Thumbnail
Γράφει ο Γιώργος Παπαμιμίκος

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για την αλλαγή της διαδικασίας εισαγωγής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτυπώνεται στον ηλεκτρονικό τύπο μερικές φορές με όρους clickbait. Μην ξεχνάμε ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις αφορούν χιλιάδες υποψήφιους, τις οικογένείες τους και τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει πως μεγάλο κοινό, για να μην μπεις στον πειρασμό του clickbait.

Για όσους δεν ξέρουν, ο παραπάνω σχετικά υποτιμητικός όρος, περιγράφει το περιεχόμενο ιστοσελίδων, που έχει στόχο την αποκόμιση κερδών από την online διαφήμιση, σε βάρος της ποιότητας ή της ακρίβειας του άρθρου, στηριζόμενη σε τίτλους εντυπωσιασμού, ώστε να προσελκύσει κλικς και στη συνέχεια να ενθαρρύνει την προώθηση του περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι επικεφαλίδες των Clickbait άρθρων στοχεύουν στο να εκμεταλλευτούν το "χάσμα περιέργειας", παρέχοντας στον τίτλο πληροφορίες αρκετές για να κινήσουν την περιέργεια του αναγνώστη, αλλά όχι αρκετές για να ικανοποιήσουν την περιέργειά του, αν δεν κάνει κλικ στον σύνδεσμο (link) που οδηγεί στο περιεχόμενο.

Πανελλαδικές και κλικ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής  "για τους μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το εξεταστικό σύστημα το οποίο σήμερα μελετά η κυβέρνηση και το οποίο, παρότι ορίζεται ως νέο, αποτελεί μια πιο φιλολαϊκή παραλλαγή του ισχύοντος, ως προς τον αριθμό των κατ’ ελάχιστον τεσσάρων εξεταζομένων μαθημάτων."

Η Καθημερινή αναφέρει ξεκάθαρα "Τέσσερα θα είναι τα μαθήματα στα οποία οριστικά από το 2020 θα εξετάζονται οι απόφοιτοι Λυκείου για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση"

Προσέξτε τι γράφει. Το 2020!

Κάνοντας μια αναζήτηση με τον όρο "τέσσερα μαθήματα πανελλαδικές" στο google από τις πρώτες ειδήσεις που βγαίνουν, έχουν  τίτλο "Σε τέσσερα μαθήματα οι Πανελλαδικές". Στην συνέχεια βλέπουμε κάτι ακόμα χειρότερο.

Από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα ο τίτλος "Σύγχυση για τις πανελλαδικές: Τέσσερα μαθήματα προτείνει το Ινστιτούτο, τράπεζα θεμάτων ο Λιάκος" αφήνοντας στον αναγνώστη που βλέπει δεκάδες ειδήσεις στο timeline του καθημερινά, να συνδέσει με μια πρώτη ματιά την σύγχυση που δημιουργείται στους φετινούς υποψηφίους με τις "αλλεπάλληλες αλλαγές στις Πανελλαδικές΄"

Συνεχίζοντας την έρευνα μετρήσαμε πάνω από 25 αντίστοιχες ειδήσεις που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με παρόμοιο τίτλο. 

Την περίοδο που πυκνώνουν οι μαθητές των πίσω θρανίων, όπου το κίνητρο και η δυνατότητα ισοπεδώνεται από την οικονομική κρίση, η κυρίαρχη ειδησεογραφία εκμεταλλέυεται το άγχος των νέων ανθρώπων κάνοντας το "εμφανίσεις σελίδων".

Είναι μόνο το Clickbait;

Όχι! Είναι και οι όροι της Google που διαμορφώνουν τον ανταγωνισμό στο ποιο site θα εμφανίζεται για μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί στην μηχανή αναζήτησης. 

Η φράση "Content is the King" τα λέει όλα. Όσο περισσότερο περιεχόμενο φτιάχνεις για μια λέξη κλειδί όπως π.χ. ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, Πανελλαδικές, τόσο πιο ανταγωνίσιμο θα είναι το site στις μηχανές αναζήτησης. Έτσι στα περισσότερα site, το πρίσμα με το οποίο δημιουργούν περιεχόμενο είναι αυτό. Ούτε η χρησιμότητα, ούτε η χριστικότητα ούτε τίποτα! Ανέβαζε, ανέβαζε άρθρα να ανεβούμε πιο πάνω στο google!

Για να μπορούν τα μηχανάκια της Google που "σκανάρουν" τα κείμενα, να μην καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για περιεχόμενο ίδιο  με αυτό της προηγούμενης ώρας ή της χτεσινής ημέρας, οι εργαζόμενοι στα site  αλλάζουν τους τίτλους για τις ίδιες ειδήσεις, λίγο την εισαγωγή και το τέλος και είμαστε έτοιμοι! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μην έχει σχέση ο τίτλος με την ουσία του κειμένου και να δημιουργείται σύγχυση!

Δεν εξαντλώ την αυστηρότητά μου στην λεπτομέρεια. Την ώρα που τα hoaxes κυριαρχούν στα κοινωνικά δίκτυα και επιρεάζουν μέχρι και τις αμερικάνικες εκλογές, το φαινόμενο clickbait ειδικά για μια λεπτή θεματολογία όπως είναι αυτή  των Πανελλαδικών, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα άπτονται στο πως γίνεται δημοσιογραφία στην σημερινή κοινωνία, από ποιους και γιατί; Είναι σίγουρο ότι αυτό μπορεί να αλλάξει όχι οάσεις που δεν επιτάσσουν την είδηση στο κέρδος, αλλά με ριζική  και ριζοσπαστική αλλαγή της κοινωνίας που θα αντανακλά αλλαγές και στον χώρο της δημοσιογραφίας

Βέβαια κάποια βήματα μπορούν να γίνουν, όπως ο κόσμος να στηρίζει τα μέσα που αντιστέκονται τα παρακάπάνω πολύ "κακώς κείμενα" του επαγγέλματος.

Όσο για τους τίτλους

Τα φυσικά όρια του τίτλου δεν αφήνουν περιθώρια πάντα για να εξηγήσεις πλήρως τι θα ακολουθήσει στο κείμενο. Στην περίπτωσή μας όμως με το νούμερο 2020 τοποθετημένο δίπλα στην λέξη  "Πανελλαδικές" δεν θα υπήρχε σύγχυση του Πρώτου Θέματος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

football-podosfairo.jpg
Σοκ στην Αγγλία: Συνελήφθησαν δύο ποδοσφαιριστές μετά από καταγγελία για βιασμό
Έχουν βγει από το κρατητήριο έχοντας καταβάλει εγγύηση, με την αστυνομία να διεξάγει έρευνα για την υπόθεση
Σοκ στην Αγγλία: Συνελήφθησαν δύο ποδοσφαιριστές μετά από καταγγελία για βιασμό
δασκαλος
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Τιμωρίες και καψώνια σε εκπαιδευτικό και εκδικητική «συλλογική ευθύνη» σε σύλλογο διδασκόντων
Καταγγελία του εκπαιδευτικού σχήματος "Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής" που δραστηριοποιείται στην ΕΛΜΕ Πειραιά
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Τιμωρίες και καψώνια σε εκπαιδευτικό και εκδικητική «συλλογική ευθύνη» σε σύλλογο διδασκόντων