Thumbnail
Της Αννας Ανδριτσάκη

Λίγες ημέρες μόνο απομένουν για την κατάθεση, εντός της εβδομάδας, του πρώτου και μεταβατικού σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ακόμα προσπαθεί να βγάλει τα... αγκάθια από τον δρόμο προς τη Βουλή.

Οι συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες είναι πυρετώδεις για τα θέματα που ακόμα δεν έχουν κλείσει, ενώ σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -που επιβεβαιώνουν το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» την Πέμπτη 12/11/2015- η ύπαρξη φοιτητικής συμμετοχής στην ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων (βλ. πρυτανικές, τμήματος κ.ά.) παραμένει μεγάλος πονοκέφαλος, παρά την επικρατούσα θετική τάση, ενώ θέματα που συνδέονται με κοινοτικές δεσμεύσεις, όπως το σύστημα των πιστωτικών μονάδων και η ισοτίμηση των 5ετών σπουδών με master φαίνεται ότι παραπέμπονται στον μεγάλο διάλογο που έχει αναγγελθεί ότι θα ξεκινήσει προσεχώς για το νέο πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Γνωμοδότηση

Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ξεκαθαριστεί ζητήματα όπως τα Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία μετεξελίσσονται σε γνωμοδοτικά όργανα απογυμνωμένα από όλες τις καίριες διοικητικές αρμοδιότητες που είχαν.

Αποσαφηνισμένα είναι, επίσης, τα θέματα φύλαξης και καθαριότητας, το ίδιο -αλλά όχι στις λεπτομέρειές του ακόμα- το θέμα της εκλογής των μελών ΔΕΠ και -τέλος- η άρδην αλλαγή του προφίλ του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, το θέμα της φοιτητικής συμμετοχής στην εκλογή των οργάνων έχει προκαλέσει έντονη εσωτερική συζήτηση, καθώς έχει προσλάβει και πολιτικές διαστάσεις -αποτελεί μείζον θέμα αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης-, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για την παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ.

Ακόμα δεν έχει κλείσει η συζήτηση για το αν εξυπηρετεί ή όχι τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό και όχι την επαναφορά κομματικών και συνδικαλιστικών εξαρτήσεων.

Ωστόσο, δεν έχει φύγει από το τραπέζι η ιδέα της ποσόστωσης (ως προς τα μέλη ΔΕΠ) που πρότεινε και το σχέδιο Μπαλτά, ευθέως συνδεδεμένη, μάλιστα, με το ποσοστό ως προς την καθολική συμμετοχή στις εκλογές (πρυτανικές, τμήματος κ.ά.).

Μέση οδός

Μια μεσοβέζικη λύση φαίνεται να προτιμάται στο θέμα του συστήματος των πιστωτικών μονάδων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συσσώρευσης και Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).

Είναι ένα θέμα που επί χρόνια παραμένει ασαφές και έχει ανοίξει μια τεράστια κουβέντα, η οποία δεν περιορίζεται στο προφανές, δηλαδή στη δυνατότητα αντιστοίχισης των σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ με αυτές των λοιπών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, αλλά στα παράθυρα που ανοίγει στην εξομοίωση των σπουδών ανεξαρτήτως κύκλων (3ετών-4ετών-5ετών), καθώς μονάδα μέτρησης δεν είναι ο τίτλος, ο βαθμός, το ίδρυμα ύστερα από σπουδές σ’ ένα ενιαίο γνωστικό αντικείμενο, αλλά οι πιστωτικές μονάδες βάσει δεδομένων, όπως οι «ώρες επαφής με τον διδάσκοντα», ο «φόρτος εργασίας» ή τα «μαθησιακά αποτελέσματα».

Αποτέλεσμα, η δημιουργία ενός αμφιλεγόμενου συστήματος υπολογισμού ανταλλάξιμων «πιστωτικών μονάδων» που κατακερματίζει τις σπουδές και τα γνωστικά αντικείμενα.

Ενα τέτοιο μικτό σύστημα εισήγαγε η Αννα Διαμαντοπούλου, για να προχωρήσει αργότερα στη θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, που όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα πλήρως.

Ολα αυτά, βέβαια, κατ’ εφαρμογήν των αποφάσεων της Διακήρυξης της Μπολόνια, όπως άλλωστε και όλος ο νόμος για τα ΑΕΙ, τον οποίο η κ. Διαμαντοπούλου -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμα παλεύει να τον διασώσει, ακόμα και με απευθείας επαφές με παράγοντες των Βρυξελλών.

Βλέποντας και κάνοντας

Επικρατέστερη άποψη, αυτή τη στιγμή, για τις πιστωτικές μονάδες είναι η παραπομπή στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των Ιδρυμάτων, κάτι που άλλωστε ήδη προβλέπεται, αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται, καθώς δεν έχουν ακόμα καταρτιστεί.

Ετσι, η κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των ιδρυμάτων να χειριστούν το θέμα εμπειρικά και έχοντας γνώση της διεθνούς πραγματικότητας.

Το θέμα, φυσικά, θα μπει στη μεγάλη συζήτηση που θα ξεκινήσει. Θυμίζουμε ότι η απειλή για Grexit και απομόνωση των ελληνικών ιδρυμάτων ήταν η πρώτη πολιτική αντίδραση από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, όταν έγινε γνωστή πρόταση Μπαλτά για τις διδακτικές μονάδες.

Στο ίδιο ευρωπαϊκό πλαίσιο εντάσσεται και το θέμα της αντιστοίχισης των 5ετών σπουδών με master που ζητούν επίμονα τα τελευταία χρόνια το ΕΜΠ και τα άλλα ιδρύματα με 5ετείς σπουδές.

Το επιχείρημα των αιτούντων είναι η ύπαρξη δυνατότητας διαφοροποίησης από τις σπουδές μικρότερων κύκλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σθεναρή αντίδραση από τα άλλα ιδρύματα. Η άποψη που, εν τέλει, φαίνεται να επικρατεί είναι η παραπομπή στον διάλογο…

Εκλογές μελών ΔΕΠ

Ενα ακόμα θέμα που δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά κινείται ήδη σε μια βασική κατεύθυνση είναι το αυτό της εκλογής των μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια. Παραμένει βασική επιδίωξη ο εκδημοκρατισμός και η διασφάλιση αξιοκρατικών διαδικασιών για την κρίση και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ. Προς το παρόν, προκρίνεται ένα μικτό σύστημα με διεύρυνση του αριθμού των εκλεκτορικών σωμάτων.

Σε αντίθεση με τα προαναφερόμενα, λυμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με τις διοικήσεις των πρυτάνεων είναι τα θέματα που αφορούν τα Συμβούλια και κρίσιμες υπηρεσίες, όπως φύλαξη και καθαριότητα.

Για τα πρώτα οι πρυτάνεις συμφωνούν απολύτως στην περαιτέρω συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του οργάνου αυτού, που κατά τ’ άλλα δεν καταργείται.

Θυμίζουμε, όμως, ότι η θητεία τους λήγει το καλοκαίρι, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία αξιολόγησης του έργου τους. Για τη φύλαξη και καθαριότητα, βασική ρύθμιση θα είναι η διευκόλυνση στη μεταφορά κονδυλίων ώστε να μην μπλοκάρονται οι υπηρεσίες. Μένει να φανεί το καθεστώς λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών.

Τέλος, στο ίδιο κείμενο ορίζεται η νέα μορφή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μετατροπή του σε συμβατικό ΑΕΙ με τη μορφή, τις δομές και τις λειτουργίες που έχουν τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια.

Αυτό περιλαμβάνει την πρόβλεψη για πρυτανικές αρχές, αλλά και ρυθμίσεις για την απασχόληση των διδασκόντων, όπως η υποχρέωση για αποκλειστική απασχόληση κ.ά

 

efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
ΗΠΑ: Με όπλα θα είναι πλέον οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Τενεσί μετά από τη σφαγή σε σχολείο
Ο νόμος προβλέπει προϋποθέσεις: τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τα οποία επιθυμούν να φέρουν οπλισμό πρέπει, μεταξύ άλλων, να περάσουν πρώτα 40...
ΗΠΑ: Με όπλα θα είναι πλέον οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Τενεσί μετά από τη σφαγή σε σχολείο
σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής