτήτως αν η σειρά είναι το ίδιο καλή) και αν ξεχάσουμε κάτι, μπορούμε να σας αγνοήσουμε στα σχόλια! (δεχτείτε όμως το ελαφρυντικό πως δεν τα έχουμε δει και όλα!)

10. Peter Dinklage aka Tyrion Lannister. Ίσως ο μόνος ήρωας του George R.R. Martin που αν πεθάνει θα δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή. 

9. Idris Elba aka Russell ‘’Stringer’’ Bell. Το The Wire είναι η σειρά που πρώτη αντιμετώπισε τον εαυτό της ως μια τεράστια ταινία, και επίσης η σειρά που δεν είχε πρωταγωνιστή, βάζοντας στο κάδρο ένα πολυάριθμο cast για να αποτυπώσει με όρους ντοκιμαντέρ σχεδόν, την ατέρμονη καθημερινή μάχη ανέμεσα σε κλέφτες και αστυνόμους, χωρίς καλούς και κακούς και χωρίς ηθικολογίες. Ανάμεσα σε όλους αυτούς, ο Idris Elba κλέβει την παράσταση κάθε φορά που εμφανίζεται, ως ένας ‘’κακοποιός’’ που είναι στην πραγματικότητα business man, ως ένας διαννοούμενος κατά της βιας αλλά και ως ένας αδίστακτος καπιταλιστής που την εξασκεί χωρίς να διστάσει όταν χρειάζεται.

8. Robin Wright aka Claire Underwood. Η (πλέον) Πρώτη Κυρία, μια παγωμένη αδίστακτη γυναίκα, με καταπιεσμένα αισθήματα αλλά και υψηλή αίσθηση του ‘’καθήκοντος’’ για την αναρίχηση στην εξουσία. Ο τρόπος που αποδίδεται σε κάνει νιώθεις ότι ανά πάσα στιγμή είτε θα τα τινάξει όλα στον αέρα είτε θα είναι ακόμα πιο αδίστακτη από τον άντρα της. Το σκοτεινό πρόσωπο της εξουσίας, όπως μοναδικά αποτυπώνεται στο House of Cards, δεν είναι τόσο ο αθόρυβος καρχαρίας του Frank, όσο η γοητευτικά ψυχρή γυναίκα του. 

7. Clive Owen aka John Thackery.


Ο Steven Sodebergh πειραματίζεται στην τηλεόραση και φτιάχνει μια εκπληκτική σειρά για την ‘’γέννηση’’ της σύγχρονης Ιατρικής στις αρχές του 1900, σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ότι και αν είναι όμως η σειρά, ο Clive Owen βρίσκει το ρόλο της ζωής του (ίσως τον καλύτερο μετά τον Γκρουπιέρη, απ’όπου ξεκίνησε) ως ο εμμονικός και ταυτόχρονα χαρισματικός και πρωτοπόρος χειρούργος Thackery. Όσο ωραία και αν είναι όμως η ερμηνεία, δεν μπορούμε παρά να δούμε ότι έχει ‘’δανειστεί’’ πάρα πολλά από έναν άλλο, κορυφαίο γιατρό- ο Hugh Laurie θα είναι στις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών στην τηλεόραση ως Dr. House.
 

6. Claire Danes aka Carrie Mathison. Μια αμφιλεγόμενη σειρά που πατάει γερά πάνω στην τρομολαγνεία της άλλης όχθης του Ατλαντικού, ένα ανατρεπτικό παιχνίδι ρόλων και ταυτοτήτων που καθόλου τυχαία έχει ως επίκεντρο μια διπολική, εμμονική και ασταθή πράκτορα, την Carrie Mathison. Η ερμηνεία της είναι συνεχώς στα όρια της υπερβολής, αλλά καταφέρνει, στο σύνολο ως τώρα της σειράς, να κερδίζει ως μια από τις καλύτερες που έχουμε δει σε κινηματογράφο ή τηλεόραση.

 

 

5. Benedict Cumberbatch aka Sherlock Holmes. Ο τύπος με το καταπληκτικό όνομα έχει ήδη κατακτήσει από κάθε άποψη το Holywood, αλλά από εδώ ξεκίνησε, στην σειρά του BBC. Αν δεν το έχετε δει ακόμα, μη χάνετε άλλο χρόνο. Ως τώρα έχουμε 9 ολοκληρωμένες ταινίες, διάρκειας μιαμισης ώρας η κάθε μια. Περιμένουμε με αγωνία τα επόμενα. 

4. Billy Bob Thornton aka Lorne Malvo. Μια σειρά έκπληξη, που δανείζεται όνομα και στυλ από το Fargo των αδερφών Κοέν, με την καλύτερη ίσως σκηνοθεσία και σεναριακή πλοκή αυτή τη στιγμή. Ο Thornton αναγεννάται σαν ηθοποιός σε έναν καταπληκτικό ρόλο, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην πρώτη θέση αυτής εδώ της κατάταξης. Σε μια σειρά που ούτως ή άλλως, όλα δουλεύουν ρολόι, περιμένεις πως και πώς να εμφανιστεί για να κάνει τα δικά του. 

3. Mathew McConaughey aka Dt. Rust Cole. Ή, ο πρώτος ηθοποιός που πήρε Oscar για κινηματογραφική ταινία, χάρη σε τηλεοπτική ερμηνεία. Όσο καλός και αν ήταν στο Dallas Buyers Club, για τον Rust Cole το πήρε το βραβείο. Οι μονόλογοί του είναι ήδη μελλοντικό σημείο αναφοράς. Δεν λέμε τίποτα άλλο μέχρι να δείτε, μονορούφι, αυτήν την σειρά. 

2. Kevin Spacey aka Frank Underwood. Ο Kevin Spacey δεν χρειαζόταν την τηλεόραση για να καταξιωθεί. Την χρειαζόταν όμως για να μας χαρίσει μια ένοχη απόλαυση ενός διεφθαρμένου ως το κόκκαλο πολιτικού, που θες απλά να κερδίσει. Όποτε γυρίζει το πρόσωπο και μας μιλάει απ’ευθείας, θες να αφισοκολλήσεις όλη τη Νέα Υόρκη με το όνομά του. 

1. Brian Cranston aka Walter White aka Mr. Heisenberg. Χωρίς σχόλιο.


Θα συνεχίσουμε με τις τηλεοπτικές σειρές σε μελλοντικό αφιέρωμα. Για την ώρα, κατεβάστε, εθιστείτε και χάστε λίγο από τον ύπνο σας. 

Είναι ωραία η αίσθηση να ξενυχτάς και να ξέρεις ότι κάπου, μαζί με εσένα, ένας συρφετός νενέκων ξενυχτάει μαζί σου. Όχι για να βλέπει όμως σειρές, αλλά τρέμοντας την στιγμή που η παρακάτω κυρία θα κάτσει στο προεδρείο της βουλής, θα χαιδέψει τα ντοσιέ με τις δικογραφίες και θα τους χαμογελάσει συγκαταβατικά.

Για επίλογο, αυτό εδώ το κομψοτέχνημα: ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΑΥΤΑ; 

Y.Γ. Αν ο δρόμος σας φέρει στον κινηματογράφο, μπορείτε πράγματι να δείτε τις ακαδημαϊκές βιογραφίες των Hawking και Turing (που θα πάνε μέχρι τα Όσκαρ, όπως κάθε βιογραφία σχεδόν) αλλά θα προτείναμε και το Birdman του Ιναρίτου! 

Τα λέμε και στο facebook: Panos Tserolas και σε κανά tweet: @panos_tse

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»