Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Σπάνιο θαλάσσιο εύρημα στο Φαράγγι της Σαμαριάς - Το εξετάζουν οι ειδικοί


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Οκτώβριος, 2017 - 11:27 | Στην Κατηγορία:

Απολίθωμα από την εποχή που η Κρήτη βρισκόταν ακόμη στον βυθό της θάλασσας

 

Η ύπαρξη απολιθωμάτων θαλάσσιων οργανισμών στα κρητικά βουνά είναι γνωστή και μάλιστα έχουν περισυλλεγεί και εκτεθεί πολλά από αυτά και ειδικά όστρακα από την εποχή που η Κρήτη βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας. Όμως, το εύρημα μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς μάλλον δεν έχει προηγούμενο.

Όπως φαίνεται, πρόκειται για μια «πέτρα» σε μορφή μεγάλου ψαριού, η οποία πολύ πιθανόν να αποτελεί ένα μεγάλο και σπάνιο απολίθωμα. Η «πέτρα» αυτή βάρους περίπου 20 κιλών, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του μονοπατιού της Σαμαριάς.

Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κατέγραψαν ακριβώς τη θέση όπου βρέθηκε, την περισυνέλλεξαν, την καθάρισαν και ενημέρωσαν τους ειδικούς από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκειμένου να εξεταστεί επισταμένως και να εξακριβωθεί για το εάν πρόκειται για ένα άριστα διατηρημένο απολίθωμα προϊστορικού ψαριού.

Καθηγητής του τμήματος θα μεταβεί στον Ομαλό για να δει από κοντά το «ψάρι», το οποίο μάλλον θα μεταφερθεί στα εργαστήρια του ιδρύματος για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ πιθανόν με τους αρμοδίους της Διεύθυνσης Δασών να μεταβεί και στο σημείο όπου βρέθηκε, προκειμένου να γίνει αυτοψία και στον χώρο.

Να σημειωθεί πως στο φαράγγι της Σαμαριάς και άλλες φορές στη διάρκεια εργασιών έχουν βρεθεί απολιθωμένα όστρακα, ενώ και στην θέση «Ψάρι» υπάρχει ένας μεγάλος βράχος που πρόκειται για απολίθωμα θαλάσσιου πλάσματος. Μάλιστα, λόγω και του τεράστιου γεωλογικού ενδιαφέροντος έχει δημιουργηθεί και στη νότια είσοδο του φαραγγιού, στην Αγία Ρουμέλη, το μουσείο πέτρας.

Πηγή: flashnews.gr 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα