Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Αυξάνονται δραματικά οι Έλληνες που πάσχουν από χρόνια προβλήματα λόγω του καπνίσματος


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μάρτιος, 2017 - 12:03 | Στην Κατηγορία:

Στις ανεπτυγμένες χώρες η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) οφείλεται στο κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, ενώ ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών. Το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν.

Με αφορμή την εγκύκλιο που εξεδόθη -κατ’ εφαρμογή του Ν. 4419/2016 με τον οποίο έγινε η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ, βάσει της οποίας προβλέπεται η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες- η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα και στον πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση, δηλώνοντας της ικανοποίηση της για την απόφαση αυτή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής, δυστυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας έγιναν, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί σχετικά με τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας, καθώς το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζουν, ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%.

Παράλληλα, τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες Πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εξαιτίας του τσιγάρου αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. To 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γνωστή και ως νόσο των καπνιστών, καθώς η επίπτωσή της συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Επειδή η ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια, ο επιπολασμός της μπορεί να μειωθεί κυρίως με τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος.

Στις ανεπτυγμένες χώρες η ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, ενώ ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών. Το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν.

Όπως λέει, κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως για το σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τουμπή, η καπνιστική συνήθεια ευθύνεται για το 15% των πνευμονοπαθειών, ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.

Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τρίτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ αποτελεί και την 5η αιτία αναπηρίας.

Επίσης το 9% των Ελλήνων πάσχει από άσθμα, το οποίο και προκαλείται από την καπνιστική συνήθεια αλλά και επιβαρύνεται, ενώ οι μη καπνιστές που εκτίθενται παθητικά στο κάπνισμα από τον δευτερογενή και τριτογενή καπνό είναι κυρίως τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο να μην αναπτυχθούν σωστά οι πνεύμονές τους και προσβληθούν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ στην ενήλικο ζωή.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει διοργανώσει ενημερωτική εκστρατεία για το άσθμα, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος στην αντιμετώπιση τους, με τίτλο «Πρόσεξε τα Πνευμόνια σου... σαν τα Μάτια σου» και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Stickers: 
loading...

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Κάπνισμα: 7 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας με μια ρουφηξιά

Όλοι οι καπνιστές γνωρίζουν καλά τόσο τι σημαίνει να είσαι σκλάβος του τσιγάρου, όσο και το τι ακριβώς αγαπούν σ' αυτό. 

Εάν αυτό το βίντεο δεν σας πείσει να κόψετε το κάπνισμα... Δεν θα το κόψετε ποτέ!

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο των πνευμόνων, ή το άσθμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν την πλήρη έκταση των βλαβών που το κάπνισμα μπορεί να κάνει στους πνεύμονές τους. 

Πρόστιμα-φωτιά για όσους καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο

Σημειώνεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα.

Βαριές "καμπάνες" στους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου

Πρόστιμο 1.500€ στον επιβάτη αυτοκινήτου που καπνίζει ή ατμίζει και επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών