Thumbnail
Τι ΔΕΝ προκαλεί τον αυτισμό

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και η 2η ημέρα του Απρίλη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και από το 2008 «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Σκοπός της παγκόσμιας ημέρας είναι να ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά με τον αυτισμό και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα άτομα που πάσχουν από αυτόν αλλά και να ξεκινήσει τη συζήτηση για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Η ιστορία του αυτισμού

Δυστυχώς για πολλούς ανθρώπους ανάμεσά μας ο αυτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Andrew Wakefield, τον Βρετανό γαστρεντερολόγο και ερευνητή, οι επικίνδυνες απόψεις του οποίου σχετικά με τα εμβόλια και τη σύνδεσή τους με τον αυτισμό, πήραν στο λαιμό τους πολύ –πραγματικά πολύ- κόσμο. Ο Wakefield απομακρύνθηκε από τους ιατρικούς συλλόγους του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο οι απόψεις του συνέχισαν να απασχολούν δημιουργώντας το γνωστό κίνημα κατά των εμβολίων. Κι όμως αν κοιτάξουμε πίσω και τις αναφορές που υπάρχουν σχετικά με τον αυτισμό σε βιβλία, θα διαπιστώσουμε πως ο αυτισμός υπήρχε από όταν υπήρχε και ο άνθρωπος. Πολύ πριν ανακαλυφθούν τα εμβόλια δηλαδή…

Τι προκαλεί τον αυτισμό;

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται αν κάτι που έκαναν ή που δεν έκαναν, μπορεί να προκάλεσε τον αυτισμό του παιδιού της. Η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, να ανακαλύψει κανείς τι ήταν εκείνο που προκάλεσε τον αυτισμό. Μολονότι αρκετά σπάνια γενετικές διαταραχές ή η έκθεση σε τοξικότητα μπορούν να προκαλέσουν τον αυτισμό ή συμπτώματα τέτοια ώστε λανθασμένα να διαγνωσθεί κανείς με αυτισμό, τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι ιδιοπαθή και μη εξακριβωμένα.

Οι έρευνες συχνά αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο αυτισμός έχει γενετική προδιάθεση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οικογένειες με αυτιστικά μέλη είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αυτιστικά παιδιά. Ωστόσο, οι γενετικοί παράγοντες και η κληρονομικότητα, δεν πρέπει να συγχέονται αφού δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Πολλές φορές έχει διαπιστωθεί αυθόρμητη γενετική μετάλλαξη χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Με απλά λόγια, ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με γενετικές ανωμαλίες που δεν αποτελούν στοιχεία κληρονομικότητας από τους γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, αλλά μπορούν να συσχετιστούν με τον αυτισμό.

Τι ΔΕΝ προκαλεί τον αυτισμό;

Και μπορεί η Επιστήμη να μην μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια τι προκαλέι τον αυτισμό, έχει κάνει όμως σπουδαία δουλειά στο να προσδιορίσει τι ΔΕΝ προκαλεί τον αυτισμό. Γιατί έχει δουλέψει τόσο σκληρά ώστε να αποδείξει τι ΔΕΝ προκαλεί αυτισμό; Πολύ απλά γιατί διάφορες θεωρίες σχετικά με τον αυτισμό έχουν οδηγήσει σε συναισθηματικό πόνο, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά ακόμα και… θανάτους.

Τα εμβόλια, λοιπόν, ΔΕΝ προκαλούν αυτισμό και η επιστημονική κοινότητα δεν σταματά να το φωνάζει αυτό. Ακόμη, τον αυτισμό δεν τον προκαλούν οι «κακοί γονείς» στα παιδιά τους. Η κακή γονική μέριμνα μπορεί να προκαλέσει άλλες διαταραχές σε ένα παιδί όπως βιώματα που θα καταλήξουν σε ψυχολογικά προβλήματα. Ο αυτισμός όμως είναι κάτι άλλο, είναι κάτι που σχετίζεται με την εγκεφαλική λειτουργία και δεν είναι αποτέλεσμα των κακών γονέων.

Κάποια παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν προβλήματα που μοιάζουν να είναι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες σε συγκεκριμένες τροφές. Δεν υπάρχει ωστόσο επιστημονική τεκμηρίωση που να συνδέει τις τροφικές αλλεργίες και τις δυσανεξίες σε τροφές με τον αυτισμό. Όπως δεν υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση για τη σύνδεση του αυτισμού με την φτωχή διατροφή ενός παιδιού. Η σωστή διατροφή βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, εξασφαλίζει έναν υγιή και δυνατό οργανισμό και φυσικά προστατεύει την πνευματική λειτουργία ωστόσο δεν υπάρχει απόδειξη ότι μπορεί η φτωχή διατροφή να προκαλέσει αυτισμό.

Ο αυτισμός και οι ενδείξεις του

Οι γονείς πολύ συχνά ανησυχούν ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση στη συμπεριφορά του παιδιού τους, μπορεί να υπονοεί μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, που αποτελεί μόνιμη κατάσταση για τη ζωή του. Κάποιες φορές οι ανησυχίες αυτές είναι ανούσιες και αβάσιμες. Σε κάθε περίπτωση το αν ένα παιδί έχει μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, είναι κάτι που θα αξιολογήσει ο γιατρός.

Οι πρώτες ενδείξεις:

Ένα παιδί που ως τον 12ο μήνα της ζωής του δεν κάνει γκριμάτσες που να αντιπροσωπεύουν τα συναισθήματά του ή δεν εστιάζει θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς. Ακόμη, αν αυτό το παιδίδεν έχει πει ούτε μία λέξη ως τον 16ο μήνα και δεν μπορεί να συνδυάσει μαζί 2 λέξεις ως τον 24ο μήνα. Το παιδί που δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του και έχει φτωχή οπτική επαφή όταν του μιλάτε. Δεν παίζει με τα παιχνίδια του, δείχνει αδιάφορο ή έχει κολλήσει με ένα μόνο παιχνίδι ή αντικείμενο. Δεν χαμογελά, δεν αντιδρά με ενθουσιασμό σε τίποτα και μοιάζει να είναι αποκομμένο από όλα όταν του μιλάτε.

Ο αυτισμός σήμερα διαγιγνώσκεται με την παρατήρηση του παιδιού και μάλιστα μετά από πολλές πολλές συνεδρίες με τον παιδοψυχίατρο. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν διαπιστώσουν στο παιδί τους τα παραπάνω συμπτώματα; Οπωσδήποτε να απευθυνθούν στον παιδίατρο για να τους κατευθύνει ή στον παιδοψυχίατρο. Μέχρι να διαγνώσει ο γιατρός αν το παιδί έχει πράγματι μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, οι γονείς δεν πρέπει να αλλάξουν καμία από τις συνήθειες και τις ρουτίνες τους απέναντι στο παιδί. Στη συνέχεια θα κάνουν ό,τι τους πει ο γιατρός.

Πώς είναι να ζεις με μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού: 

Πηγή: mommy

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιασωνας
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα
Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας και συνοδηγός του οχήματος επιχείρησε με την κατάθεσή του να αποδώσει εμμέσως ευθύνες στο νεαρό οδηγό της μηχανής
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα