Thumbnail
Επιστήμονες ανέλυσαν αρχαίους βράχους και βρήκαν ίχνη εκπομπών από μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων, που έλαβαν χώρα περίπου πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Όλοι (σχεδόν) γνωρίζουν ποιος ήταν (σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία) ο λόγος για τον οποίο εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι από τον πλανήτη μας: Οι περισσότεροι έχουν ακούσει για τον μετεωρίτη που προκάλεσε το ντόμινο της εξαφάνισής τους- ωστόσο, δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν αναρωτηθεί τι ήταν αυτό που έφερε την «αυγή» των δεινοσαύρων, και νέα μελέτη δίνει απαντήσεις σχετικά με το θέμα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε στο PNAS, ο λόγος της ανόδου τους ήταν μια περίοδος έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, που διήρκεσε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια και τους «άνοιξε τον δρόμο».

Επιστήμονες ανέλυσαν αρχαίους βράχους και βρήκαν ίχνη εκπομπών από μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων, που έλαβαν χώρα περίπου πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό, με τη σειρά του, θεωρείται πως επέφερε μαζικές εξαφανίσεις ειδών, κάτι που εν τέλει επέτρεψε στους δεινοσαύρους να κυριαρχήσουν. «Οι δεινόσαυροι ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν αυτά τα οικολογικά περιθώρια τα οποία προκλήθηκαν από τις εξαφανίσεις» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, Λόρενς Πέρσιβαλ.

Οι ερευνητές εξέτασαν ηφαιστειακούς βράχους από τέσσερις ηπείρους που ανάγονται σε εκείνη την περίοδο. Προηγούμενη μελέτη είχε εξετάσει πώς τα επίπεδα του άνθρακα ποικίλλαν σε αυτούς, κάτι που συνδέεται με αυξήσεις διοξειδίου του άνθρακα από ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα διαφορετικό «αποτύπωμα» ηφαιστειακής δραστηριότητας: Τον υδράργυρο.

Όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, εκπέμπει ίχνη υδραργύρου στα αέρια που τινάζει στον ουρανό. Αυτά εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα πριν πέσουν στο έδαφος, όπου παραμένουν για εκατομμύρια χρόνια. «Αν δεις μια μεγάλη αύξηση υδραργύρου σε αυτά τα ιζήματα, μπορείς να συμπεράνεις πως υπήρχε παράλληλη ηφαιστειακή δραστηριότητα» εξηγεί ο Πέρσιβαλ. «Και αυτό είναι που βλέπουμε την περίοδο αυτής της εξαφάνισης ειδών».

Οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία μεγάλων «εκρήξεων» ηφαιστειακής δραστηριότητας, που θα είχαν συνεχιστεί για περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Όσα είδη ζούσαν κοντά, θα αντιμετώπισαν πολύ μεγάλα προβλήματα- ενώ δυσκολίες θα είχαν και τα πλάσματα που ζούσαν μακρά, λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον, με την τέφρα να καλύπτει τον ήλιο και να επιφέρει μεγάλη αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτά, με τη σειρά τους, θα προκάλεσαν πολλές εξαφανίσεις ειδών- με τους πρώτους δεινοσαύρους να καταφέρνουν να επιβιώσουν (αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα σχετικά με το πώς άντεξαν σε αυτές τις συνθήκες).

Όταν τα ηφαίστεια «ηρέμησαν», λίγα από τα ανταγωνιστικά είδη είχαν επιζήσει- και η εποχή των δεινοσαύρων μπορούσε πλέον να ξεκινήσει.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
metatheseisk.jpg
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία
Ενας οδηγός για τις αμοιβαίες μεταθέσεις από τον αιρετό στο ΠΥΣΠΕ Πέλλας Ηλία Διαμαντόπουλο
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία