Κάνε δωρεάν την εγγράφη σου!

Διεκδίκησε υποτροφίες σε πάνω από 350 μεταπτυχιακά προγράμματα

Πάρε συμβουλές για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου

Κάνε δωρεάν ψυχομετρικά τεστ

Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Εφηβεία: Aπαραίτητες οι 8 (τουλάχιστον) ώρες ύπνου


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Μάρτιος, 2018 - 13:17 | Στην Κατηγορία:

Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από 8-10 ώρες ύπνου για να διατηρήσουν την υγεία και την ευεξία τους

Η τεχνολογία, άλλοι περισπασμοί και το ξενύχτι το κάνουν να είναι δύσκολο, όμως οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι έφηβοι χρειάζονται να βρίσκουν χρόνο για 8 με 10 ώρες ύπνου το βράδυ, για να βελτιστοποιούν τις αποδόσεις τους και να παραμένουν υγιείς και με ευεξία. Όταν οι έφηβοι κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες, συσσωρεύονται οι απώλειες προσοχής και μια συμπεριφορά τύπου jetlag αρχίζει να επιδρά – θέτοντάς τους σε κίνδυνο φτωχής απόδοσης στο σχολείο και ακόμη σωματικών τραυματισμών λόγω ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης του αυτοκινήτου τους, αν οδηγούν.

Νεαρά άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά μπορούν επίσης να βρουν ότι χειροτερεύουν τα μοτίβα ύπνου τους. «Ποιος νοιάζεται; Λοιπόν, οι περισσότεροι έφηβοι στον κόσμο δεν κοιμούνται στη συνιστώμενη περιοχή των 8 με 10 ωρών ύπνου κάθε νύχτα», λέει η Dr Michelle Short, που διενεργεί μια μελέτη ύπνου εννέα νυχτών σε 34 εφήβους ηλικιών 15 με 17 ετών στην Κλινική Ύπνου Παιδιού και Εφήβου του Πανεπιστημίου Flinders. «Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο για βέλτιστη λειτουργία από ότι κατά κανόνα έχουν. Η μελέτη μας, έλλειψης ύπνου σε ελεγχόμενες συνθήκες, δείχνει ότι αυτή καθαρά επιδρά στην ικανότητα να λειτουργούν καλά, καθώς επίσης στην νοητική τους υγεία και στην αίσθηση ευεξίας».

«Το αίσθημα υπνηλίας, η φτωχή γνωστική απόδοση και τα κακά πρότυπα ύπνου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου, ειδικά μεταξύ αυτών που μαθαίνουν οδήγηση», προειδοποιεί η Dr Short. Μετά τις σχολικές διακοπές και αρκετούς μήνες ύπνου, αναφέρει η Dr Short, θα μπορούσε να υπάρξει χρόνος για να αποκατασταθεί μια καλή λειτουργία για το σωματικό ρολόι [των εφήβων] να κινείται μέσα σε μια υγιή περιοχή ύπνου για να σηκώνονται νωρίς για το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την εργασία τους. «Τα σώματά μας και οι εγκέφαλοι χρειάζονται το σωστό ποσό ύπνου», αναφέρει.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι οι έφηβοι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο τους περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις: που είναι νυσταγμένοι ή κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας, που χρειάζονται ξυπνητήρι (ή τους γονείς τους) γα να ξυπνήσουν τις ημέρες του σχολείου, που κοιμούνται πολύ γρήγορα (<5 mins) ή πολύ αργά (>30 mins) ή που να βρίσκουν πολύ δύσκολο το να ξυπνάνε το πρωί.

Πηγή: egno.gr

Stickers: 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ύπνος: 2 διαταραχές που αν δεν αντιμετωπιστούν, δημιουργούν άμεσα προβλήματα στον εγκέφαλο

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θωρακίζει τον εγκέφαλο τώρα και στο μέλλον, δείχνει νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Sleep Medicine

Χαμηλή πίεση, καλύτερος ύπνος... Πώς η σεξουαλική ζωή επηρεάζει θετικά την υγεία

Εκτός από την απόλαυση και τη σύναψη συναισθηματικών δεσμών μεταξύ δύο ανθρώπων, το σεξ, σύμφωνα με τους ειδικούς έχει και άλλα οφέλη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά

Δυσκολεύεστε με τον ύπνο; Αυτές οι τροφές θα σας στείλουν για... όνειρα γλυκά

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, αλλά και άλλοι οι οποίοι δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου. Γενικά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, και δεν μπορούν να κοιμηθούν μια «λογική» ώρα.