Thumbnail
Σαν σήμερα, το 1950, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 μόλις ετών, ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ, γνωστότερος με το ψευδώνυμο, Τζορτζ  Όργουελ.

 Γεννήθηκε στο Μοτιάρι της Ινδίας το 1903. Υπήρξε γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου και η οικογένεια του επέστρεψε στην Αγγλία το 1907. Ο Όργουελ σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ίτον με υποτροφία από το 1917 έως το 1921, την περίοδο αυτή δημοσίευσε για πρώτη φορά κείμενα του σε περιοδικά. Το 1922 διορίστηκε αξιωματούχος στην αστυνομία της Βιρμανίας, απ’ όπου παραιτήθηκε έξι χρόνια μετά, αμφισβητώντας το ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση, την οποία οι ντόπιοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ. Από αυτή του την εμπειρία εμπνεύστηκε το έργο του «Μέρες της Μπούρμπα» (1934). Έκτοτε έζησε μια ζωή μέσα στην ανέχεια στο Παρίσι και το Λονδίνο, ασχολήθηκε με περιστασιακά επαγγέλματα. Ήταν μια συνειδητή από μεριάς του απόρριψη του αστικού τρόπου ζωής, που συνοδεύτηκε από την πολιτική του ωρίμανση.

Τα βιβλία του «Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου» (1933), «Μέρες της Μπούρμα» (1934), «Η κόρη του παπά»(1935) και «Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν» (1937) παρουσιάζουν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της συγκεκριμένης περιόδου και καταγράφουν την εξέλιξη των ιδεών του.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του ήταν η συμμετοχή του στον Ισπανικό Εμφύλιο. Στρατευμένος αρχικά στην δημοκρατική πολιτοφυλακή, πολέμησε κατά των φρανκιστών. Στο βιβλίο του «Πεθαίνοντας στην Καταλωνία» (1938) αποτύπωσε μοναδικά τις εμπειρίες και τη δράση του.

 Ως λογοτεχνικός συντάκτης, στη εφημερίδα Tribute, διαμόρφωσε πολιτικές θέσεις με σοσιαλιστική κατεύθυνση, διαφοροποιημένος ωστόσο από την επίσημη γραμμή των Εργατικών.

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγραψε τα δύο βιβλία που του χάρισαν τη μεγάλη του φήμη. Το πρώτο η «Φάρμα των Ζώων»(1944), πολιτική αλληγορία εμπνευσμένη από τη Ρωσική Επανάσταση και τη σταλινική περίοδο της ΕΣΣΔ, ένα βιβλίο που το έκανε αναγνωρίσιμο.

ΤΟ 1984

 Ένα από τα σημαντικότερα και προφητικά βιβλία του που γράφηκε το 1949, το τελευταίο έργο του, ήταν  το περίφημο «1984»,  κορυφαία ίσως στιγμή του συγγραφέα και πολιτικού στοχαστή. Εκτός από ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα είναι και ένα πολιτικό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, όπως και αλληγορία των μύθων του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας από τα δικτατορικά καθεστώτα. Με τη δράση τοποθετημένη στο μελλοντικό τότε έτος 1984, σκιαγραφεί αριστουργηματικά όσο και εφιαλτικά το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, όπου τα πάντα εξελίσσονται υπό την παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού.

Ο Τζώρτζ Όργουελ είναι ένας από τους πιο πολιτικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, ανήκε στις αντιπροσωπευτικότερες μορφές της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όχι μόνο για τις ιδέες του, που τις υπερασπίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αλλά και γιατί το πολιτικό περιεχόμενο των μυθιστορημάτων του το είχε αναπτύξει πιο μπροστά σε τεράστιο πλάτος και βάθος στα δημοσιογραφικά του κείμενα, στις κριτικές παρεμβάσεις. Το σημαντικότερο ήταν ότι υπήρξε μια μαχόμενη συνείδηση μέχρι την ημέρα που πέθανε, στις 21 Ιανουαρίου το 1950 στο Λονδίνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

keraies_kinitis_0.jpg
Αγιος Δημήτριος: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο για τη μη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία
Δήμαρχος: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουμε την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των δημοτών μας»
Αγιος Δημήτριος: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο για τη μη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία
Φοιτητής, μεταπτυχιακό
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...
Και νέο πρόστιμο €22.840 υπογράφηκε σήμερα για να καταβληθεί σε 21 αποφοίτους - Συνολικά οι χρηματικές ικανοποιήσεις σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ έχουν...
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...