Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα μαθητές Ειδικών Σχολείων που αποκλείονται από την Εκπαίδευση


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Μάιος, 2017 - 15:19 | Στην Κατηγορία:

Επιστολή των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Θεσσαλονίκης

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν μαθητές που δεν μεταφέρονται στα ειδικά σχολεία στα οποία φοιτούν, γεγονός που σημαίνει και αποκλεισμό από την εκπαίδευσή τους, αναφέρουν -μεταξύ άλλων- οι πρόεδροι των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Θεσσαλονίκης, σε επιστολή τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για 14 τέτοιες περιπτώσεις παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ανάδειξη αναδόχων σε συγκεκριμένα δρομολόγια, από τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό καθώς και από το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις που γίνονται στο μέσο της σχολικής χρονιάς για να εξυπηρετηθούν περισσότεροι μαθητές, αυξάνουν την ώρα της διαδρομής τόσο πολύ που ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Θεσσαλονίκης ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει τις γνωματεύσεις των επιτροπών για τις εγγραφές των παιδιών στα ειδικά σχολεία και να προβεί στην εξαίρεση των ειδικών σχολείων από τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό των υπολοίπων ώστε να διενεργείται ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για αυτά πιο νωρίς. Επίσης, ζητείται από την Περιφέρεια ο διαγωνισμός να διενεργηθεί για τα ειδικά σχολεία μία φορά για ενοικίαση και χρήση του οχήματος και όχι για διενέργεια δρομολογίου με χρέωση ανά μαθητή όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό τα οχήματα θα είναι δεσμευμένα για την κάθε σχολική μονάδα και θα συνεχίζουν τις μεταφορές από τη μία χρονιά στην επόμενη, ενώ οι μηχανικοί της Περιφέρειας θα τοποθετούν κατάλληλα τους νεοεγγραφέντες μαθητές.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπάς υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ειδική ομάδα διαχείρισης της μεταφοράς των μαθητών που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητά να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξαίρεση των μαθητών των ειδικών σχολείων από τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, η υποχρεωτική προσαύξηση του κόστους του δρομολογίου των μαθητών ΑμεΑ ώστε να γίνουν τα σχετικά δρομολόγια πιο ελκυστικά και να μην μένουν αδιάθετα, καθώς και η προσθήκη του 20% της προέγκρισης στο κόστος του δρομολογίου όταν υπάρχουν δύο άγονες διαγωνιστικές διαδικασίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα