Thumbnail
Στόουνχεντζ

Το μνημείο του Στοούνχεντζ, στην περιοχή του Ουέσσεξ, επί τουλάχιστον 2 αιώνες προβληματίζει τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς και παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, ένας «γρίφος».

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα του Guardian, μια επιστημονική μελέτη στα οστά που βρέθηκαν θαμμένα ρίχνει «φως» στην καταγωγή των ανθρώπων που το έχτισαν.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που το έχτισαν φαίνεται πως ζούσαν στην δυτική Ουαλία, καθώς ταιριάζουν με αντίστοιχα που βρέθηκαν εκεί κατά την ίδια περίοδο.

Οι ερευνητές του Παν/μιου της Οξφόρδης που τέθηκαν επικεφαλής της μελέτης επισημαίνουν πως δεν μπορούν να αποδείξουν πως τα οστά ανήκουν ακριβώς στους ίδιους ανθρώπους που έχτισαν το μνημείο, τονίζουν όμως πως η ηλικία των οστών τοποθετείται χρονικά «αρκετά κοντά» στην περίοδο που ξεκίνησε η ανέγερση του μνημείου.

Έτσι, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που έκτισαν το μνημείο και ενταφιασμένων.

Μέχρι τώρα, η επιστημονική έρευνα δεν είχε προχωρήσει η έρευνα των ενταφιασμένων γιατί δεν υπήρχε η τεχνογνωσία για την μελέτη των αποτεφρομένων οστών.

 «Η πρόσφατη ανακάλυψη ότι κάποιες βιολογικές πληροφορίες επιβιώνουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την αποτέφρωση (έως και 1.000 βαθμοί Κελσίου) μας έδωσε την δυνατότητα να μελετήσουμε επιτέλους την καταγωγή των θαμμένων στο Στόουνχεντζ», δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά την αποτέφρωση κρυσταλλοποιούνται οι δομές των οστών προστατεύοντας έτσι από την εξωτερική μόλυνση το ισότοπο εκείνο που αποκαλύπτει την καταγωγή. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ισότοπα στροντίου στα απανθρακωμένα λείψανα των νεολιθικών ανθρώπων.   

«Τα νέα ισοτοπικά στοιχεία δείχνουν την κλίμακα και τη συχνότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ κοινοτήτων που απείχαν εκατοντάδες χιλιόμετρα», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος. 

Τα οστά ήρθαν στο φως το 2008, καθώς ο συντ/ρχης Ουίλιαμ Χάλεϊ που τα είχε ανακαλύψει περί το 1920, τα έθαψε ξανά στο ίδιο σημείο.

Τα οστά χρονολογούνται περί το 3.000 π.Χ ενώ το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως αποτεφρωτήριο για 500 χρόνια, όπως πιστοιποιούν άλλα οστά που βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση.

Έτσι, οι επιστήμονες οδηγούνται στο συμπέρασμα πως το αινιγματικό μνημείο λειτούργησε επί αιώνες ως τόπος ταφής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ
«Χωρίς να ξεχνάμε όσα έχουν προηγηθεί, τις 14 φορές που έσυραν στα δικαστήρια τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, τις διώξεις και τις απειλές από...
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ