Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Πομπηία: Αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά αίτια για τον «πιο άτυχο νεκρό της Ιστορίας»


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 2 Ιούλιος, 2018 - 13:27 | Στην Κατηγορία:

Μέχρι πρότινος, υπήρχε η εκτίμηση πως καταπλακώθηκε από βράχο, αφού είχε γλιτώσει από την θανατοφόρα λάβα

Στην Πομπηία, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται ακατάπαυστα για νέα ευρήματα από την έκρηξη του Βεζούβιου το79 μ.Χ ανακάλυψαν πρόσφατα τον σκελετό ενός άνδρα που διέφυγε μεν από τη λάβα του ηφαιστείου αλλά υποτίθεται-σύμφωνα με τις μελέτες τους-πως έχασε τη ζωή του καθώς τον συνέθλιψε ένας γιγάντιος βράχος. Ο σκελετός ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας και όλα τα μέσα μετέδιδαν πως «ίσως είναι ο πιο άτυχος άνθρωπος της ιστορίας».

Ωστόσο, νέες μελέτες βγαίνουν στο φως απορρίπτοντας την προαναφερθείσα θεωρία. Μπορεί το κεφάλι του σκελετού να βρισκόταν κάτω από έναν γιγάντιο βράχο, ωστόσο ήταν άθικτο. Οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, επισημαίνουν πως ενδεχομένως ο άτυχος άνδρας να έπαθε ασφυξία από την πυροκλαστική ροή, ένα θερμό αέριο που παράγει η ηφαιστειακή έκρηξη και φτάνει μέχρι και τους 1000 βαθμούς Κελσίου.

«Έχουν συλλεχθεί δείγματα για να μάθουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη στιγμή του θανάτου του» αναφέρει το Πάρκο. Ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, Massimo Osanna, το χαρακτήρισε «εξαιρετικό εύρημα» που μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού.

Τα αρχαία λείψανα του ανθρώπου αποκαλύφθηκαν σε μια περιοχή νέων ανασκαφών, κοντά σε ένα νεόκτιστο σοκάκι.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79μ.Χ δε σκοτώθηκαν από τη λάβα, αλλά από αυτό το αέριο που, όπως φαίνεται, κόστισε και τη ζωή στον άνδρα που μέχρι πρότινος έγινε... περίγελος τις προηγούμενες μέρες γιατί υποτίθεται πως σώθηκε από τη φωτιά και σκοτώθηκε από άλλη αιτία λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Πηγή: National Geographic via huffingtonpost.gr

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Βρέθηκε ( ; ) το κρανίο του Πλίνιου του Πρεσβύτερου

Ένας αρχαίος «γρίφος» ενδεχομένως να λυθεί

 

Βρέθηκε το κρανίο του Πλίνιου του Πρεσβύτερου; - Κοντά στη λύση ενός γρίφου

Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος πέθανε από αναθυμιάσεις προσπαθώντας να σώσει κατοίκους της Πομπηίας από την έκρηξη του Βεζούβιου