Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Αύξηση βάρους: Κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου σε οισοφάγο και στομάχι


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος, 2017 - 12:56 | Στην Κατηγορία:

Η αύξηση του βάρους με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, στις οποίες μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς (26%) επιβιώνει μία πενταετία μετά την αρχική διάγνωση.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Τζέσικα Πέτρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου “British Journal of Cancer”, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 400.000 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος στα 20, αυξάνει τον κίνδυνο των δύο καρκίνων κατά 62% και 76% αντίστοιχα, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος. Αν στην πορεία κανείς βάλει πάνω από 20 κιλά ακόμη, τότε ο κίνδυνος διπλασιάζεται, ενώ αν η αύξηση του βάρους είναι ακόμη μεγαλύτερη, τότε ο κίνδυνος του καρκίνου είναι τριπλάσιος.

Τα έξτρα κιλά αυξάνουν την πιθανότητα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες, για αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (οιστρογόνων και τεστοστερόνης), για αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και για πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, που όλα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Μετά το κάπνισμα, το περιττό βάρος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία καρκίνου, που μπορεί να αποφευχθεί με τις δέουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Stickers: 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ουρικό οξύ: Διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού του σώματος, το ουρικό οξύ, είναι επί της ουσίας μέρος των αποβλήτων του οργανισμού. 

Εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λίπη και το βούτηρο το έλαιο καρύδας

Το έλαιο από καρύδες περιέχει άφθονα κορεσμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL)

Εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία η τηγανητές πατάτες

Η πατάτα είναι ένα δημοφιλές συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα, όμως ο τρόπος που τη μαγειρεύουμε είναι ένας παράγοντας-κλειδί που καθορίζει πόσο υγιεινή είναι.