Κάνε δωρεάν την εγγράφη σου!

Διεκδίκησε υποτροφίες σε πάνω από 350 μεταπτυχιακά προγράμματα

Πάρε συμβουλές για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου

Κάνε δωρεάν ψυχομετρικά τεστ

Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Κι όμως! Η Γη έχει και άλλη ήπειρο!


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος, 2017 - 14:51 | Στην Κατηγορία:

Η ανακάλυψη των επιστημόνων που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα

Κι όμως, μετά απόα αιώνες εξερεύνησης η Γη δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα μυστικά της και συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Αυτή τη φορά με την ανακάλυψη και... έβδομης ηπείρου στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό!

Σύμφωνα λοιπόν με μια πρόσφατα έρευνα, μία "κρυφή" ήπειρος, η «Zealandia», βρίσκεται βυθισμένη  στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνδέεται με τη Νέα Ζηλανδία.

Μια ομάδα 11 επιστημόνων διαπίστωσαν πως η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Καληδονία είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας τεράστιας πλάκας 4,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι ανεξάρτητη από την Αυστραλία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την Γεωλογική Εταιρεία της Αμερικής, διαπίστωσε πως η περιοχή είναι κατά 94% βυθισμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα της αραίωσης του φλοιού πριν την διάσπαση της πελώριας ηπείρου.

«Η επιστημονική αξία της ταξινόμησης της Zealandia ως ήπειρος είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα ακόμη όνομα στον κατάλογο» αναφέρουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Russia Today. «Το γεγονός πως μια ήπειρος μπορεί να βυθιστεί ακόμη άθραυστη την καθιστά ως ένα χρήσιμο κομμάτι στην εξερεύνηση της συνοχής και της διάσπασης του ηπειρωτικού φλοιού».

Η ομάδα σημειώνει ακόμη πως θα πρέπει να θεωρείται ήπειρος, παρά το γεγονός πως στο παρελθόν μία θεωρία έλεγε πως ήταν ουσιαστικά μια συλλογή από ηπειρωτικά νησιά και θραύσματα.

Με τη Zealandia, ο αριθμός των ηπείρων γίνεται πλέον επτά, δεδομένου πως η Ευρώπη και η Ασία υπολογίζεται ως μία γιγάντια υπερ-ήπειρος που ονομάζεται «Ευρασία».

Το πάχος του φλοιού της Zealandia κυμαίνεται από 10 έως 30 χιλιόμετρα και έχει περίπου το μέγεθος της Ινδίας. Πιστεύεται ότι αποκόπηκε από την Ανταρκτική περίπου πριν 100 εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια από την Αυστραλία πριν 80 εκατομμύρια χρόνια. 

Stickers: 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα