Thumbnail
ένωση εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων

Η δήλωση της πρόεδρου της ένωσης εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων:   " Αν δεν εγκαθιδρυθεί αδιάλειπτη συνέχεια και συστηματική καλλιτεχνική διδασκαλία στον κορμό όλων των τάξεων του Λυκείου με έμφαση στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, η κατάσταση απειλείται να γνωρίσει περαιτέρω επιδείνωση. Mας είπατε στην αρχή, κύριε Υπουργέ, ότι "θέλουμε την παραπαιδεία να την παραγκωνίσουμε". Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να φτιάξουμε ΠΑΙΔΕΙΑ! Αυτό που ήδη έχετε βάλει στο πρόγραμμα να συζητηθεί πρέπει να μην μείνει στα χαρτιά!!"

ΤηνΤρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 4μμ. εκπρόσωποι του ΔΣ της Ένωσης παραβρέθηκαν στη Βουλή, μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, για συνάντηση φορέων με θέμα «την αναβάθμιση του Λυκείου, το Απολυτήριο του Λυκείου, την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το πρώτο έτος σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». http://www.hellenicparliament.gr/…/To…/Fotografiko-Archeio/… 

Ομιλία 0:36:15 - 0:43:20, Δευτερολογία 2:57:48 - 3:06:30
Έγινε 7 λεπτών παρέμβαση της Ένωσης, ανάμεσα σε 21 φορείς και κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

Προτάσεις της Ένωσης στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το μάθημα των Εικαστικών στο Ενιαίο Λύκειο

14-2-2017

Θα σταθούμε αποκλειστικά στα ζητήματα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και θα εκθέσουμε συνοπτικά τις θέσεις της Ένωσής μας στο υπό συζήτηση θέμα, που όπως σημειώνεται και στην πρόσκληση που μας απηύθυνε ο προεδρεύων της Επιτροπής κ. Σεβαστάκης «έχει ως άξονες την αναβάθμιση του Λυκείου, το Απολυτήριο του Λυκείου, την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το πρώτο έτος σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο σημερινό σχολείο; Και ποιοι είναι οι όροι μιας αληθινής ανύψωσης του επιπέδου της, κι όχι μιας ανύψωσης στα χαρτιά και στα λόγια;
Αναρίθμητες μέχρι τώρα είναι οι «μεταρρυθμίσεις» (έχουμε πια χάσει το λογαριασμό) που διαδέχονται η μία την άλλη. Αν και οι ρητορείες και οι μεγαλοστομίες των εκάστοτε ιθυνόντων της εκπαίδευσης περί Τέχνης και Πολιτισμού περισσεύουν, ο κανόνας είναι ότι από μεταρρύθμιση σε μεταρρύθμιση, η καλλιτεχνική διδασκαλία «αδιάλειπτα υποβιβάζεται». Η έκπτωση των αξιών της Τέχνης, με τη σφραγίδα των οδηγιών της πολιτείας, απλώνεται και παρά τις υποδειγματικές και ακαταπόνητες προσπάθειες των εικαστικών εκπαιδευτικών και όλων των άλλων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, η καλλιτεχνική εκπαίδευση εξωθείται στο περιθώριο της σχολικής ζωής.
Έχει ήδη εξοστρακιστεί εντελώς από τη Β΄ Λυκείου. Όσο για την Α΄ Λυκείου, συντηρείται τυπικά εκεί, σε οριακά επίπεδα ως μάθημα «επιλογής» που το μοιράζονται οι εικαστικοί με τις άλλες ειδικότητες, αλλά που στην πραγματικότητα το μάθημα αυτό στα περισσότερα Λύκεια δεν διδάσκεται γιατί με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί δεν συγκροτούνται τμήματα.
Αν δεν εγκαθιδρυθεί αδιάλειπτη συνέχεια και συστηματική καλλιτεχνική διδασκαλία στον κορμό όλων τις τάξεων του Λυκείου με έμφαση στο Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, η κατάσταση απειλείται να γνωρίσει περαιτέρω επιδείνωση.
Ποιες λοιπόν είναι οι δικές μας προτάσεις;
1) Στην Α΄ Λυκείου: Είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις άσκησης της διδασκαλίας. Να ενταχθεί το μάθημα «Καλλιτεχνικά» στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων. Να καθιερωθεί και παγιωθεί η διδασκαλία του σε δίωρη περίοδο (90 λεπτά), καθώς: ολοκληρώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση με τη σύνδεσή του, τόσο με τον τριετή κύκλο του μαθήματος των «Εικαστικών» στο Γυμνάσιο όσο και την ουσιαστική συμβολή στον προσανατολισμό των μαθητών σ’ ένα ευρύ φάσμα μελλοντικών καλλιτεχνικών επαγγελματικών αντικειμένων.

2) Η ένταξη του μαθήματος «Εισαγωγή στο Ελεύθερο Σχέδιο» στην Β΄ τάξη, σ’ ένα δίωρο καθώς οι μαθητές μπορούν να δοκιμάσουν τις κλίσεις τους και να προετοιμαστούν σχεδιαστικά και αντιληπτικά για να συνδεθούν με συστηματικό τρόπο, με τον κύκλο των καθοριστικών σχεδιαστικών μαθημάτων στη Γ΄ τάξη.

3) Είναι απαραίτητη η ένταξη των μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» σε δύο τρίωρα διδασκαλίας στην Γ΄ τάξη, σε κάθε περίπτωση εντός του προγράμματος και τα δύο, καθώς παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσβαση των μαθητών στις Καλλιτεχνικές Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ). Αποκαθιστά το συνταγματικό πρόταγμα της υποχρεωτικής διδασκαλίας (εντός του διδακτικού ωραρίου) των μαθημάτων που είναι αναγκαία για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια. 
Επιπρόσθετα, ο κύκλος των γνώσεων που προάγουν τα συγκεκριμένα μαθήματα, τα συνδέει άρρηκτα και ως φυσική συνέχεια με τα αντίστοιχα υποχρεωτικά μαθήματα, των πρώτων εξαμήνων, όλων των τμημάτων των καλλιτεχνικών σχολών, της Τριτοβάθμιας.

4) Είναι αναγκαία επίσης η ένταξη του μαθήματος «Ιστορία της Τέχνης» σε ένα δίωρο στην Β΄ και τη Γ΄ τάξη καθώς συγκροτεί ενότητα επιλογής που δίνει δυνατότητα προσανατολισμού. Εισάγει την Ιστορία του Πολιτισμού, συνομιλεί με το ευρύ φάσμα των Ανθρωπιστικών Σπουδών και επιτρέπει συνδυαστικές και ομαδοσυνεργατικές δράσεις.

Η οργανική παρουσία αυτών των μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα του ΓΕΛ θα βοηθήσει στη σύγκλιση με τη δομή των ΕΠΑΛ όπου ήδη τα μαθήματα του Σχεδίου και της Ιστορίας της Τέχνης είναι θεμελιώδη και πλήρως ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Εξασφαλίζουν δε, την επιτυχή πρόσβαση των μαθητών όλων των ειδικοτήτων του τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Τριτοβάθμια, χωρίς καμία φροντιστηριακή υποστήριξη και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
Η Γραμματέας Η Πρόεδρος
Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ 
e-mail: [email protected], [email protected]
http:// www.art-teachers.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιοθήκη, βιβλία, ράφι, μελέτη, ανάγνωση
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
Δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη...
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου