Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Περί εμβολίων ο λόγος… και οι μαθητές από τη Συρία


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος, 2016 - 09:02 | Στην Κατηγορία:

 

Δέκα το πρωί, δύο μέρες μετά από την ανακοίνωση-οχετό του Ωραιόκαστρου, ένα ζευγάρι Σύριων προσφύγων μπήκαν δειλά στο γραφείο μου, ζητώντας να γράψουν στο σχολείο τα παιδιά τους.

Ταλαιπωρημένα και κουρασμένα τα πρόσωπά τους, λίγα τα αγγλικά τους, δύσκολη η συνεννόηση μαζί τους, αλλά τα μάτια τους…

…τα μάτια τους τα είπαν όλα μέσα σε λίγα λεπτά: για το σχολειό των παιδιών τους που βομβαρδίστηκε και γκρεμίστηκε, για το θάνατο που παραμόνευε την κάθε τους μέρα, για τους εμπόρους ψυχών που τους έστειλαν από τη μια άκρη της Τουρκίας στην άλλη και τους πέταξαν στη θάλασσα, για να βγουν κολυμπώντας στην Ευρώπη…

…για την ταλαιπωρία που πέρασαν στα στρατόπεδα προσφύγων, για τον πόνο και την απόγνωση που ένιωθαν καθημερινά, για την επιλογή τους να μείνουν στην Ελλάδα και να γίνουν Έλληνες πολίτες αυτοί και τα παιδιά τους…

…για τον φόβο της απόρριψής τους από την κοινωνία και τα σχολεία μας… 

Τα λόγια – τα δικά τους και της μεταφράστριας της ΜΚΟ, που βοήθησε στην συνεννόηση μας- απλά επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω.

Τους εξήγησα τη διαδικασία εγγραφής, συμφωνήσαμε για τις τάξεις που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά τους, τους έδωσα τα έγγραφα που πρέπει να συμπληρώσουν, ανάμεσά τους κι αυτά που αφορούν την υγεία των παιδιών και τα εμβόλια που έχουν κάνει.

Τη Δευτέρα τα περιμένουμε στο σχολείο μας.

Τόσο απλά…

Τα περιμένουμε για να προστεθούν στα μισά σχεδόν παιδιά του σχολείου μας, που είναι Ρομά ή με καταγωγή από Αλβανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Νιγηρία, Βουλγαρία και τα οποία – αδιανόητο ίσως για μερικούς- δεν έπασχαν και δεν μας μετέδωσαν καμιά ασθένεια.

Τα περιμένουμε για να τα βοηθήσουμε να μορφωθούν και να γίνουν καλοί άνθρωποι… Και για να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι άνθρωποι κοντά τους…

Ειλικρινά, λυπάμαι κι ανησυχώ πολύ για τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο.

Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα παιδιά των προσφύγων, γιατί εμβόλια για τις παιδικές και μολυσματικές ασθένειες υπάρχουν και γίνονται.

Εμβόλια ενάντια στο ρατσισμό και την προκατάληψη δεν υπάρχουν. Ούτε ενέσεις ανθρωπιάς και καλοσύνης για όσους δεν τις διαθέτουν.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους

Γιάννης Νομικούδης

Διευθυντής του 12ου ΔΣ Νεάπολης-Θεσσαλονίκης

 

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Κατάθεση απόψεων σχετικά με τη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση των σχολείων και προτάσεις για σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις

Την Τετάρτη 30-3-2016 και ώρα 19.00, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων-Κηδεμόνων του 12ου 12θέσιου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης συναντηθήκαμε σε μια ανοικτή κοινή συνεδρίαση. Από την αρχική συζήτηση προέκυψαν διαπιστώσεις και συμπεράσματα, τα βασικά σημεία των οποίων είναι τα εξής:

Διαδικασίες ανίχνευσης και προώθησης απόψεων των εκπαιδευτικών: υπάρχει η βούληση;

Διαδικασίες ανίχνευσης και προώθησης απόψεων των εκπαιδευτικών: υπάρχει η βούληση;